detector.media
21.12.2010 18:28
Парламент підтримав у першому читанні обмеження програм-«лохотронів»

21 грудня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 4510 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами)». «За» проголосували 253 народні депутати.

 

Як повідомляла ТК, законопроект № 4510 був зареєстрований народними депутатами Оленою Кондратюк і Миколою Баграєвим (тоді - БЮТ) 20 травня 2009 року. Він передбачає заборону на розміщення в ефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, умови яких прямо чи опосередковано передбачають платну участь. Такі програми пропонують дозволити лише на каналах з обмеженим доступом. При цьому вони мають супроводжуватися попередженням про те, що участь у них є платною. Попередження повинне займати не менше 20% площі екрану і бути контрастним щодо фону. Також трансляція програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) має постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії.

 

16 червня Рада розглядала цей законопроект і відправила його на повторне перше читання. Тоді Олена Кондратюк заявила, що парламент не підтримав його суто з політичних міркувань.

 

Згодом народні депутати Юрій Кармазін і Адам Мартинюк зареєстрували альтернативний законопроект № 4510-1.

 

21 грудня парламент розглядав обидва проекти. Від Комітету з питань свободи слова доповідала Олена Бондаренко (Партія регіонів). Вона зауважила, що законопроект № 4510 встановлює обмеження, яке не поширюється на творчі конкурси, спортивні змагання і розіграші лотерей, а № 4510-1 обмежує все. «Як експерт я рекомендую голосувати за 4510», - додала вона.

 

Володимир Карпук (НУ-НС) натомість закликав голосувати за № 4510-1, тому що інтерактивні програми не мають нічого спільного зі спортивними змаганнями і розіграшами лотерей.

 

Після цього перший віце-спікер Адам Мартинюк дав слово «власникам телеканалів» - Володимиру Ландіку (Партія регіонів). «Якщо ми забороняємо все, то що ми тоді можемо показувати по телебаченню - тільки Верховну Раду? А все інше забороняємо? Є ж телеіндустрія, яка має щось заробляти. А потім ідемо до них у шоу і говоримо, які ми хороші», - сказав пан Ландік, зауваживши, що Комітет з питань свободи слова та інформації підтримав законопроект № 4510.

 

У відповідь на це Адам Мартинюк закликав подумати про дітей, які «клюють на гачок» інтерактивних телеігор.

 

У результаті законопроект № 4510 набрав 207 голосів, а № 4510-1 - 72 голоси.

 

«Рейтингове голосування показало, що перший може набрати потрібну кількість. Давайте хоч щось зробимо й обмежимо», - попросив Адам Мартинюк.

 

Повторно за законопроект № 4510 у першому читанні проголосували 253 народні депутати.

 

Нагадаємо, у квітні 2008 року подібний законопроект ініціював народний депутат з БЮТ Олександр Фельдман. Але він так і не був прийнятий.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY