Розлучення по-профспілковому: що далі?

7 Липня 2010
13543

Розлучення по-профспілковому: що далі?

13543
Розлучення по-профспілковому: що далі?

Перетворення КНМП і НМПУ на дві абсолютно різні організації - доконаний факт, хоча нам, членам КНМП, і важко було з цим змиритися

 

 

Як відомо, сьогодні Київська незалежна медіа профспілка оголосила про об'єднання із  Запорізькою та Волинською і створення, на противагу Незалежній медіа профспілці України, нової всеукраїнської медіа-профспілки. Таким є підсумок тривалого конфлікту між НМПУ та її київським відділенням - КНМП. Своє бачення ситуації у медіапрофспілковому русі обґрунтовує член Комітету КНМП Остап Кривдик.

 

Публікуючи дану статтю, редакція «Детектор медіа» також заявляє про готовність надати можливість висловитися з даного приводу усім бажаючим. 

 

 

Перетворення Київської незалежної медіа профспілки Незалежної медіа профспілки України на дві абсолютно різні організації - доконаний факт, хоча нам, членам КНМП, і важко було з цим змиритися, і ми до останнього моменту пробували якось врятувати ситуацію.

 

Як на мене, проведенням нелегітимного з'їзду і обранням нелегітимного голови НМПУ підкладає під себе і весь медіапрофспілковий рух бомбу. Та відтепер це - внутрішня справа НМПУ, і мені шкода, що до наших слів не дослухалися.

 

Розумію те негативне ставлення, котре було спрямоване на лист голови КНМП Луканова: в логіці організаторів це - просто власна думка голови чужої організації, котра пропонує відмінити увесь підготований захід. Втім, хочу публічно подякувати за надане слово (хоч і на четвертій годині з'їзду, після вирішення всіх важливих питань): це дає шанс на порозуміння в майбутньому.

 

Чому окремо?

 

КНМП і НМПУ не змогли знайти спільної мови з таких причин:

 

1. Структурна позиція: НМПУ планувало будувати стосунки з регіональними організаціями в «вертикальному» режимі (і наполягала на перереєстрації статуту КНМП відповідно саме до цього принципу), в той час, як КНМП та ряд інших місцевих організацій притримувалося горизонтальної моделі взаємостосунків.

 

2. Фінансова складова, котра виходить з попередньої: на переговорах профспілок (котрі, на жаль, не було документально оформлено) керівництво НМПУ вимагало перераховувати їм більше 90% внесків. Представники КНМП не погоджувалися на більше ніж 50%. Для нас перерахування всіх внесків означало б повну фінансову несамодостатність - відмову від власного офісу, від роботи виконавчого секретаря, від профспілкового мобільного телефону. Це просто зруйнувало б діяльність КНМП як інституції.

 

3. Політична ситуація: в 2007 році політики з ПР Клюєв і Герман перерахували на спеціальний рахунок КНМП 200 тисяч гривень. Це було сприйнято як політичне ангажування КНМП. В подальшому рядом нелегітимних рішень НМПУ пробувала відмінити пожертву, а також виключити Ганну Герман (яка так і не стала членом КНМП) з профспілки. Позицію ж про наявність «помаранчевих» політиків і потенційну можливість «політичного балансу» в профспілці сприйнято не було.

  

Що робити?

 

Накопичений, на жаль, певний досвід взаємної недовіри, котрий треба буде подолати з часом. На рівні звичайних журналістів-членів профспілок конфлікту не існує. Більше того, існує величезна кількість журналістів, не охоплених профспілками, права котрих треба реально захищати.

 

Який же ж вихід? По-перше, КНМП разом з Запорізькою і Волинською медіапрофспілками змушені ініціювати утворення нової всеукраїнської медіа-профспілки. Здорова конкуренція між профспілками шкоди не принесе. Існує спадок зробленої роботи - а журналісти самі розберуться, хто ефективніше захищає їхні права, і куди їм краще вступати.

 

По-друге, треба завершити взаємне публічне поборювання, котре шкодить журналістському профспілковому рухові. Можливо, варто виробити формат для з'ясування непорозумінь у власному профспілковому колі.

 

По-третє, часи ідуть лихі - експерти порівнюють їх з російським 2003-м, і поодинці нас справді легко побороти. Тому ми просто приречені на співпрацю, на спільні акції, спільну позицію щодо трудового законодавства і цензури. Нас не є забагато, щоб витрачати час і сили на «домашню війну».

 

Остап Кривдик, член Комітету КНМП

 

Ілюстрація - www.spekulant.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13543
Теги:
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
5053 дн. тому
Навіщо поєднувати непоєднуєме? Можна напряму вступити до НМПУ та потім зробити осередок де завгодно. І де проблема?
Светлана
5054 дн. тому
Кстати, где 320.000 от Партии регионов?
Сергей Гузь
5054 дн. тому
КНМП на своем съезде 9 февраля 2008 года, приняла решение перерегистрироваться на базе Устава НМПУ, о чем писала "Телекритика" http://www.telekritika.ua/news/2008-02-10/36417. Герман, Клюев и остальные из Партии регионов в 2007 году перечислили КНМП более 320 000 грн.
Олена Колецька
5054 дн. тому
Нічогісіньки не ясно. Перереєструйтеся під устав НМПУ і об'єднання буде миттєвим. Чи вам заважають прозорі фінанси НМПУ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду