Прокуратура пообіцяла НСЖУ захистити ЗМІ від місцевих влад

12 Травня 2011
19747
12 Травня 2011
09:07

Прокуратура пообіцяла НСЖУ захистити ЗМІ від місцевих влад

19747
Прокуратура пообіцяла НСЖУ захистити ЗМІ від місцевих влад

Прокуратура Чернігівської області зобов‘язала прокурорів районів, де, на думку громадськості, сталися конфліктні ситуації між ЗМІ та органами місцевого самоврядування, посилити захист прав представників ЗМІ. Про це повідомляється у прес-релізі на сайті ГПУ.

 

Прокуратура також вживатиме заходи для запобігання можливих перешкод друкованим ЗМІ у виконанні ними завдань, визначених законами України.  

 

Такою є реакція прокуратури на звернення Чернігівської обласної організації  Національної спілки журналістів України та Асоціації регіональних ЗМІ до влади про  тиск представників місцевого самоврядування на редакції районних газет та їх керівників.  У своїй заяві голова Чернігівської обласної організації НСЖУ Ірина Мельник та голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко висловили протест проти використання звітів редакторів комунальних ЗМІ на сесіях відповідних рад та на  засіданнях колегій райдержадміністрацій. Також вони вважають неприпустимим тиск на ЗМІ та редакторів і грубе втручання в редакційну політику видавництв. 

 

Конфлікти журналістів із владою виникли в трьох районах Чернігівської області: Куликівському, Срібнянському та Ріпкинському. Так, у Куликівському районі  керівництво намагалося змусити редактора Валентину Селюк написати заяву про звільнення.

 

В Срібнянському районі група депутатів вимагає термінового розгляду звіту редактора газети Сергія Бебика на сесії районної ради. За українським законодавством, звіти редакторів ЗМІ на сесіях органів місцевого самоврядування мають стосуватися виключно витрачання бюджетних коштів. «Насправді ж подібні звіти є своєрідним „судилищем" для редактора і газети. З досвіду, їх використовують для того, щоб тиснути на керівника газети або ж підготувати ґрунт для його звільнення з роботи. Депутати районної ради у відкритому листі з вимогою заслухати звіт редактора ставлять редактору у провину те, що він... публікує свої матеріали у газеті. Також вони звинувачують газету у тому, що в ній пишуть не про тих, не так і не тими словами. Це є прямим втручанням в редакційну політику газети», - зазначається у повідомленні.

 

Подібна ситуація склалася і в Ріпкинському районі. Група депутатів вимагає від редактора друкувати їхні матеріали без попереднього редагування. Також ставиться питання про заслуховування звіту редактора газети на сесії районної ради.

 

Як раніше повідомляла «Детектор медіа», НСЖУ вже заявляла про тиск влади на ЗМІ у лютому, а Ганна Герман обіцяла перевірити всі факти, наведені журналістами.

 

Катерина Лихогляд, для «Телеркитики»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду