НСЖУ заявляє про тиск влади на ЗМІ та журналістів

18 Лютого 2011
28510
18 Лютого 2011
16:55

НСЖУ заявляє про тиск влади на ЗМІ та журналістів

28510
НСЖУ заявляє про тиск влади на ЗМІ та журналістів

Національна спілка журналістів заявляє про тиск влади на ЗМІ та журналістів. Про це йдеться в заяві пленуму НСЖУ, ухваленій 16 лютого 2011 року.

 

Пленум правління НСЖУ відзначає, що часто декларації влади про свободу слова, невтручання у діяльність ЗМІ, вільний доступ до інформації не відповідають реаліям.

 

У заяві, зокрема зазначається про те, що останнім часом зросла кількість звернень до НСЖУ від редакцій електронних і друкованих ЗМІ щодо порушень з боку владних структур і окремих посадовців. Регіональні державні ЗМІ скаржаться на невмотивовані, а то й незаконні звільнення керівників і призначення на їхнє місце людей з меншим досвідом і менш професійно підготовлених.

 

Наприклад, одним із перших кроків після призначення Едуарда Матвійчука у 2010 році головою Одеської обласної державної адміністрації було його рішення вивести ОДА з числа засновників єдиної обласної україномовної газети «Чорноморські новини», тим самим позбавити її бюджетної підтримки. «Цей незрозумілий вчинок державного чиновника намагалися пояснити необхідністю заощаджувати державні кошти. На "Чорноморські новини" не знайшлося й копійки, але на інші видання виділили на 1 мільйон 290,4 тисячі гривень більше, ніж до цього!», - йдеться у заяві.

 

Як приклад невідповідності задекларованих заяв влади та її дій, НСЖУ згадує ситуацію з виселенням редакцій всеукраїнських видань - журналу «Трибуна» та щорічника «Наука і культура.

 

У заяві наводяться й інші приклади втручання керівників обласних рад у діяльність ЗМІ. Зокрема, в Хмельницькій, Черкаській, Запорізькій областях.

 

Серед звільнених з порушенням трудового законодавства, НСЖУ називає і секретаря Національної спілки журналістів України Віктора Набруска, який понад 10 років очолював НРКУ.

 

«Втручання у редакційну політику, прояви цензури, а тим більше звільнення журналістів з роботи - це грубі порушення свободи слова, відповідних конституційних норм і законів України. Вважаємо, що розв'язання кадрових питань у редакційних колективах має бути справою самих колективів і що керівників засобів масової інформації слід обирати шляхом відкритого чи таємного голосування працівників цих ЗМІ», - йдеться у заяві.

 

НСЖУ заявляє, що постійно і уважно відстежуватиме й оприлюднюватимете всі факти, пов'язані з порушенням прав і свобод в інформаційній сфері України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду