Страх перед феноменом WikiLeaks може спричинити утиски свободи слова в Україні

22 Грудня 2010
34325
22 Грудня 2010
14:13

Страх перед феноменом WikiLeaks може спричинити утиски свободи слова в Україні

34325
Українські журналісти мають протистояти тиску властей і можуть прискорити побудову в країні демократії європейського зразка. Таких висновків дійшли учасники дискусії «Медіа і влада: від цензури до Wikileaks»
Страх перед феноменом WikiLeaks може спричинити утиски свободи слова в Україні
Мужність українського журналіста сьогодні полягає в поданні всіх точок зору, а не лише провладної, заявив директор телеканалу ТВі Микола Княжицький. Він зазначив, що чинна влада дуже відстає від швидкого засвоєння українцями європейських цінностей та прогорає інформаційні змагання: «Не можна побудувати в нас іншої політичної моделі, крім європейської. І вона буде тим, скоріше, чим журналісти будуть про неї говорити і самі будуть себе поводити за правилами і традиціями, які існують в європейській журналістиці». Натомість, директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар визнала, що українські журналісти виявилися неготовими до відновлення проявів цензури та владного тиску. А українське суспільство не настільки зацікавлене в свободі слова, аби захищати її на вулицях, як це було в Чехії 1989 року.
 
Глибока прірва
 
Президент Академії української преси Валерій Іванов впевнений, що продажність українських журналістів поширилася настільки, що «сьогодні ненормальним вже є не продаватися». І що винна в цьому не влада, а самі журналісти. Своєю чергою, голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев сказав, що згідно з проведеним дослідженням, між місцевими громадами та місцевою пресою існує глибока прірва, оскільки преса не подає суспільству інформацію та якісну аналітику про місцеві події. Чекмишев назвав викриття порталу WikiLeaks «надзвичайно шкідливими для України». Оскільки, на його думку, українські чиновники після цих подій закриють для преси інформацію, яка ще залишається доступною. А також «почнуть вивчати китайський досвід контролю ЗМІ та Інтернету».
 
Олександр Савицький, «Німецька хвиля»
 
Фото -  www.dw-world.de
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Савицький, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду