detector.media
07.07.2011 18:33
Міліція передала до прокуратури матеріали про дії «Беркута» в Печерському суді
Міліція вважає, що діяла стримано і толерантно

Міліція передала до прокуратури матеріали подій, що відбувалися 6 липня в Печерському суді за участі «Беркута», народних депутатів і журналістів. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України Василь Фаринник під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Відповідаючи на запитання представника в Україні міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксани Романюк, чому міліція перешкоджала роботі журналістів під час суду над Юлією Тимошенко 6 липня, пан Фаринник повідомив, що міліція зараз збирає матеріали, в тому числі і матеріали відеофіксації подій.

 

«Там може бути навіть кримінальний злочин. Тому направили ці матеріали до прокуратури міста Києва для того, щоб вони дали оцінку, бо однією зі сторін була міліція. Я вважаю, що наші спецпідрозділи і працівники міліції діють дуже толерантно, тому що ми, навіть відпрацювавши алгоритм дій міліції у надзвичайних ситуаціях, опинились у неординарній ситуації, бо в нас ще не було таких випадків. Але ми діяли стримано і не будемо порушувати закон», - сказав він.

 

За словами начальника Головного слідчого управління МВС, те, що «робилося там, воно робилося тільки після того, коли головуючий в процесі давав відповідні доручення».

 

Після засідання Василь Фаринник уточнив, що до органів міліції надійшли заяви не лише від працівників міліції, але й від народних депутатів. Про заяви від журналістів йому нічого не відомо.

 

У свою чергу заступник генерального прокурора України Євген Блажівський висловив думку, що 6 липня з боку міліції не було жодних утисків. «Я думаю, що тут говорити про утиски не доводиться. Але якщо були конкретні факти, пошкодження конкретної камери (INTV. - ТК), ми його розглянемо і приймемо рішення»,- сказав він.

 

На думку пана Блажівського, судовий процес над Тимошенко висвітлюється дуже добре. Він зауважив, що ніде у світі немає такого широкого висвітлення. «Напевно, бажаючих висвітлити було більше, ніж можливості судової зали, можливо, що так, я не знаю деталей», - сказав він.

 

Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско запропонував Оксані Романюк, яка й підняла питання щодо утиску журналістів під час вчорашнього засідання Печерського суду, зібрати світовий досвід про те, як відбуваються подібні судові процеси в світі, у тому числі щодо екс-керівника Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана. Він також зауважив, що, можливо, можна говорити про акредитацію ЗМІ при судах.

 

Як відомо, 7 липня відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка створена згідно з розпорядженням президента.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY