detector.media
24.12.2010 17:01
Дев’ять християнських церков закликають Януковича зберегти НЕК

Повноважні представники дев'яти християнських церков України написали до президента Віктора Януковича спільне звернення на підтримку діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Главу держави закликають не лише зберегти НЕК, але й забезпечити її належне фінансування та функціонування протягом 2011 та наступних років, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Свою позицію представники церков обґрунтовують важливістю здорового розвитку дітей та молоді, а також суспільства в цілому, на основі високих загальнолюдських моральних цінностей.

 

Християнські церкви зауважують, що діяльність НЕК за останні роки продемонструвала приклад цілком публічної та найбільш демократичної форми суспільного контролю у сфері медіа. При цьому, йдеться в їхній заяві, основною метою діяльності НЕК є захист суспільства, а головне - дітей та молоді, від наслідків публічного поширення розпусних матеріалів (порнографічного, еротичного та сексуального характеру) та засилля жорстокості й насильства на телебаченні.

 

У зверненні згадується і про громадський характер діяльності комісії, оскільки вона складається з діячів культури та мистецтва, експертів, фахівців та громадських діячів, які працюють виключно на громадських засадах та не отримують жодної плати за свою роботу.

 

Представники церков наголошують: «Лише голова та апарат комісії утримуються державним коштом, витрати якого на це є не настільки великими, щоб економити на вихованні наших дітей та молоді». 

 

Християнські церкви України критикують позицію Міністерства юстиції України, яке пропонує передати функції НЕК з підготовки висновків, що їх потребують правоохоронні органи відповідно до Закону про захист суспільної моралі, існуючим державним органам, зокрема, МВС України.

 

Звернення підтримали: УПЦ (МП), УПЦ (КП), Українська греко-католицька церкви, Римсько-католицька церква в Україні; Всеукраїнський союз об'єднань євангельських християн-баптистів; Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської - п'ятидесятників; Українська християнська євангельська церква; Братство незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України; Українська лютеранська церква.

 

Нагадаємо, президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Текст указу № 1085/2010 оприлюднений пізно увечері 9 грудня на сайті глави держави.

 

Президент доручив Кабінету Міністрів подати у двомісячний строк в установленому порядку пропозиції про внесення змін до актів законодавства, що випливають із цього указу.

 

Як писала ТК, в травні 2010 року Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ) закликали парламент скасувати закон про захист суспільної моралі і розпустити НЕК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY