Як повна заборона реклами тютюну вплине на інтернет-видання

8 Червня 2011
11972
8 Червня 2011
12:34

Як повна заборона реклами тютюну вплине на інтернет-видання

11972
«Розглядаючи питання реклами тютюну, в принципі не доречно говорити про гроші»
Як повна заборона реклами тютюну вплине на інтернет-видання

«Детектор медіа» продовжує друкувати серію матеріалів щодо наслідків ухвалення законопроекту №5164 про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів до Всесвітнього дня без тютюну. Нагадаємо, нещодавно громадські організації звернулися до парламенту з вимогою ухвалити його якнайшвидше.

 

Представники Центру громадянського представництва «Життя», громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» і Центру здоров'я закликали народних депутатів не зволікати з прийняттям законопроекту, який уже 600 днів поспіль перебуває у Верховній Раді, та не дозволити тютюновим лобістам, включеним до складу робочої групи, змінити текст законопроекту в інтересах тютюнової індустрії під час його підготовки до другого читання.

 

«Детектор медіа» поцікавилася в головних редакторів провідних суспільно-політичних сайтів, як уплине на їхні інтернет-видання повна заборона реклами тютюну, а також спитала про їхнє особисте ставлення до законопроекту №5164.

 

Як виявилося, переважна більшість підтримує цей проект. Проти висловилася тільки Юлія Мак-Гаффі («Корреспондент.net»): на її думку, ефективнішим буде виконання закону про заборону паління в громадських місцях. Та Юрій Бутусов («Цензор.нет»), який пропонує тютюновим кампаніям виступати спонсорами спортивних змагань. «Було б логічно, щоб таким чином хворі на вживання тютюну фінансували здорових людей», - каже він. Троє керівників сайтів (Олена Притула, «Українська правда», Олексій Шалайський, ZN.ua та Михайлина Скорик, Tochka.net) делікатно відмовилися відповідати на запитання ТК.

 

Нагадаємо, 15 березня 2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої Організації з охорони здоров'я з боротьби проти тютюну (Закон України № 3534-IV), що набула чинності для України 4 вересня 2006 року. Згідно з нею наша країна має ввести повну заборону на всі форми реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів протягом п'яти років після набуття чинності Конвенцією, тобто не пізніше 4 вересня 2011 року.

 

24 вересня 2009 року 13 народних депутатів, які представляють майже всі фракції парламенту, зареєстрували законопроект №5164 про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Проект було ухвалено у першому читанні 30 листопада 2010 року 303 народними депутатами.

 

 

«Детектор медіа» поставила такі запитання:

 

1.      Чи вплине на ваше видання ухвалення законопроекту №5164 про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів?

2.      Який відсоток ваших рекламних доходів становить реклама тютюну?

3.      Чи підтримуєте ви особисто ухвалення такого закону?

 

В опитуванні ТК взяли участь Анатолій Яворський, «Обозреватель»; Михайло Ганницький, «Сегодня»; Юрій Бутусов, «Цензор.нет»; Соня Кошкіна, «Левый берег»; Юлія Мак-Гаффі, «Корреспондент.net»; Володимир Ільченко, УНІАН.

 

 

 

Анатолій Яворський, головний редактор сайту «Обозреватель»:

 

1. Ухвалення законопроекту №5164 не вплине на бюджет першого інформаційного порталу «Обозреватель».

 

2. Реклама тютюнових виробів становить незначний відсоток у доходах порталу «Обозреватель».

 

3. Я особисто підтримую ухвалення Закону про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Утім, вважаю, що варто дозволити тютюновим компаніям займатися меценатством.

 

 

 

Михайло Ганницький, головний редактор сайту газети «Сегодня»:

 

1. Реклама табака и табачных изделий рассчитана на аудиторию в возрасте 12-15 лет (именно в этом возрасте подавляющее большинство курильщиков начинает курить и формирует свои предпочтения в смысле потребления табачной продукции). Доля посетителей в этой возрастной группе среди нашей аудитории очень невелика, как и у других новостных сайтов. Поэтому мы вряд ли представляем интерес для рекламодателя как пиар-площадка. Традиционно табачники рекламируются на бесплатных файловых хостингах, развлекательных сайтах и сайтах онлайн-игр. За последние четыре года я могу припомнить всего три рекламных кампании, связанные с табачной продукцией, на нашем сайте. Одна такая кампания была совсем недавно, вторая - более года назад, и ещё одна, довольно продолжительная (около месяца), была в 2009-м.

 

С другой стороны, с учётом запрета табачной рекламы в принте, мы всё же ожидали небольшие, точечные табачные рекламные кампании именно в этом году, в связи с предыдущими изменениями в законодательстве. При этом, как правило, дистрибьюторы и производители сигарет и сигар не работают с рекламными площадками напрямую, а заходят в баннерные сетки через агентства интернет-рекламы, у которых есть определённое, забронированное на год вперед, количество баннеропоказов на различных сайтах. Полагаю, что какой-то небольшой процент этих показов пройдет или должен был пройти и через наш сайт. Во всяком случае, как-то специально реагировать на изменения (состоявшиеся и грядущие) в законодательстве, активизировать попытки продать рекламу табачникам, из серии «пока не поздно», мы не планируем. Как и не реагировали на предыдущие ограничения рекламы табака.

 

2. В настоящее время - ноль. Месяц назад была небольшая кампания, так вот, по итогам того месяца её доля в структуре наших доходов не превысила трёх процентов. То есть, по итогам квартала - это менее процента.

 

3. Да, безусловно, поддерживаю. При этом я сам являюсь заядлым курильщиком, начал курить в 13 лет, не раз неудачно пытался бросить, и мне не хочется, чтоб мои дети также были рабами этой пагубной привычки. Если депутаты, наконец, доведут начатую антитабачную работу до конца и запретят рекламу табака в интернете (и вообще везде), лично я и наша компания будем это приветствовать.

 

 

Юрій Бутусов, головний редактор «Цензор.нет»:

 

1. На «Цензор.нет» ця заборона суттєво не вплине, тому що реклама тютюнових виробів була не дуже поширена серед новинних ресурсів. Заборона більше торкається спеціалізованих видань.

 

2. Мені здається, розглядаючи питання заборони реклами тютюну, в принципі не доречно розмовляти про гроші. Дуже прикро, що ми в ХХІ сторіччі змушені аналізувати це питання в такій площині. Ми ж не питаємо, як уплине на бізнес ритуальних послуг зменшення аварійності на дорогах? Вважаю, розгляд рентабельності або нерентабельності реклами тютюну - це для суспільства та преси питання не грошове, а виключно моральне. Ми всі бачимо, до яких позитивних змін призвела сувора заборона реклами тютюнових виробів та їх уживання у громадських місцях у США та Європі. Сподіваюся, мине небагато років, і в Україні, як і на Заході, курцями будуть тільки поодинокі диваки, які будуть ховатися в непримітних закутках.

 

3. Цей закон - крок у правильному напрямку. Проте зрозуміло, що люди, які його просувають, свідомо або несвідомо сприяють перерозподілу рекламного ринку тютюну. Бо при вільному розповсюдженні та вживанні тютюну замість спеціалізованих видань збільшиться реклама в місцях продажу. Україні потрібна повна заборона паління в громадських місцях - у ресторанах, кафе, та заборона продажу тютюнових виробів у супермаркетах. Розповсюдження має здійснюватися тільки через спеціалізовані магазини. А без цього зупинити епідемію паління буде неможливо. Ось тоді обмеження на рекламу будуть дієвими та ефективними. Оскільки наша держава не здатна спромогтися на заборону вживання тютюну у громадських місцях, бо багато політиків люблять палити, то вважаю поки що недоречною повну заборону реклами паління. Тому я би залишив єдину можливість для тютюнових компаній рекламуватися - виступати спонсорами спортивних змагань. Було б логічно, щоб таким чином хворі на вживання тютюну фінансували здорових людей. І будемо сподіватися, що Україна найшвидше перейде до суворих обмежень як реклами, так і споживання тютюну за європейським зразком.

 

 

 

Соня Кошкіна, шеф-редактор порталу «Левый берег»:

 

1. Нет, не повлияет. Реклама на сайте продвигается достаточно динамично, однако непосредственно табачники у нас не рекламировались. Впредь этого тоже не планировалось.

 

2. См. ответ 1.

 

3. Да, поддерживаю, поскольку закон позволяет минимизировать популяризацию сигарет. Вместе с тем, не факт, что это позитивно отразится на динамике снижения числа курящих в стране. Особенно женщин и подростков. За сигарету берутся не потому, что видят красивую рекламу, хотя, безусловно, «картинка» имеет немалое воздействие. Но и отказываются от никотина не потому, что на пачки наклеивают мерзкие картинки.

 

 

 

Юлія Мак-Гаффі, головний редактор порталу «Корреспондент.net»:

 

1. Это не закон, а первое чтение, поэтому мы пока не готовы комментировать.

 

2. Структура наших доходов является коммерческой тайной.

 

3. Нет, не поддерживаю, потому что опасаюсь, что это негативно повлияет на медиарынок (и не только) и может повлечь за собой закрытие изданий, в которых работают живые люди, которым нужно кормить свои семьи. Также могу сказать, что хоть и курю, но выступаю за полный запрет курения в общественных местах - это должно сработать лучше, чем закон.

 

 

 

 

Володимир Ільченко, керівник проекту http://www.unian.net/, заступник головного редактора інформагентства УНІАН:

 

1. Вплине тільки гіпотетично, оскільки на сьогодні такої реклами в нас немає. Очікуючи ухвалення закону, ми, відповідно, не ведемо переговорів щодо рекламування тютюнових виробів та брендів, пов'язаних із ними.

 

2. Немає зовсім.

 

3. Так, оскільки завжди був прихильником якнайжорсткіших методів боротьби з курінням. Свого часу (2000 року), гадаю, зробив добру справу в УНІАНі, коли ініціював заборону паління в приміщенні агентства. Спочатку курці обурювалися, чинили опір, але згодом дякували за наполегливість, визнавши, що в приміщеннях «стало легше дихати».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11972
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду