Міліція передала до прокуратури матеріали про дії «Беркута» в Печерському суді

7 Липня 2011
14558
7 Липня 2011
18:33

Міліція передала до прокуратури матеріали про дії «Беркута» в Печерському суді

14558
Міліція вважає, що діяла стримано і толерантно
Міліція передала до прокуратури матеріали про дії «Беркута» в Печерському суді

Міліція передала до прокуратури матеріали подій, що відбувалися 6 липня в Печерському суді за участі «Беркута», народних депутатів і журналістів. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України Василь Фаринник під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Відповідаючи на запитання представника в Україні міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксани Романюк, чому міліція перешкоджала роботі журналістів під час суду над Юлією Тимошенко 6 липня, пан Фаринник повідомив, що міліція зараз збирає матеріали, в тому числі і матеріали відеофіксації подій.

 

«Там може бути навіть кримінальний злочин. Тому направили ці матеріали до прокуратури міста Києва для того, щоб вони дали оцінку, бо однією зі сторін була міліція. Я вважаю, що наші спецпідрозділи і працівники міліції діють дуже толерантно, тому що ми, навіть відпрацювавши алгоритм дій міліції у надзвичайних ситуаціях, опинились у неординарній ситуації, бо в нас ще не було таких випадків. Але ми діяли стримано і не будемо порушувати закон», - сказав він.

 

За словами начальника Головного слідчого управління МВС, те, що «робилося там, воно робилося тільки після того, коли головуючий в процесі давав відповідні доручення».

 

Після засідання Василь Фаринник уточнив, що до органів міліції надійшли заяви не лише від працівників міліції, але й від народних депутатів. Про заяви від журналістів йому нічого не відомо.

 

У свою чергу заступник генерального прокурора України Євген Блажівський висловив думку, що 6 липня з боку міліції не було жодних утисків. «Я думаю, що тут говорити про утиски не доводиться. Але якщо були конкретні факти, пошкодження конкретної камери (INTV. - ТК), ми його розглянемо і приймемо рішення»,- сказав він.

 

На думку пана Блажівського, судовий процес над Тимошенко висвітлюється дуже добре. Він зауважив, що ніде у світі немає такого широкого висвітлення. «Напевно, бажаючих висвітлити було більше, ніж можливості судової зали, можливо, що так, я не знаю деталей», - сказав він.

 

Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско запропонував Оксані Романюк, яка й підняла питання щодо утиску журналістів під час вчорашнього засідання Печерського суду, зібрати світовий досвід про те, як відбуваються подібні судові процеси в світі, у тому числі щодо екс-керівника Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана. Він також зауважив, що, можливо, можна говорити про акредитацію ЗМІ при судах.

 

Як відомо, 7 липня відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка створена згідно з розпорядженням президента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14558
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду