Депутати рекомендували «1+1» вирішувати конфлікт з Дейнекою через редакційну раду

11 Січня 2012
10201
11 Січня 2012
18:59

Депутати рекомендували «1+1» вирішувати конфлікт з Дейнекою через редакційну раду

10201
Депутати рекомендували «1+1» вирішувати конфлікт з Дейнекою через редакційну раду

Комітет з питань свободи слова та інформації  Верховної Ради рекомендував «1+1» залучити редакційну раду для вирішення конфлікту з Олегом Дейнекою, ведучим програми «Гроші». Таке рішення сьогодні, 11 січня ухвалили члени комітету.

 

Під час засідання депутат Юрій Стець наголосив, що бачить у відстороненні Дейнеки від створення сюжетів можливі ознаки цензури. Також Стець просив проінформувати його про склад редакційної ради на каналі та про те, яким чином був оприлюднений статут телеорганізації.

 

Андрій Яніцький, представник Незалежної медіапрофспілки, наголосив, що вбачає порушення у відстороненні Олега Дейнеки (про що раніше заявляла сама профспіллка).

 

Головний редактор департаменту журналістських розслідувань «1+1» Максим Сухенко у відповідь заявив, що рішення відсторонити Дейнеку від виготовлення сюжетів було прийняте, зокрема, через недотримання ведучим журналістських стандартів.

 

«Законодавство України, а зокрема закон про інформацію передбачає, що журналіст має дотримуватись програмної концепції телерадіоорганізації та перевіряти отриману ним інформацію. На жаль, були випадки, коли через суд було доведено, що журналіст Дейнеко не дотримується цієї норми і не перевіряє інформацію. Ми програли суд пані Жабо (голова полтавської комісії з інвалідності Тетяна Жабо - ТК) і змушені були у суді спростовувати ту інформацію, яка пролунала у підводці. Ми не бажаємо, щоб такі випадки повторювались. Тому вирішили питання в редакції, щоб надати людини працювати за фахом, оскільки вважаємо, що він досить не поганий, хороший ведучий», - сказав пан Сухенко.

 

Максим Сухенко також зауважив, що ведучий «самовільно (без замовлення та узгодження із безпосереднім керівником) проводив зйомки» і намагався нав'язати до виходу в ефір сюжет про голову Хмельницької обласної державної адміністрації Василя Ядуху, який не був запланований редакцією.

 

Надалі розслідування щодо Василя Ядухи проводитимуть інші журналісти, повідомив головред «Грошей».

 

Олег Дейнека заявив на засіданні комітету: він вважає, що у департаменті журналістських розслідувань є цензура.  За його словами, журналісти Жан Новосельцев та Олексій Душка, які були кістяком департаменту, тепер також «сидять без роботи», тому що «Особиста справа»  вже досить довго «переформатовується». Також він стверджує, що сам не може зайти у комп'ютер на роботі і працювати: «У журналістів були вилучені ключі від кабінетів, знищені всі записи. Я не можу увійти  у свій комп'ютер».

 

Однак Максим  Сухенко заперечив інформацію про закриття «Особистої справи»  і запевнив, що вона з'явиться в ефірі у «покращеному вигляді». Так само, за його словами, й надалі виходитиме програма «Гроші», як тільки у журналістів будуть готові сюжети.

 

«Детектор медіа» звернулася до юриста «1+1» Оксани  Покальчук за коментарем щодо рішення комітету. Юрист повідомила, що офіційна позиція каналу буде оприлюднена згодом.

 

Нагадаємо, 23 грудня «1+1» повідомив, що ведучого Олега Дейнеку відсторонили від програми «Гроші». Канал провів службове розслідування щодо діяльності ведучого і вирішив винести йому догану. 27 грудня програма «Гроші» вийшла в ефір каналу «1+1» без ведучого

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10201
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду