Spiegel, New York Times, Guardian та El Pais засудили дії WikiLeaks

4 Вересня 2011
9521
4 Вересня 2011
17:25

Spiegel, New York Times, Guardian та El Pais засудили дії WikiLeaks

9521
Spiegel, New York Times, Guardian та El Pais засудили дії WikiLeaks
Кілька авторитетних західних видань виступили зі спільною заявою, в якій засуджують рішення керівництва WikiLeaks, пише Deutsche Welle. Як стало відомо, керівництво інтернет-платформи прийняло рішення відкрити необмежений доступу до архіву депеш держдепартаменту США. 
 
Незгоду з цим висловили німецький журнал Spiegel, американська газета New York Times, британська Guardian та іспанська El Pais у п’ятницю, 2-го вересня, у спільній заяві піддали WikiLeaks суворій критиці. На думку редакцій газет, які раніше співпрацювали з Wikileaks та оприлюднювали надані сайтом матеріали, це може загрожувати джерелам інформації. Адже WikiLeaks хочеповністю відкрити базу даних інформації з американських посольств – у тому числі з іменами тих, хто надав інформацію дипломатам США. За оцінками американських ЗМІ, ідеться про приблизно 100 осіб.
 
Керівництво WikiLeaks пояснює рішення відкрити архіви тим, що ця інформація вже з’явилася в інтернеті і немає сенсу приховувати те, що вже стало відомо. Одне з джерел поширення – книжка британського журналіста Девіда Лея, в якій він оприлюднив пароль доступу до архіву, наводить приклад DW. Лей і засновник інтернет-платформи WikiLeaks Джуліан Ассанж спочатку були партнерами, але після звинувачень у зґвалтуванні на адресу Ассанжа вони розірвали ділові стосунки. Тепер вони звинувачують один одного, а Лей пояснює рішення оприлюднити пароль тим, що, на його думку, цей пароль був чинним лише на короткий період часу.


За даними DW, 2010 року  в інтернеті з’явилося близько 250 тисяч документів для внутрішнього користування держдепартаменту США.
 
«Детектор медіа»  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9521
Читайте також
22.06.2011 11:53
Том Родс, Комітет захисту журналістів (CPJ)
3 571
31.01.2011 16:12
Борис Потятиник, «Медіакритика»
500
18.12.2010 11:30
Олександр Михельсон
, для «Детектор медіа»
35 956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду