Розставимо крапки над «і»?

11 Березня 2011
26361
11 Березня 2011
14:38

Розставимо крапки над «і»?

26361
Держкомтелерадіо, складається враження, живе в якомусь іншому світі...
Розставимо крапки над «і»?

16 лютого пленум Національної спілки журналістів заявив про тиск влади на ЗМІ та журналістів. У заяві йшлося, зокрема, і про звільнення керівників ОДТРК, які, за даними НСЖУ, відбулися незаконно, а на їхні місця призначили людей з меншим досвідом і менш професійно підготовлених. У свою чергу Державний комітет телебачення і радіомовлення відкинув звинувачення, наголосивши, що рішення були вмотивовані і приймалися виключно на підставі чинного законодавства та умов контрактів. Також Держкомтелерадіо натякнув, що Ігор Лубченко засидівся на посаді: «Оновлення, у тому числі керівництва творчих організацій, завжди слугує тільки змінам на краще в духовному і морально-етичному аспекті». Редакція «Детектор медіа» отримала лист від голови НСЖУ Ігоря Лубченка, який продовжує полеміку з Держкомтелерадіо.

 

Дивні речі діються у відомстві Юрія Олександровича Плаксюка. Відбулася колегія очолюваного ним Держкомтелерадіо - я брав участь від першої і до останньої хвилини. І раптом наступного дня читаю у «Детектор медіа» повідомлення «Держкомтелерадіо натякає, що Ігор Лубченко засидівся на посаді голови НСЖУ».

 

Це - відповідь на заяву пленуму правління НСЖУ про тиск на ЗМІ і журналістів.

 

«Держкомтелерадіо відкидає критику Національної спілки журналістів україни на свою адресу щодо невмотивованого та незаконного звільнення керівників державних ЗМІ й  натякає ...» про натяк - трохи пізніше, а зараз - про відкинуту критику щодо звільнення з посад керівників Черкаської ОДТРК Михайла Калініченка, Київської ДРТРК Віктора Пасака, Національної радіокомпанії Віктора Набруска.

 

«По кожному із наведених прикладів рішення вмотивоване і приймалося виключно на підставі чинного законодавства та умов наявних контрактів між суб'єктами договору - головою комітету і посадовцем», - запевняє Держкомтелерадіо.

 

Чи й справді на підставі чинного законодавства?

 

Візьмемо факт із звільненням Віктора Набруска. Як значиться у документах, його звільнили у зв'язку з закінченням контракту. Але ж це був уже другий контракт! За ст. 21 Кодексу законів про працю України контракт є особливою формою трудового договору, а трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що були переукладені на невизначений строк (стаття 39-1).

 

А тому закінчення другого контракту з Віктором Набруском не може бути підставою для звільнення з посади. Якщо пан Плаксюк вважав, що його рішення вмотивоване і прийняте виключно на підставі чинного законодавства, як тлумачиться у заяві Держкомтелерадіо, чому ж він не пояснив це учасникам розширеного засідання секретаріату НСЖУ 16 липня минулого року, у якому Юрій Олександрович брав участь і на якому, зокрема, йшлося про незаконне звільнення з посади Віктора Набруска?

 

Є всі підстави подискутувати з головою Держкомтелерадіо і з приводу інших звільнень - та для чого? Адже, зазначається у заяві державного органу, про випадки порушення трудового законодавства «ні НСЖУ, ні трудові колективи друкованих ЗМІ комітет не інформували.»

 

Десятки скарг на утиски прав журналістів і редакційних колективів надходять до парламентського комітету з питань свободи слова, тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, про них пишуть газети, передають аудіовізуальні ЗМІ - і тільки Держкомтелерадіо, складається враження, живе в якомусь іншому світі. Публічно визнати, що редакції не бачать у цій структурі свого захисника і порадника - це мужній вчинок, адже постає наступне питання: а чи потрібен цей комітет взагалі? Мені залишається тільки привітати пана Плаксюка  з цим вчинком.

 

А на завершення продовжу фразу із заяви Держкомтелерадіо, яку я обірвав на початку своєї відповіді. Йдеться, як повідомила «Детектор медіа», що Держкомтелерадіо «натякає, що оновлення керівництва потрібне самій НСЖУ».

 

Що ж, комітет знову потрапив пальцем у небо. Його чиновникам треба було б знати, що голова Спілки обирається з альтернативних кандидатур таємним голосуванням делегатів з'їзду на п'ятирічний термін. Наступний з'їзд НСЖУ - у квітні 2012 року.

 

Ще у серпні 2010-го я поінформував місцеві організації НСЖУ, що балотуватися на голову Спілки не буду. Про це писав і часопис «Журналіст України».

 

Після закінчення пленуму правління, який відбувся 16 лютого, до мене звернулися кілька його учасників, щоб обмінятися думками з приводу майбутніх кандидатур. Отож, Спілка сама вирішить свої кадрові питання і чиновникам з Держкомтелерадіо не варто турбуватися: Спілка - громадська організація і Держкомтелерадіо вона не підпорядкована.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лубченко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26361
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
піонерка
4813 дн. тому
Крапку треба поставити після і . і то жирну. спілку поміняти докорінно. а що твориться в Київській: сидять на Хрещатику і гріються пенсіонери СОРОКА, МАЛІЄНКО... остання гроші лопатою загрібає: вступ до спілки 350 гривень!!! Де ви бачили подібне???
пенсіонер
4814 дн. тому
Сколько лет этому ветерану Куликовской битвы? Фото явно двадцатилетней давности. То, что Лубченко давно пора менять, и без Плаксюка ясно. В НСЖУ числятся одни пенсионеры. Для ветеранской организации такие как Лубченко как раз и нужны. Молодежь спилке. которая кормится из рук власти, не верит.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду