Прокуратура хоче разом із судом роз’яснити, що є перешкоджанням журналістській діяльності

7 Липня 2011
13317
7 Липня 2011
19:52

Прокуратура хоче разом із судом роз’яснити, що є перешкоджанням журналістській діяльності

13317
Прокуратура хоче разом із судом роз’яснити, що є перешкоджанням журналістській діяльності

Прокуратура неохоче порушує кримінальні справи за статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання журналістській діяльності), тому що не має досвіду розслідування таких справ. Про це сказав заступник генерального прокурора України Євген Блажівський під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Відповідаючи на закид оглядача «Детектор медіа» Світлани Остапи, що прокуратура протягом останніх 10 років дуже неохоче порушує кримінальні справи за цією статтею, прокурор сказав: «Дійсно розслідування кримінальних справ за ст. 171 - це є нове. Не було раніше такого складу злочину в кримінальному кодексі, і досвід розслідування не такий великий, тому й справ порушено не так багато».

 

За його словами, прокуратура до кінця року ініціює узагальнення фактів про відмову і про порушення кримінальних справ за статтею 171. «І, можливо, з Вищим спеціалізованим судом дамо якесь роз'яснення, узагальнення, що є такими фактами, а що - ні, та як суд це підтверджує», - додав він.

 

Таке узагальнення, на думку Євгена Блажівського, буде корисним, воно допоможе і слідчим правильно кваліфікувати злочини, і суддям правильно приймати рішення у таких справах, і журналістам.

 

Прокурор також додав, що рішення ще залежатиме від того, чи діяв журналіст в межах пристойності.

 

За словами Євгена Блажівського, у Генпрокуратурі кілька підрозділів займаються справами про порушення прав журналістів. Генпрокурор створив робочу групу, до якої ввійшли представники всіх цих підрозділів і яку очолив один із заступників Віктор Занфіров. «Ця група надаватиме методичну допомогу представникам місцевих прокуратур при розгляді таких питань», - повідомив пан Блажівський.

 

Також він зазначив, що органи прокуратури розглядали звернення, які надійшли від голови НСЖУ Ігоря Лубченка та головного редактора «Української правди» Олени Притули (підготовлені Інститутом масової інформації). «По багатьох з них прийняті кінцеві рішення. Справи або направлені до суду, або прийняті рішення про порушення кримінальної справи. А є питання, по яких прийняті рішення про відмову у порушенні кримінальних справ, оскільки не вбачається складу злочину. По деяких дано роз'яснення, що вони носять цивільно-правовий характер і повинні розглядатися відповідними судами», - сказав він.

 

Усі справи (понад 80) він відмовився називати, мотивуючи це тим, що це займе багато часу. Навів лише кілька прикладів. За словами заступника генпрокурора, всього було порушено п'ять кримінальних справ, які підслідні органам прокуратури, частина з них скерована до суду, по деяких уже є вирок.

 

Зокрема, 8 червня 2010 року на Дніпропетровщині побили працівника телестудії «Акцент-медіа». Ця справа була розслідувана за ст. 171 і скерована до суду. І вже є вирок Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська.

 

15 червня було повідомлення щодо журналіста телеканалу СТБ Сергія Андрушка. За цим фактом відмовлено у порушенні кримінальної справи, оскільки не вбачається складу злочину.

 

Відмовлено також у порушенні кримінальної справи журналісту Данилу Павлову, якому двоє невідомих пошкодили апаратуру у Донецьку.

 

15 серпня 2010 року невідомі побили у Василькові журналіста місцевої газети Владлена Сергієнка. У цій справі порушена кримінальна справа, але поки що призупинена, бо ведеться розшук осіб, які напали.

 

Як відомо, 7 липня відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка створена згідно з розпорядженням президента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13317
Читайте також
30.05.2011 18:31
Ігор Лубченко, для «Детектор медіа»
47 252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду