detector.media
15.11.2011 14:05
Андрій Шевченко закликає ввести в дiю антитютюновий закон (ДОПОВНЕНО)
Потрібно або передавати закон на підпис президентові, або переголосувати в залі

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко пропонує якнайшвидше ввести в дію закон про заборону тютюнових реклами та спонсорства. Саме так він прокоментував інформацію про те, що голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує переголосування закону в сесійній залі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби народного депутата.

 

«Позиція проста: текст, за який парламент проголосував півтора місяці тому, має нарешті стати законом, - пояснив пан Шевченко. - Регламент дозволяє зняти неузгодженості, які справді є в законі, але важливі дві умови: це робиться швидко і не вихолощується суть цього життєво важливого закону».

 

«Володимир Литвин зупинив процедуру підписання закону після скандалу зі звинуваченнями у фальсифікаціях тексту: регламентний комітет встановив, що текст закону, наданий першим заступником голови Комітету свободи слова Оленою Бондаренко, розходиться зі стенограмою розгляду законопроекту в залі», - йдеться у прес-релізі.

 

Ухвалений парламентом закон передбачає цілий пакет новацій, які обмежують тютюнові рекламу та спонсорство. Зокрема, закон забороняє зовнішню і внутрішню рекламу тютюну, рекламу тютюну в усіх засобах масової інформації, включно з пресою. Буде також заборонено використовувати зображення тютюнових виробів на інших товарах. У місцях продажу сигарет реклама буде обмежена до плакату площею 40х30 см з інформаційним текстом.

 

«Спроби підмінити закон зупинено, - зазначив Андрій Шевченко. - Зараз потрібне швидке рішення: або передавати закон на підпис президентові, або не втрачаючи часу вичистити юридичні блохи переголосуванням у залі. Реклама сигарет з України повинна піти!».

 

Текст законопроекту, підготовлений комітетом на переголосування.

 

Заступник голови комітету Олена Бондаренко у коментарі «Телекитиці» зауважила, що Андрій Шевченко маніпулює інформацією. Зокрема, пані Бондаренко зазначила:

 

«З подивом прочитала на "Детектор медіа" витяги з прес-релізу Андрія Шевченка, де містяться очевидні маніпуляції інформацією.

 

Мій візаві посилається на якийсь лист за моїм підписом, свідомо «пропускаючи» те, що цей лист - це рішення всього Комітету, а не моя особиста думка. За його текст проголосувало і підписалося 9 депутатів з дев'яти присутніх на засіданні Комитету 5 жовтня 2011 року.

 

Сам же пан Шевченко неодноразово був спійманий членами Комітету на фальсифікації: коли за його підписом на бланку Комітету він відправляв листи на спікера Литвина (від 30.09 і 4.11). Ці листи не розглядалися Комітетом і не голосувалися. Таким чином, пан Шевченко порушив не тільки людську етику, але і Закон про комітети Верховної Ради, прямою вимогою якого є КОЛЕГІАЛЬНЕ ухвалення рішень.

 

Подібна поведінка  (фальсифікація протоколів засідання та ін.) пан Шевченко демонстрував всередині Комітету і в п'ятому скликанні, за що йому було висловлено недовіру. Тоді, в 2007 році, Комітет виступив з ініціативою до ВР відкликати Шевченка з посади голови Комітету.

 

Сьогоднішні дії голови Комітету - аморальні і протизаконні. У наявності - фальсифікація рішень Комітету, спроба ухвалювати рішення без членів Комітету, а також свідома маніпуляція суспільною думкою.

 

Що стосується тексту Закону і його подальшої долі, моя особиста думка, його необхідно переголосовувати в залі, якщо вже секретаріат Ради не здатен самостійно ухвалити рішення з приводу того, який же з текстів (один - Шевченка, інший - підтриманий дев'ятьма членами Комітету) ближче до додержання регламенту. Наша позиція  - юридично аргументованіша».

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

Однак народний депутат Леся Оробець надіслала Володимиру Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я надійшов на підпис текст закону, який не відображає реальних результатів голосування поправок № 19 і № 47 народного депутата Олени Кондратюк, що стосувалися зміни положень законопроекту про заборону реклами тютюну у пунктах продажу і тютюнового спонсорства. Пані Оробець звинувачувала тютюнове лобі в підміні кінцевого варіанту законопроекту. Законопроект на підпис готував Комітет з питань свободи слова та інформації під головуванням Олени Бондаренко.

 

Проаналізувавши відмінності в тексті законопроекту, проголосованому в сесійній залі, та в тексті закону, поданому на підпис спікеру, голова Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендував Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 в другому читанні і в цілому та повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання. Водночас Олена Бондаренко не бачить підстав для зміни тексту законопроекту.

 

Тим часом громадськість закликала Володимира Литвина підписати текст законопроекту № 5164, скоригований профільним Комітетом з питань свободи слова та інформації відповідно до висновку Регламентного комітету, та подати закон на підпис президенту у найближчий час.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY