«Стоп цензурі!» закликає Януковича звернути увагу на загрози свободі слова

9 Липня 2011
13647

«Стоп цензурі!» закликає Януковича звернути увагу на загрози свободі слова

13647
«Стоп цензурі!» закликає Януковича звернути увагу на загрози свободі слова

Громадський рух «Стоп цензурі!» закликає президента України Віктора Януковича звернути увагу на випадки обмеження свободи слова в України. Про це йдеться у зверненні руху.

 

Зокрема, активісти руху наголошують, що ситуація в інформаційній сфері суттєво погіршилася великою мірою через дії влади. З-поміж останніх прикладів згадано інцидент у Печерському суді між «Беркутом» і журналістами, обшук у виданні «Главное» та ситуація з кримінальною справою про «погрози вбивства» Інні Богословській, внаслідок чого є загроза блокування серверів двох найпопулярніших українських інтернет-видань - «Української правди» і «Кореспондента» тощо.

 

«Стоп цензурі!» просить гарантувати недоторканість роботи журналістів з боку правоохоронних органів та силових структур, сприяти проведенню відкритого та гласного судового процесу над генералом Олексієм Пукачем, забезпечити справжнє, а не декларативне виконання закону «Про доступ до публічної інформації» всіма органами влади, поновити щоквартальні прес-конференції, запровадити ротацію в журналістському пулі при президенті, забезпечити створення системи суспільного мовлення, призначити членом Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за президентською квотою кандидатуру, яку висуне громадськість та підтримає рух «Стоп цензурі!», розробити та внести законопроект «Про прозорість медіавласності» та публічно оприлюднити свою позицію з приводу диспаритету висвітлення телеканалами діяльності влади та опозиції на користь влади.

 

«Детектор медіа» публікує повний текст звернення до Віктора Януковича.

 

 

Президентові України

Януковичу Віктору Федоровичу

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Журналісти Громадського руху "Стоп цензурі!" звертаються до Вас як до гаранта додержання Конституції в Україні в зв'язку з продовженням згортання свободи слова в Україні.

 

Нами неодноразово наголошувалося, що протягом 2010-2011 років ситуація в інформаційній сфері суттєво погіршилася - великою мірою через дії влади.

 

Але за останні тижні процеси згортання демократії продовжувалися.

 

6 липня в приміщенні Печерського районного суду співробітники спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ Беркут застосували силу до представників ЗМІ, які висвітлювали процес по справі Юлії Тимошенко.

 

7 липня силами "Беркуту" була заблокована робота харківського видання "Главное" в зв'язку з обшуками в їхньому приміщенні, внаслідок чого журналісти не змогли навіть залишити стіни офісу.

 

25 червня Слідчим управлінням ГУМВС України в місті Києві під надуманим приводом порушено справу за статтею "погроза вбивством" на адресу депутата Інні Богословській, в зв'язку з чим існує загроза блокування серверів двох найпопулярніших українських інтернет-видань "Українська правда" і "Корреспондент".

 

Також існує серйозна загроза блокування роботи інтернет-видання "Остров", щодо якого міліція зробила запит про доступ до серверу у рамках розслідування справи, ініційованої народним депутатом Юрієм Іванющенком.

 

Це - неповний перелік подій, які мали місце протягом останніх тижнів.

 

Найбільшим досягненням влади за останній рік була участь в процесі ухвалення закону "Про доступ до публічної інформації". Однак сьогодні, коли минуло два місяці після набуття чинності цим законом, ми змушені констатувати, що на більшість запитів журналісти отримують відписки або відмову в наданні запитуваної інформації під найрізноманітнішими приводами.

 

Користуючись нагодою проведення Вашої прес-конференції, рух "Стоп цензурі" вкотре звертається до Вас вжити всіх необхідних дій для гарантування свободи слова в Україні.

 

В зв'язку з цим пропонуємо Вас якнайшвидше звернути увагу на ситуацію в інформаційній сфері та здійснити наступні кроки:

 

- гарантувати недоторканість роботи журналістів з боку правоохоронних органів та силових структур;

 

- сприяти проведенню відкритого та гласного судового процесу над генералом Олексієм Пукачем, звинуваченим у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе;

 

- забезпечити справжнє, а не декларативне виконання закону "Про доступ до публічної інформації" всіма органами влади;

 

- сприяти прозорості влади в Україні, поновивши практику Ваших попередників щодо відкритих щоквартальних прес-конференцій президента України;

 

- запровадити ротацію у журналістському пулі, який утримується коштом бюджету, аби суспільство було певне, що отримана ним інформація з Ваших закордонних візитів є неупередженою;

 

- сприяти реформуванню українських ЗМІ, забезпечити створення системи суспільного мовлення;

 

- розробити та внести законопроект «Про прозорість медіавласності»;

 

- публічно оприлюднити свою позицію з приводу диспаритету висвітлення телеканалами діяльності влади та опозиції на користь влади.

 

- призначити членом Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення за президентською квотою кандидатуру, яку висуне громадськість та підтримає Рух "Стоп цензурі!".

 

- гарантувати дотримання медійного законодавства в сфері повноважень редакційних рад в засобах масової інформації.

 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13647
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЖЖесть
4674 дн. тому
Снова жёлтый пиар непонятных журналюг с не понятными требованиями? Надоели! Ну, честное слово!
ВОЙНА
4675 дн. тому
Вставай, страна огромная, Вставай на смертный бой С фашистской силой тёмною, С проклятою ордой. Припев: Пусть ярость благородная Вскипает, как волна, — Идёт война народная, Священная война! Как два различных полюса, Во всём враждебны мы. За свет и мир мы боремся, Они — за царство тьмы. Припев. Дадим отпор душителям Всех пламенных идей, Насильникам, грабителям, Мучителям людей! Припев. Не смеют крылья чёрные Над Родиной летать, Поля её просторные Не смеет враг топтать! Припев. Гнилой фашистской нечисти Загоним пулю в лоб, Отребью человечества Сколотим крепкий гроб!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду