«Аполітичний» патріарх, «організована» вступна кампанія і тарифи «для людей»

5 Серпня 2010
36673
5 Серпня 2010
08:04

«Аполітичний» патріарх, «організована» вступна кампанія і тарифи «для людей»

36673
Моніторинг матеріалів із ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 19 – 24 липня
«Аполітичний» патріарх, «організована» вступна кампанія і тарифи «для людей»
Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня замовчувалися каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт):

 

 

19 липня (понеділок):

 

Позиція УПЦ (КП) і УАПЦ з приводу «об'єднавчих» намірів патріарха Кирила (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Уряд має намір встановити штрафи за несплату комунпослуг (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Звинувачення Ганни Герман на адресу «Репортерів без кордонів» в упередженості й українських журналістів - у політичній заангажованості (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Вітчизняний МЗС назвав заяви мера Москви Юрія Лужкова щодо російського статусу Севастополя такими, що «йдуть врозріз із добросусідськими відносинами Києва та Москви» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Вимога партій «За Україну!» і Конгресу українських націоналістів повторно оголосити Лужкова персоною нон-ґрата (всі канали).

 

Надзвичайний з'їзд торгівців ринків усієї країни в Одесі, де вони виступили проти нового проекту Податкового кодексу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Мітинг протесту хліборобів під Кабміном (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Експертна думка Віктора Мусіяки щодо нелегітимності тлумачення Конституційним Судом змін до Конституції, зроблених у 2004 році (всі канали).

 

20 липня (вівторок):

 

Позиція противників візиту московського патріарха Кирила до України (всі канали).

 

Побоювання екс-заступника керівника «Нафтогазу» Діденка, що його можуть позбавити життя (СТБ, Новий канал).

 

Оцінка БЮТ як політичного рішення апеляційного суду залишити чинним арешт Діденка (всі канали).

 

Величезні черги в приймальних комісіях вишів («Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна»).

 

В країні в зв'язку з уведенням нових правил паралізовано ринок вживаних авто (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява МЗС з приводу останніх недружніх щодо України висловлювань мера Москви Юрія Лужкова (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Зупинка залізничного сполучення між Славутичем і Чорнобилем, внаслідок чого працівники ЧАЕС не можуть добиратися на роботу (Перший канал, «1+1», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Внаслідок введення нових правил у податкових інспекціях утворилися великі черги підприємців, що мусять звітувати по ПДВ (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Об'єднання поетів, письменників і музикантів проти цензури (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Київська влада почала примушувати киян самотужки відвозити лічильники води на перевірку (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява «Репортерів без кордонів» про те, що вони планують знову повернутися до України, щоб усе ж таки зустрітися з Януковичем (всі канали).

 

Президентське доручення Генпрокуророві перевірити інформацію Леоніда Кравчука про використання правоохоронців у політичних процесах (всі канали).

 

Результати соцдослідження Інституту Горшеніна, які показують, що українці покладають відповідальність за підвищення ціни на газ для населення головно на президента й уряд (всі канали).

 

Початок розгляду справи про позбавлення звання Героя України п'ятьох воїнів радянської армії Вищим адмінсудом (всі канали).

 

21 липня (середа):

 

Позиція Київського патріархату щодо характеру візиту патріарха Кирила в Україну (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Одеська обласна організація «Свободи» вважає це візитом агента КДБ та ФСБ (всі канали).

 

Запит члена парламентського комітету з питань культури та духовності Ярослава Кендзьора оприлюднити інформацію про фінансування візиту (всі канали).

 

Виселення з Києво-Печерської лаври художників-іконописців, оскільки влада має намір віддати всі будови лаври Московському патріархату (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Думка голови Всеукраїнської асоціації музеїв, що Україні потрібно утриматися від передачі об'єктів культурної спадщини церквам і релігійним організаціям (всі канали).

 

Майже третина українців не зможе розраховуватися за новими тарифами - дослідження Інституту Горшеніна (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Томенка, що опозиція оскаржуватиме в суді підвищення тарифів на газ для населення і чергові звинувачення влади у спробі віддати сумнівний борг «РосУкрЕнерго» з кишень населення (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Намір Федерації профспілок України у четвер подати до адмінсуду Києва позов про визнання незаконною та скасування постанови НКРЕ про підвищення цін на газ для населення (всі канали).

 

Експертні прогнози наслідків підвищення ціни на газ (всі канали).

 

Питання законності та моральності швидкого виходу у відпустки президента й інших чиновників, що не пропрацювали на своїх нових посадах ще навіть півроку (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Репортери без кордонів»: в Україні є цензура (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

«Репортери без кордонів» закликали Януковича надати публічні гарантії підтримки свободи слова (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

«Репортери без кордонів» стурбовані ситуацію з 5-м каналом і ТВі (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

«Репортери без кордонів» назвали неприпустимим те, що глава СБУ одночасно керує медіахолдингом (всі канали).

 

Правозахисники знайшли ухвалену ще 22 роки тому норму, за якою можна не виходити на роботу, якщо температура в робочому приміщенні більша за 32 градуси, і про те, що роботодавці і влада не поспішають виконувати цю норму (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

СБУ провела чергові вилучення документів у Київраді (всі канали).

 

Заява омбудсмена Ніни Карпачової, що в Україні інвалідам-чорнобильцям у порушення закону не перераховуються пенсії (всі канали).

 

22 липня (четвер):

 

Арешт заступника керівника Київської митниці Тараса Шепітька в справі про газ «РосУкрЕнерго» (СТБ і Новий канал).

 

Баланс думок і бекґраунд у матеріалах про арешт Шепітька (Перший канал, «Інтер», ICTV і «Україна»).

 

Думка голови тимчасової слідчої комісії ВР Зварича про те, що ГПУ має порушити кримінальну справу проти глави Мінпаливенерго Юрія Бойка (всі канали).

 

Зварич цього дня заявив про те, що СБУ чинить тиск на нього і його дружину (всі канали).

 

Заява глави УПЦ (КП) Філарета, який вважає, що політичне забарвлення діяльності Кирила відштовхне українських вірян від РПЦ і УПЦ (МП) (всі канали).

 

Заява гендиректора Першого каналу Єгора Бенкендорфа про те, що трансляція богослужіння в Одесі державним каналом здійснювалася за кошти загадкового «спецфонду» бюджету НТКУ (всі канали).

 

Заява Комітету виборців України й організації «Опора» про те, що більшість вишів не оприлюднили кількості бюджетних місць (всі канали).

 

Заява цих же організацій про те, що лист Табачника щодо продовження терміну вступної кампанії на 5 днів не має юридичної сили (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Кілометрові черги за бензином на Сумщині, де під час жнив податківці позакривали більшість автозаправних станцій (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Прокуратура не визнала нардепа Донія постраждалим від рук регіонала Стельмашенка під час ратифікації парламентом Харківських угод (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Ув'язнення в СІЗО чотирьох узбеків, які раніше просили в України політичного притулку, і протести організації «Міжнародна амністія» з цього приводу (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Масовий протест профспілок проти підвищення тарифів на газ одразу в кількох містах України (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Нові недружні щодо України заяви московського мера Лужкова і про те, що на ці заяви вже не реагують ні у вітчизняному МЗС, ні в СБУ (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

За даними МВС, за директором компанії ТВі Миколою Княжицьким стежила машина з підробними номерами (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Результати соцдослідження, проведеного авторитетною компанією «GFK Ukraine», за якими майже 90% українців виступають проти підвищення пенсійного віку до 65 років (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Звернення нардепа Гримчака до Генпрокуратури з проханням перевірити законність нагородження Януковича вогнепальною зброєю від МВС (всі канали).

 

Заява Генпрокуратури про те, що доказів причетності народних депутатів до «справи педофілів» немає (всі канали).

 

23 липня (п'ятниця):

 

Заяви речника Київської патріархії єпископа Євстратія про політичні цілі візиту Кирила і спростування заклику представника УПЦ (МП) до влади ліквідувати реєстрацію УПЦ (КП) (всі канали).

 

Заклик Української партії до Кирила припинити чинення розколу українського суспільства, інакше партія звертатиметься до МЗС із проханням оголосити московського патріарха персоною нон-ґрата (всі канали).

 

Наміри ВО «Свобода» зустріти Кирила в Дніпропетровську флеш-мобом, наміри КУНа роздавати спецвипуск газети зі статтею Філарета (всі канали).

 

Дніпропетровський суд заборонив проводити пікети під час візиту Кирила (всі канали).

 

Компартія України засудила підвищення тарифів на газ для населення і погрожує вивести людей на протести, якщо це рішення не буде скасовано (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Позов Нацфоруму профспілок до НКРЕ щодо протиправності підвищення тарифів Окружний адмінсуд Києва розгляне лише 16 вересня (всі канали).

 

Міносвіти видало наказ про продовження прийому документів вишами до 5 серпня («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Порушення Генпрокуратурою кримінальної справи проти колишньої першої заступниці голови Держказначейства Тетяни Грицун у справі з приватизацією Одеського припортового заводу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

До Росії не пустили українського правозахисника Василя Овсієнка, який їхав туди на міжнародну конференцію (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Київська влада перестала фінансувати столичні лікарні, тож зараз вони не мають грошей ні на необхідні медикаменти, ні на їжу для хворих (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Заява Томенка, що БЮТ наполягатиме на розгляді змін до нового закону про місцеві вибори на початку наступної сесії (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Взяття під варту екс-бухгалтера «Нафтогазу» Марії Кушнір (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Зустріч заарештованого Ігоря Діденка з головою СБУ Валерієм Хорошковським (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Обшук у помешканні Діденка (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Харківська прокуратура не побачила порушень у сутичках, що відбувалися в травні у парку Горького, коли декілька протестувальників проти вирубки лісу потрапили з різними травмами до лікарні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Окружний адмінсуд Криму заборонив проведення мітингів на весь період відпустки Януковича, яку той проводить у Криму (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Мітинг протесту торгівців і їхні сутички з міліцією під Полтавською мерією, яка продала землю центрального ринку (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Київська прокуратура знайшла лише одного винного в сутичках під стінами парламенту 27 квітня, коли Рада розглядала ратифікацію Харківських угод (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Навіщо на ремонт Верховної Ради виділено аж 35 млн грн (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява міністра праці та соцполітики, що місцева влада не виконала рішення уряду про скорочення до 1 липня цього року заборгованості з зарплати на 30% (всі канали).

 

Адміністрація президента відмовилася повідомити на запит журналістів «Української правди», засновником яких підприємств є Янукович, (всі канали).

 

Одеські правоохоронці заблокували сервер інтернет-сторінки газети «Вільна Одеса» (всі канали).

 

Кабмін доручив забезпечити виготовлення бланків для житлосубсидій за рахунок зменшення видатків за програмою допомоги ветеранам війни (всі канали).

 

Київська обласна партійна організація «Батьківщина» вимагає від Януковича зупинити втручання Печерського райсуду Києва у внутрішні справи партії (всі канали).

 

24 липня (субота):

 

25 представників дніпропетровських національно-патріотичних організацій потрапили у відділок за спробу зорганізувати пікети у місцях перебування патріарха (Перший канал, «Інтер»).

 

Під час байк-шоу, в якому брав участь Путін, внаслідок ДТП загинув один із байкерів (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Головою Соціалістичної партії України став нинішній міністр економіки Василь Цушко (Перший канал, «Інтер», ICTV).

 

Баланс думок і експертні оцінки з цього приводу (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

Перший канал          79,

«Інтер»                      78,

ICTV                          76,

Новий канал             75,

 «Україна»                 71,

 «1+1»                        70,

СТБ                            70,

5-й канал                   58 матеріалів.

 

***

 

19 липня (понеділок)

 

У понеділок низка каналів починають висвітлювати тему майбутнього візиту Московського патріарха Кирила до України. Причому роблять це з ознаками замовності. Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал намагаються переконати свою аудиторію, що цей візит не має політичного характеру. Перший канал подає цю тезу журналістським висновком або ж, як мінімум, недостовірними посиланнями: «Візит московського патріарха в Україну має пастирський, а не політичний характер, - запевняють представники Української православної церкви Московського патріархату». Інші канали дають тезу синхроном або переказом думок представників УПЦ (МП). Частковий баланс думок тут є лише на «1+1», де наведено синхрон представника Конгресу українських націоналістів з цього приводу.

 

Друга теза, яку наводять всі згадані канали, - це озвучення як основного наміру Кирила «об'єднати українське православ'я». Тут балансом думок нехтують усі згадані канали, жоден із них не звернувся по думку представників Київського патріархату чи УАПЦ з цього приводу. Жоден із каналів не наводить належних бекґраундів. На 5-му каналі звучить оцінка: «Глава держави заради Кирила навіть перериває свою півторамісячну відпустку на один день».

 

Низка каналів продовжують цього дня тему підвищення тарифів і субсидій. При цьому Перший канал, «1+1» і «Інтер» подають тему з ознаками замовності. На Першому каналі - велика кількість власних журналістських оцінок і висновків, а також безпідставних узагальнень. Усі вони - на користь уряду, який «дбає про людей»: «В уряді сьогодні думали, як зробити так, щоб подорожчання комунальних послуг не вдарило по незаможних, бо аж ніяк не кожен спроможеться платити за новими тарифами». «Для управління праці та соціального захисту населення Шевченківського району міста Києва розпочинається гаряча пора... Додаткова робота не лякає управління соцзахисту». В сюжеті нема балансу думок - усе коментують лише чиновники, простим людям - платникам тарифів - слово не надається.

 

На «1+1» у матеріалі на цю тему є думки людей, але є журналістські висновки й узагальнення: «Старенькі лаштують до штурму інстанцій, які надають право на субсидію. Натомість влада спритно обійшла їх на крок вперед і вже пропонує своє бачення цієї делікатної проблеми. Відтепер, кажуть чиновники, черг не буде». «Черги, сварки і обурені пенсіонери - звичайна картина у відділках з оформлення субсидій. Тепер із пережитками минулого боротиметься уряд».

 

«Інтер» без жодного балансу подає лише думку прем'єра Миколи Азарова про те, що «тем, кто захочет оформить субсидию на коммунальные услуги, не нужно будет даже стоять в очереди в собесе... Обо всем позаботится государство». І заяву віце-прем'єра Сергія Тігіпка про те, що надалі боржників за комунальні послуги штрафуватимуть.

 

Про останнє крім згаданих трьох каналів повідомляв ще, хоч і неповно, 5-й канал. Інші канали взагалі тему намірів уряду штрафувати боржників не озвучували.

 

Висвітлюючи цю тему, журналісти згаданих каналів так і не спромоглися як слід дослідити реальність обіцянок уряду, - як працюватиме ця нова велика бюрократія з оформленням набагато більшої кількості субсидій і яким коштом це все робитиметься.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» подають цього дня з ознаками замовності - брак балансу думок, неповнота інформації - звіт Держмитслужби за перше півріччя. Є недостовірні посилання і журналістські висновки: «Кому точно не посидіти, склавши руки, чи то у спеку, чи то в люті морози, то це митникам. Ця служба - одна із головних артерій руху живих коштів в державі і в кризу, і під час падіння імпорту. Митники не лише поповнюють держбюджет, підставляючи плече економіці, а й рятують життя» («1+1»). «Митники простежили закономірність: чим вища вартість порушення, тим м'якше рішення суду. Безлад на українських кордонах демонструють у цифрах» (Новий канал). «Таку сьогоднішню показовість митники пояснили нещодавніми закидами щодо їхньої роботи. Невдоволення їхньою роботою останнім часом звучали з боку уряду і простих підприємців. Але самі митники це пояснюють просто: вони розпочали боротьбу з корупцією і з тими, хто на ринках в тіньовому режимі має до тисячі відсотків рентабельності, і при цьому майже нічого не сплачує до бюджету» (ICTV).

 

«1+1», Новий канал і «Україна» без балансу думок і без експертних оцінок повідомляють про бажання керівництва митниці розширити повноваження служби, зокрема, надання Держмитслужбі права на оперативно-розшукову діяльність і на досудове слідство. Так само без балансу думок подано 5-м каналом і «Україною» думки керівника митниці щодо справи проти керівництва «Нафтогазу» стосовно розмитнення газу «РосУкрЕнерго».

 

На «1+1» з ознаками замовності повідомляється про те, що 250 молодих сімей не отримали пільгового кредитування від Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву. В цьому матеріалі нема балансу думок: нинішнє керівництво фонду звинувачує своїх попередників, а тим слово у відповідь не надається. Крім того, в матеріалі - велика кількість журналістських висновків і оцінок: «В Україні - черговий будскандал. Нині заплямовано репутацію не приватної фірми, а держави... «Еліта-центр» шириться Україною, тільки тепер від імені держави. В Україні у розпалі - новий квартирний скандал, жертвами якого стали майже 250 молодих сімей, які довірилися державному пільговому кредитуванню... У молодіжному фонді - нове керівництво, яке обіцяє розібратися і людям допомогти незалежно від висновків міліції».

 

«Інтер» продовжує серіал «ностальгії по СРСР» - цього дня сюжет присвячено річниці старту Московської олімпіади.

 

Цього дня лише 5-й канал продовжує висвітлювати тему діалогу Банкової з організацією «Репортери без кордонів». У понеділок заступниця голови АП Ганна Герман заявила, що попереджала представників «Репортерів», що керівництво держави буде у відпустках. І в черговий раз звинуватила закордонну організацію в упередженості, а українських журналістів - у політичній заангажованості.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що вітчизняний МЗС назвав заяви мера Москви Юрія Лужкова щодо російського статусу Севастополя такими, що «йдуть врозріз із добросусідськими відносинами Києва та Москви». Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури. При цьому жоден із каналів не повідомляє про вимогу партій «За Україну!» і Конгресу українських націоналістів повторно оголосити Лужкова персоною нон-ґрата.

 

Лише «Україна» повідомляє цього дня про надзвичайний з'їзд торгівців ринків всієї країни в Одесі, де вони виступили проти нового проекту Податкового кодексу. Як і про те, що на з'їзд не прибули запрошені торгівцями представники влади. Замовчання теми іншими каналами має однозначно цензурний характер.

 

Лише «1+1» розповідає про мітинг протесту хліборобів під Кабміном. Люди протестують проти того, що їм не дають збирати врожай, оскільки проти директора агрофірми прокуратурою порушено кримінальну справу і на майно фірми в самий розпал жнив накладено арешт. Щоправда, при цьому в матеріалі не зазначено, про яку агрофірму йдеться.

 

Дискусія щодо легітимності розгляду Конституційним Судом політреформи 2004 року продовжує залишатися поза увагою каналів. Жоден із них не повідомив озвучену цього дня агенцією «Інтерфакс-Україна» думки кваліфікованого експерта, професора права і одного з авторів тексту Конституції Віктора Мусіяки, який категорично висловився, що Конституційний Суд не має права розглядати це питання, оскільки зміст закону №2222 «Про внесення змін до Конституції України» на сьогодні вже є тілом самої Конституції, тлумачити яку КС неправочинний.

 

20 липня (вівторок)

 

Усі канали, без винятку, з ознаками замовності - критично незбалансовано, без належних бекґраундів, деякі канали з журналістськими оцінками і висновками - висвітлюють перший день візиту Московського патріарха Кирила в Одесі. Візит висвітлюється каналами в однозначно позитивній тональності, попри те, що ставлення до цього візиту в Україні є надзвичайно неоднозначним. Більшість каналів синхронами і переказом продовжують незбалансовано стверджувати тезу про «об'єднання православних церков».

 

Журналістські оцінки або занадто довільні перекази думок патріарха були такі:

«Але аеропорт працює у своєму звичному режимі. Щоправда, дещо обмежили рух транспорту. Більше жодних незручностей... Він зовсім не втомлений після перельоту. Охоче вітається із місцевими чиновниками і журналістами... Люди зі сльозами на очах дивляться на Патріарха... Святійший пішов, а віряни ще довго стояли в церкві... Віряни тим часом лишилися коло собору. І на згадку збирали троянди, по яких ходив Патріарх» (Перший канал).

 

«Південна Пальміра до візиту патріарха підготувалася серйозно... З англійською точністю православний борт номер один приземлився в Південній Пальмірі... Святі отці кажуть: це знаковий візит» («1+1»).

 

«Предстоятель Русской православной церкви прилетел уже в хорошем настроении. У патриарха остались теплые воспоминания о прошлом визите... Храм действительно преобразился - стал белоснежным» («Інтер»).

 

«Місцева влада зустрічає патріарха так само, як і президентів - безпрецедентними заходами безпеки» (СТБ).

 

«Одеса на вухах. Місто заповнене міліцією з усієї країни. Туди стягнули 4,5 тисячі правоохоронців. Тамтешні комунальники з ніг збилися: стрижуть газони, вимітають сміття, латають дірки на дорогах. Так Україна зустрічає Московського Патріарха. Голова Російської Православної Церкви каже: його візит в Україну звична справа. Мовляв, приїхав у свою парафію» (Новий канал).

 

«Такого Одеса ще не бачила. Свого патріарха південна Пальміра чекала майже півтора десятиліття... Місто перекрито, але люди не скаржаться. Кілька місяців все місто готувалось до візиту святішого. І миряни і духовенство» (ICTV).

 

«Зустрітися із вірянами та помолитися - єдина мета візиту Патріарха Московського Кирила до України» (5-й канал).

 

«Сам Патриарх, как нам признался потом, на самом деле приехал просто так. Чтобы просто помолиться» («Україна»).

 

Канали критично недостовірно, без жодних посилань на джерела, наводять усі ключові цифри: кількість паломників, що приїхали до Одеси (200 тисяч), кількість охорони патріарха (4 тисячі або 4,5 тисячі) тощо.

 

Крім wсього іншого, канали плутаються в програмі візиту, одні кажуть, що візит Україною триватиме 9 днів, інші - 8 днів, одні - що в Одесі Кирило пробуде 4 дні, інші - що три.

 

Слід зазначити, що починаючи з вівторка і в усі наступні дні тижня канали висвітлювали перебіг візиту Кирила надзвичайно схожими за стилем і змістом, а також за порушеннями стандартів, сюжети. Це має чіткі ознаки загального цензурування контенту.

 

Перший канал і ICTV подають з ознаками замовності - відсутність реальної новини, «протокольність», брак балансу думок і повноти інформації - повідомлення про зустріч президента Віктора Януковича з прем'єром Миколою Азаровим. «Попри відпустку, президент зустрівся з прем'єр-міністром» (Перший канал). Сам зміст цієї «новини» найкраще ілюструє текст на ICTV: «Підготовка бюджету-2011, ліквідація наслідків повені, збір урожаю та боротьба з корупцією. Ці теми обговорювали сьогодні Президент і Прем'єр у Криму, де Віктор Янукович проводить відпустку. Микола Азаров повідомив, що уряд тримає на контролі надання допомоги постраждалим від повені. А Аграрний фонд через два дні почне скуповувати у селян цьогорічний вражай. Аби були гроші Уряд уже завтра планує ухвалити рішення про випуск державних облігацій. Окремо, Президент акцентував увагу на боротьбі з корупцією. Віктор Янукович доручив уряду взяти під суворий контроль усі тендерні процедури».

 

Про те, що апеляційний суд залишив під арештом екс-заступника голови «Нафтогазу», повідомляли у вівторок всі канали. Але достатньої повноти у цьому досягли лише 5-й канал і «Україна». Решта каналів подавали тему коротко, похапцем, з ознаками цензури. Зокрема, канали не дають реального балансу думок в ключових аргументах суду. Повідомляючи про те, що начебто однією з підстав не змінювати арешт на інший запобіжний захід була відкрита іспанська віза у Діденка, канали не дають коментарів із цього приводу від обвинувачуваної сторони (зокрема те, що ця віза у Діденка була вже давно, навіть ще тоді, коли слідство обирало йому перший запобіжний захід - підписку про невиїзд). Перший канал дає журналістський висновок-обґрунтування рішення суду: «Але суд підтвердив висновок установи першої інстанції. Бо екс-заступник голови "Нафтогазу" може використати свої зв'язки, щоб вплинути на слідство або втекти за кордон».

 

Про побоювання самого Діденка, що його можуть позбавити життя, взагалі не повідомили СТБ і Новий канал. І жоден канал не повідомив про те, що в БЮТ рішення суду назвали політичним.

 

Цього дня канали починають висвітлювати тему з подовженням термінів прийняття документів у виші. У вівторок озвучується думка міністра освіти Дмитра Табачника про те, що цього робити не слід, а черги пояснив тим, що всі намагаються здати документи в перший день, а ще везуть з собою до комісій родичів. Тему цього дня не висвітлювали «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна». Втім, канали, які висвітлювали тему, не намагалися розібратися в справжній причині надзвичайних черг у приймальних комісіях.

 

Перший канал, «1+1» і «Інтер» цього дня дають замовні матеріали - незбалансовані, неповні, без належних бекґраундів - про відвідини віце-прем'єром Борисом Колесниковим будмайданчика Донецького аеропорту.

 

«Інтер» цього дня з ознаками замовності - неповнота інформації, незбалансованість, брак належних бекґраундів - подає матеріал із прес-конференції аграрного міністра Віктора Слаути про хід жнив. З матеріалу виходить, що все гаразд, при цьому не згадуються надзвичайні збитки, яких завдали сільському господарству природні негаразди. Цифри кількості зібраного врожаю наводяться без пояснень і бекґраундів, а отже - є доволі абстрактними.

 

Ще один матеріал із ознаками замовності на «Інтері» - про будівництво Дарницького мосту в Києві. Тут і незбалансованість - обвинувачення на адресу попередників без слова у відповідь, і брак справжніх бекґраундів, і численні журналістські оцінки й висновки: «Ожил один из наиболее масштабных столичных долгостроев - Дарницкий мост. Он должен стать самой большой и современной из всех существующих переправ через Днепр... Этот железнодорожно-автомобильный переход через Днепр был едва ли не самым амбициозным и масштабным проектом Министерства транспорта за последние годы, а вылился в один из самых затяжных мостостроев... С тех пор сменилось пять министров транспорта, прогремело несколько скандалов вокруг растрат и ошибок в проекте, а мост и ныне там. Год назад здесь даже прошел тихий бунт - рабочие отказались выходить на смену, пока с ними не рассчитаются. Денег на мост не хватало постоянно... Чтобы уложиться в срок, "Укрзалізниця" берет дополнительный кредит в банке, проценты по которому погасят из госбюджета. Эта щедрость неслучайна - объект включают в планы по "Евро-2012"... Весть о том, что мост ожил, а зарплату стали платить вовремя, возвращает сюда уволившихся за время простоя специалистов».

 

На ICTV матеріал з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, барк бекґраундів і експертних оцінок - про заяви Азарова, начебто «уряд не скоротив жодної гривні соціальних видатків і не робитиме цього й надалі», а також про те, що кадрові зміни в уряді не пов'язані з необхідністю розширення коаліції.

 

5-й канал з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, брак бекґраундів - подає заяву віце-прем'єра Володимира Сівковича про те, що митниця першою перейде на електронний документообіг.

 

Лише «1+1» помітив те, що в країні в зв'язку з введенням нових правил паралізовано ринок вживаних авто.

 

Лише «1+1», щоправда неоперативно, повідомляє про заяву МЗС з приводу останніх недружніх щодо України висловлювань мера Москви Юрія Лужкова. Інші канали про це взагалі мовчать.

 

Про зупинку залізничного сполучення між Славутичем і Чорнобилем, внаслідок чого працівники ЧАЕС не можуть добиратися на роботу, повідомляють лише «Інтер» і СТБ.

 

Про те, що внаслідок введення нових правил у податкових інспекціях утворилися великі черги підприємців, що мусять звітувати по ПДВ, повідомляє лише СТБ.

 

Лише 5-й канал повідомляє про об'єднання поетів, письменників і музикантів проти цензури.

 

Про те, що київська влада почала примушувати киян самотужки відвозити лічильники води на перевірку, повідомляє лише 5-й канал.

 

Жоден із телеканалів не повідомляє про заяву «Репортерів без кордонів» про те, що вони планують знову повернутися до України, щоб усе ж таки зустрітися з Януковичем.

 

Жоден із каналів не повідомляє про президентське доручення Генпрокуророві перевірити інформацію Леоніда Кравчука про використання правоохоронців у політичних процесах. Як напередодні ніхто не повідомляв про самого листа Кравчука президенту.

 

Жоден із телеканалів не повідомляє про вкрай невигідні для влади результати соцдослідження Інституту Горшеніна, які показують, що українці покладають відповідальність за підвищення ціни на газ для населення головно на президента і уряд.

 

Жоден із каналів не повідомляє про початок розгляду справи про позбавлення звання Героя України п'ятьох воїнів радянської армії Вищим адмінсудом. Аргументація позивача в цьому випадку така сама, якою була аргументація позивачів про позбавлення цього ж звання Степана Бандери і Романа Шухевича.

 

Замовчання каналами всіх цих тем має однозначні ознаки цензури.

 

21 липня (середа)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV продовжують з тими ж ознаками замовності, що й у попередні дні, висвітлювати перебування патріарха Кирила в Одесі.

 

Оцінки і висновки журналістів:

 

«На площі коло собору людей не злічити. Зупиняються навіть випадкові перехожі. Всі чекають проповіді патріарха... Разом із дітьми з православного табору вона покинула мирські розваги заради проповіді патріарха» (Перший канал).

 

«Деньги на восстановление святыни одесситы собирали всем миром и также - всем миром - пришли на сегодняшнее торжество» («Інтер»).

 

«У одеських вірян сьогодні надзвичайна служба... Тепер храм вражає своєю величчю та красою» (Новий канал).

 

«Благословення для всіх та кожного - до Спасо-Преображенського собору прийшли тисячі вірян. Патріарх Кирил цікавий людям не лише як пастир, а як особистість. В соборі та навколо нього - майже 20 тисяч прочан. Для кожного з них цей день особливий» (ICTV).

 

Канали тенденційно добирають думки одеситів. Знову канали дають різну кількість вірян, що прийшли на літургію (чи 2, чи 4, чи 5 тисяч) і знову ці цифри недостовірні. Лише СТБ каже про те, що насправді на літургію потрапити могли «лише представники влади та духовенства», Новий канал каже, що «більшість з тих, що потрапили до храму, - високопосадовці». Промовисту деталь події повідомляє «Україна»: «По окончании прихожане выстроились около главной двери храма - попрощаться со святейшим. Но он ушел по-английски - через боковой выход».

 

Висвітлюючи тему візиту патріарха, лише СТБ дає слово представнику Київського патріархату - єпископу Одеському і Балтському Якову: «Інша справа, якби ти приїхав як гість помолитись, а ти приїхав політизувати церкву, висвітлити своє невдоволення і нав'язати свою російську культуру, націю чи інше». Разом із тим, за повідомленням агенції «Інтерфакс-Україна», Яків висловлювався навіть ще радикальніше: «Візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну - спроба реставрувати минуле, атеїзм і комунізм», «name="_Toc267497158">Церква сьогодні отримала, можна сказати, таку вакуумну духовну порожнечу після минулого лихоліття - часу атеїзму, комунізму. І сьогодні мета церкви - оновити, збагатити людей духовно... Але ми бачимо, як сусіди щедро намагаються реставрувати минуле».

 

Жоден із каналів не повідомляє цитовану того ж дня «Інтерфаксом» думку голови Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павла Кириленка, який назвав візит патріарха візитом наставника Кремля і агента Комітету державної безпеки та Федеральної служби безпеки РФ. Жоден канал не повідомляє про вимогу члена парламентського комітету з питань культури та духовності Ярослава Кендзьора оприлюднити інформацію щодо фінансування візиту глави Російської православної церкви патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Зокрема, депутата цікавить, за які кошти було здійснено пряму трансляцію на Першому каналі виступу патріарха Кирила в Одесі. Відповідне звернення депутат направив до держкомітету з питань телебачення та радіомовлення України. Кендзьор також назвав візит патріарха «політичним», оскільки Московський патріарх, «який у своїх виступах розповідає про "єдиний народ", виконує політичну агітаційну місію».

 

Дотична тема - лише «1+1» висвітлює ситуацію з виселенням з Києво-Печерської лаври художників-іконописців, оскільки влада має намір віддати всі будови лаври Московському патріархату. Крім того, жоден із каналів не повідомив цього дня цитовану «Інтерфаксом» думку голови Всеукраїнської асоціації музеїв, колишнього генерального директора Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергія Кролевця, що Україні потрібно утриматися від передачі об'єктів культурної спадщини церквам і релігійним організаціям. На його думку, «у церкві немає фахівців, які могли б зберегти об'єкти культурної спадщини, які планується їм передати». Крім того, експерт вважає, що «передача одній із конфесій може похитнути нестійкий міжконфесійний баланс, який склався в Україні».

 

Цього дня Табачник доручив Міносвіти продовжити термін подання документів до вишів. Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал подають тему з ознаками замовності - брак балансу думок, критична неповнота інформації. Акцентуються при цьому на заяві Азарова, який «висловив своє незадоволення» перебігом вступної кампанії. Більш докладними були ICTV і 5-й канал.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV цього дня подають замовні матеріали про те, що Азаров заборонив чиновникам витрачати гроші на нові службові авто, техніку і ремонт кабінетів. Тут нема балансу думок і достатньої повноти матеріалів. Сама ж заява прем'єра є суто піарною, явно сказаною «для преси». Бекґраунд, хоч і неповний (лише про тендер МВС на закупівлю чотирьох «Мерседесів») наводить лише ICTV. Більш повноцінно тему досліджували журналісти «України».

 

Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал і «Україна» з ознаками замовності - критична неповнота інформації, незбалансованість, брак бекґраундів - дають повідомлення про підписання Україною й Ізраїлем угоди про безвізовий режим. ICTV і 5-й канал подають тему більш повноцінно.

 

«Інтер» і ICTV дають замовні матеріали - незбалансовані, неповні, без належних бекґраундів - про заяви прем'єра Криму Василя Джарти, що Радмін автономії виділяє гроші для ліквідації наслідків підтоплень. Це знову-таки використання виконання урядом своїх прямих обов'язків для піару «хорошого» прем'єра. При цьому канали надзвичайно плутано подають цифри: «4,5 миллиона гривен выделят власти Крыма для ликвидации и предупреждения подтоплений населенных пунктов полуострова... На компенсацию убытков местным жителям выделят 600 тысяч гривен». Синхрон Джарти: "Мы выделили средства вчера из резерва. В сумме - 208 тысяч - на локальное решение вопросов. Это - ремонт водоводов, номера - первый и третий". Трьом сім'ям, чиї будинки після підтоплення опинилися в аварійному стані, дадуть по 100 тисяч гривень». Як ці цифри між собою співвідносяться - не пояснено. Як не пояснено й останніх, взагалі незрозумілих, слів прем'єра.

 

ICTV замовно - незбалансовано, без належних повноти і бекґраундів - подає інформацію про те, що новий посол України в Росії Володимир Єльченко почав свою роботу.

 

Тему підвищення тарифів і пов'язаних з цим субсидій цього дня ICTV також дає з ознаками замовності: «Тим часом в уряді заспокоюють - для сплати комунпослуг для найменш забезпечених українців підготували нову програму субсидій... Аби розпочати оформлення допомоги якнайшвидше, міністерство планує розіслати малозабезпеченим спеціальні картки, які треба буде заповнити і відіслати у ЖЕКи». Тут нема балансу, бекґраундів, експертних оцінок, повноти інформації. Канал повідомляє, з посиланням на Мінпраці, що кількість сімей, що отримають субсидії зросте з 1 млн до 1,5 млн. Лише «1+1» називає дані соціологічного дослідження Інституту Горшеніна: «Майже третина українців не зможе оплачувати нові комунальні тарифи, а іншим доведеться затягнути паски, щоб справно розраховуватися з комунальниками». Інші канали про це дослідження мовчать.

 

Лише ICTV повідомляє цього дня заяву Миколи Томенка, що опозиція оскаржуватиме в суді підвищення тарифів на газ для населення і чергові звинувачення влади у спробі віддати сумнівний борг «РосУкрЕнерго» з кишень населення. Жоден із каналів не повідомляє про намір Федерації профспілок України у четвер подати до адмінсуду Києва позов про визнання незаконною та скасування постанови НКРЕ про підвищення цін на газ для населення. І жоден із каналів не скористався цього дня широким опитуванням експертів, що його провела агенція «Інтерфакс-Україна» з приводу прогнозів про наслідки підвищення ціни на газ. Усі чотири опитаних кваліфікованих експерта прогнозують лише негативні наслідки різного характеру: що восени або навесні уряду доведеться знову підвищувати ціни; що різко знизиться платіжна дисципліна; що рішення це призведе до загибелі середнього класу і дрібного бізнесу; що вже на місцевих виборах влада змушена буде застосовувати масові фальсифікації тощо.

 

Лише СТБ спробував розібратися в питанні законності та моральності швидкого виходу у відпустки президента й інших чиновників, що не пропрацювали на своїх нових посадах ще навіть півроку.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про заяви організації «Репортери без кордонів»: в Україні є цензура, закликали Януковича надати публічні гарантії підтримки свободи слова; стурбовані ситуацію з 5-м каналом та ТВі. Але про те, що «Репортери» назвали неприпустимим те, що глава СБУ одночасно керує медіахолдингом, не повідомляє жоден із каналів. Замовчання цих тем диктується однозначно цензурними причинами.

 

Лише «Україна» згадує про те, що правозахисники знайшли ухвалену ще 22 роки тому норму, за якою можна не виходити на роботу, якщо температура в робочому приміщенні більша за 32 градуси, і про те, що роботодавці і влада не поспішають виконувати цю норму.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що СБУ провела чергові вилучення документів у Київраді.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву омбудсмена Ніни Карпачової, що в Україні інвалідам-чорнобильцям в порушення закону не перераховуються пенсії.

 

22 липня (четвер)

 

У четвер канали повідомляють про черговий арешт у справі «РосУкрЕнерго» - цього разу заступника начальника відділу Київської митниці Тараса Шепітька. Перший канал, «Інтер», ICTV і «Україна» подають новину зі стандартними ознаками замовності - повний брак балансу думок (дається лише позиція слідства і синхрон першого заступника Генпрокурора Віктора Пшонки), критична неповнота інформації (все - лише з версії Генпрокуратури), повна відсутність бекґраундів. Стандартний бекґраунд такий: «Генпрокуратура вже понад місяць веде справу про вилучення газу в компанії "РосУкрЕнерго". Ідеться про 11 мільярдів кубометрів палива, які в січні 2009-го, за рішенням тодішнього уряду, перейшли від швейцарської компанії до «Нафтогазу України». Це знову-таки лише версія слідства і влади, версії опозиції з цього приводу замовчуються, як і експертні думки. Чотири названих канали замовчують, крім того, важливий бекґраунд, що Шепітько торік вже був під вартою, тоді справу порушувала СБУ, але за рішенням суду справу було закрито, а Шепітька звільнили. «1+1» і 5-й канал подають тему більш збалансовано, повно і з більш-менш повними бекґраундами. «1+1» зокрема повідомляє таке: «У Генпрокуратурі запевняють: рішення стокгольмського арбітражу, який постановив компенсувати газотрейдеру вилучений газ тут не до чого. Мовляв правоохоронці мають свої підстави для підозр». При цьому неясно, що ж саме Генпрокуратура інкримінує Шепітькові. СТБ і Новий канал новину не повідомляють взагалі. Жоден із каналів не озвучує думку голови тимчасової слідчої комісії ВР Зварича про те, що ГПУ має порушити кримінальну справу проти глави Мінпаливенерго Юрія Бойка, оскільки той свого часу підписав кабальний контракт на 25 років на зберігання на невигідних умовах російського газу в українських газосховищах. Крім того, Зварич цього дня заявив про те, що СБУ чинить тиск на нього і його дружину. Про це також змовчали всі канали.

 

Перший канал, «Інтер» (навіть двома окремими матеріалами), СТБ, Новий канал, ICTV і 5-й канал продовжують висвітлювати з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації, брак бекґраундів) продовження візиту патріарха Кирила до України. Журналістські оцінки такі:

 

Патріарх «...примерил красную профессорскую мантию. Таким образом, одесские юристы засвидетельствовали свое почтение главе Русской православной церкви, а также отметили роль духовенства в этическом воспитании служителей Фемиды». «Этих всех людей, собравшихся в Одесской опере, объединило православие - вера, которая должна стать фундаментом для всех славянских народов» («Інтер»).

 

«Ну що ж, не дарма кажуть, що в Одесі кожен день свято. Тим більше влітку. Але сьогоднішній день є особливий. В архітектурному символі південної Пальміри, Національній Одеській опері зібралися вчені, митці, громадські діячі, студенти. Люди прийшли аби послухати, що скаже патріарх московський і всія Русі Кирил. По-святковому вбрані сімейні пари йшли вулицями, осяяними сонцем, аби потрапити до цієї зали, і побачити що ж таке патріарша прем'єра... Саме в Одесі патріарх вирішив поговорити про такі речі, як співвідношення та відношення універсального та національного, тимчасового та вічного, космічного та земного. Патріарх каже про ті речі, попри те, що вони на перший погляд можуть здатися філософськими, надзвичайно складними, але саме без них неможливо рухатися людству вперед... В залі національної опери ніде яблуку впасти. Люди слухають надзвичайно уважно» (ICTV).

 

Жоден із каналів цього дня не повідомляє про заяву глави УПЦ (КП) Філарета, який вважає, що політичне забарвлення діяльності Кирила відштовхне українських вірян від РПЦ і УПЦ (МП). І жоден канал не повідомляє про заяву гендиректора Першого каналу Єгора Бенкендорфа про те, що трансляція богослужіння в Одесі державним каналом здійснювалася за кошти загадкового «спецфонду» бюджету НТКУ.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV піарять Азарова з заявою про те, що «економічних причин для зростання боргів із зарплат немає» і що «премьер-министр сегодня критиковал качество жилищно-коммунальных услуг». Критична неповнота інформації, критична незбалансованість, критичний брак бекґраундів.

 

Канали повідомляють про продовження на 5 днів терміну вступної кампанії. Лише «1+1» повідомляє цього дня про заяву Комітету виборців України і організації «Опора» про те, що більшість вишів не оприлюднили кількості бюджетних місць на різні спеціальності, дезорієнтуючи цим абітурієнтів відносно їхніх шансів на вступ. І лише СТБ, Новий канал і «Україна» повідомляють про заяву цих же організацій про те, що лист Табачника щодо продовження терміну вступної кампанії на 5 днів не має юридичної сили, а є лише рекомендацією, до якої ректори вишів можуть і не дослухатися.

 

Новий канал дає з ознаками замовності - незбалансованість, критична неповнота інформації - повідомлення про те, що Генпрокурор Олександр Медведько на колегії сварив прокурора Чернігівщини (з матеріалу, втім, незрозуміло, за що саме). А ICTV з ознаками замовності дає просто звіт з колегії ГПУ. При цьому канал повідомляє, що «Генпрокурор підтвердив, що Пукач назвав замовників убивства журналіста, але поки інших обвинувачених нема і прізвищ ніхто не називає». Натомість «Інтерфакс-Україна» повідомляє, що Генпрокурор заявив, що «в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе є тільки один обвинувачений - Олексій Пукач»

 

З ознаками замовності - неповнота інформації (виключно версія правоохоронців), незбалансованість - Перший канал і «Україна» повідомляють про те, що чиновники Чернівецької ОДА начебто привласнили великі суми грошей з наданих на боротьбу з повенями. 5-й канал - про викриття правоохоронцями конвертаційного центру «з оборудками більш як на 3 млрд грн». «Інтер» робить цілий сюжет - незбалансований, без належної повноти і бекґраундів, без необхідних експертних оцінок - на обґрунтування позиції Генпрокуратури про необхідність підвищення суми збитків, з якої починається кримінальна відповідальність.

 

«Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про те, що Янукович «вважає необхідним формувати регіональні резерви для забезпечення продовольчої безпеки країни».

 

СТБ, Новий канал і ICTV дають замовні матеріали про міжнародну конференцію з проблем ВІЛ/СНІДу, в зв'язку з участю в ній Олени Франчук, дружини власника каналу.

 

Лише «1+1» повідомляє про кілометрові черги за бензином на Сумщині, де в період жнив податківці позакривали більшість автозаправних станцій.

 

Лише СТБ і «Україна» повідомляють про те, що прокуратура не визнала нардепа Донія постраждалим від рук регіонала Стельмашенка під час ратифікації парламентом Харківських угод. Внаслідок побиття Доній пролежав 2 місяці в лікарні зі струсом мозку. Замовчання теми іншими каналами є однозначним свідченням цензури, адже про кримінальні справи опозиціонерів Парубія і Гримчака канали розповідали активно і довго.

 

Лише СТБ повідомляє про ув'язнення в СІЗО чотирьох узбеків, які раніше просили в України політичного притулку, і протестів з цього приводу організації «Міжнародна амністія». В цій історії, невигідній для української влади, прикметним є те, що ці люди жили в Україні цілком легально, бо подали всі належні документи. А в червні їх було заарештовано і тепер правоохоронці готуються депортувати узбецьких дисидентів.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про масовий протест профспілок проти підвищення тарифів на газ одразу в кількох містах України. Замовчання теми іншими каналами має однозначно цензурний характер.

 

Також 5-й канал повідомляє про нові недружні щодо України заяви московського мера Лужкова і про те, що на ці заяви вже не реагують ні у вітчизняному МЗС, ні в СБУ. Інші канали замовчують цю інформацію.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що, за даними МВС, за директором компанії ТВі Миколою Княжицьким стежила машина з підробними номерами. І встановлення цього факту правоохоронці вважають достатньою підставою, щоб не відкривати в зв'язку з незаконним стеженням кримінальну справу.

 

Лише «Україна» повідомляє цього дня про результати соцдослідження, проведеного авторитетною компанією «GFK Ukraine», за якими майже 90% українців виступають проти підвищення владою пенсійного віку до 65 роки. Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Жоден із телеканалів не повідомляє про звернення нардепа Гримчака до Генпрокуратури з проханням перевірити законність нагородження Януковича вогнепальною зброєю від МВС. За регламентними документами, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов не мав права цього робити, зазначає депутат.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про заяву Генпрокуратури про те, що доказів причетності народних депутатів до «справи педофілів» немає. Це однозначно свідчить про цензуру, оскільки свого часу всі канали широко і незбалансовано висвітлювали цю справу, в тому числі спекулюючи на заявах депутатів-регіоналів про начебто причетність до артеківської справи депутатів-бютівців.

 

23 липня (п'ятниця)

 

Усі канали з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, брак бекґраундів, «протокольність» - повідомляють про зустріч Віктора Януковича з патріархом Кирилом і про нагородження президента вищою нагородою РПЦ.

 

Натомість жоден із каналів не повідомляє про заяви речника Київської патріархії єпископа Євстратія, який вважає, що у візиті Кирила є політична складова, що московська і київська гілки церкви розуміють об'єднання церков по-різному, що нема ніяких підстав знімати УПЦ (КП) з реєстрації (у відповідь на провокаційний заклик до влади протоєрея Одеської єпархії УПЦ (МП) Сергія Лебедєва ліквідувати реєстрацію Київського патріархату).

 

Жоден із каналів не повідомляє про заклик Української партії до Кирила припинити чинення розколу українського суспільства, інакше партія звертатиметься до МЗС з проханням оголосити московського патріарха персоною нон-ґрата.

 

Канали згадують, що далі Кирило поїде до Дніпропетровська, але замовчують наміри ВО «Свобода» зустріти його флеш-мобом і наміри КУНа роздавати спецвипуск газети зі статтею Філарета. Канали замовчують, що Дніпропетровський суд заборонив проводити пікети під час візиту Кирила.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV замовно - незбалансовано, без належних бекґраундів і повноти інформації, без необхідних експертних оцінок - повідомляють, що в Мінпаливенерго вже порахували, скільки отримають грошей завдяки підвищенню ціни на газ для населення, і надають трибуну паливному міністру Бойку. Лише ICTV повідомляє цього дня про те, що Компартія України засудила підвищення тарифів на газ для населення і погрожує вивести людей на протести, якщо це рішення не буде скасовано. Замовчання цієї інформації іншими каналами має ознаки цензури. Всі канали замовчують інформацію про те, що позов Нацфоруму профспілок до НКРЕ щодо протиправності підвищення тарифів Окружний адмінсуд Києва розгляне лише 16 вересня.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV з ознаками замовності - незбалансованість, брак експертних оцінок, належної повноти інформації і бекґраундів - повідомляють думку першої заступниці голови Адміністрації президента Ірини Акімової, що мораторій на продаж сільгоспземель треба скасувати.

 

Цього дня лише Перший канал продовжив стежити за темою вступної кампанії і повідомив, що Міносвіти видало наказ про продовження прийому документів вишами до 5 серпня.

 

ICTV повідомляє з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, брак бекґраундів - про те, що уряд виділив Прикарпаттю ще 13 млн грн на ліквідацію наслідків повені. З такими ж ознаками замовності канал повідомляє про порушення Генпрокуратурою кримінальної справи проти колишньої першої заступниці голови Держказначейства Тетяни Грицун. Її звинувачують у тому, що саме вона давала вказівки не повертати компаніям «Нортіма» та «Фрунзе-Флора» 800 мільйонів гривень застави, які вони внесли як учасники конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу. Щоправда, інші канали про це взагалі не повідомляють.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють про те, що до Росії не пустили українського правозахисника Василя Овсієнка, який їхав туди на міжнародну конференцію. Канали нагадують про те, що Україна свої «чорні списки» нев'їзних росіян скасувала, а російський президент Дмитро Медведєв публічно обіцяв зробити те ж саме з російськими «чорними списками». Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Лише «Інтер», ICTV і «Україна» повідомляють цього дня про те, що київська влада перестала фінансувати столичні лікарні і вони зараз не мають грошей ані на необхідні медикаменти, ані на їжу для хворих.

 

Лише ICTV повідомляє у п'ятницю про заяву Миколи Томенка, що БЮТ наполягатиме на розгляді змін до нового закону про місцеві вибори на початку наступної сесії.

 

Лише 5-й канал каже про взяття під варту екс-бухгалтера «Нафтогазу» Марії Кушнір і про зустріч заарештованого Ігоря Діденка з головою СБУ Валерієм Хорошковським, і про обшук у помешканні Діденка.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що Харківська прокуратура не побачила порушень у сутичках, що відбувалися в травні в парку Горького, коли декілька протестувальників проти вирубки лісу потрапили з різними травмами до лікарні.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що Окружний адмінсуд Криму заборонив проведення мітингів на весь період відпустки Януковича, яку той проводить у Криму.

 

Лише 5-й канал повідомляє про мітинг протесту торгівців і їхні сутички з міліцією під Полтавською мерією, яка продала землю центрального ринку.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що Київська прокуратура знайшла лише одного винного в сутичках під стінами парламенту 27 квітня, коли Рада розглядала ратифікацію Харківських угод. Звісно ж, це виявився противник цих угод.

 

Лише «Україна» спробувала розібратися в тому, навіщо на ремонт Верховної Ради виділено аж 35 млн грн.

 

Замовчання іншими каналами всіх цих численних суспільно важливих тем має ознаки цензури.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про заяву міністра праці та соцполітики Василя Надраги, що місцева влада не виконала рішення уряду про скорочення до 1 липня цього року заборгованості з зарплати на 30%.

 

Жоден із каналів не згадує, що Адміністрація президента відмовилася повідомити на запит журналістів «Української правди», засновником яких підприємств є Янукович.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що одеські правоохоронці заблокували сервер інтернет-сторінки газети «Вільна Одеса».

 

Жодний канал не повідомляє, що Кабмін доручив забезпечити виготовлення бланків для житлосубсидій за рахунок зменшення видатків за програмою допомоги ветеранам війни.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Київська обласна партійна організація «Батьківщина» вимагає від Януковича зупинити втручання Печерського райсуду Києва у внутрішні справи партії.

 

Замовчання каналами всіх цих важливих для суспільства тем має всі ознаки цензури.

 

24 липня (субота)

 

У суботу Перший канал, «Інтер», ICTV продовжують в компліментарному тоні, з тими ж самими ознаками замовності, висвітлювати продовження візиту Кирила, цього дня він уже був у Дніпропетровську. Перший канал присвячує темі два окремих матеріали. В матеріалі «Інтера» є журналістські оцінки: «До сих пор патриархи еще никогда не посещали Днепропетровск, так что к визиту Его Святейшества готовились с особым трепетом - как хозяева, так и сам высокий гость... А это гордость Днепропетровска - всемирно известный своими ракетоносителями "Южмаш". Патриарх Кирилл показывает пример молодым духовникам, как нужно общаться с учеными». Оцінки, висновки і безпідставні узагальнення на ICTV: «...зустрівся з духовенством місцевої єпархії і загалом відзначив традицію міцної віри дніпропетровського краю... Він має минуле, сьогодення та майбутнє. Дніпропетровськ зустрічає патріарха хлібом-сіллю, почесною вартою та співом "Многая літа"... Сюди він приїхав, аби говорити про віру, знання та працю... Тут працює 12 тисяч людей. Своїми руками, розумом та душами вони роблять Україну сильнішою. Віра та знання, молитва та праця, духовне та матеріальне мають іти разом в житті людини... Виправдано лише те, що допомагає реалізації людини, що звеличує її потенціал та особистість. На працівників "Південмашу" патріарша проповідь справила сильне враження» (це журналістський текст, не переказ думок Кирила, оскільки жодних посилань тут нема).

 

Лише «1+1», ICTV, 5-й канал і «Україна» повідомили про те, що 25 представників дніпропетровських національно-патріотичних організацій потрапили у відділок за спробу зорганізувати пікети у місцях перебування патріарха.

 

Усі канали, що мали випуски в суботу (тобто всі, крім СТБ і Нового), з ознаками замовності повідомляють про зустріч у Криму Януковича і Путіна. Реальної суспільно-важливої новини (крім голого факту зустрічі, а ці зустрічі давно вже перестали бути чимось рідкісним і надзвичайним!) тут нема. Про зміст спілкування двох чиновників повідомляється цілком абстрактно. Інформативно порожні синхрони на кшталт: «То, что мы с вами наметили, раньше говорили, что нужно объединять усилия Украины и России для того, чтобы поднять уровень экономик наших стран. А без создания конкретных механизмов это невозможно сделать» (Янукович). Тож новина - з розряду «світської хроніки» (левова частка матеріалів присвячена позуванню Путіна в ролі байкера), лише задля піару обох чиновників і промоції теми «українсько-російської дружби». До речі, Жоден із каналів не згадав, що під час того байк-шоу, де брав участь Путін, внаслідок ДТП загинув один із байкерів.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал промотують цього дня й українського прем'єра Азарова, що «інспектував» роботи по створенню «унікального діагностичного центру боротьби з раком». Тема сама по собі цікава і важлива, але незрозуміло при чому тут Азаров і чому саме він є головним героєм матеріалів про центр. Нема балансу думок, повноти інформації, бекґраундів, проте у всіх матеріалах є численні журналістські оцінки («унікальний», «прорив у діагностиці», «клініка майбутнього» тощо).

 

Лише «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про те, що головою Соціалістичної партії України став нинішній міністр економіки Василь Цушко. Щоправда, жоден із каналів не дає належних бекґраундів, належного балансу думок і жоден із каналів не звернувся по експертні оцінки цієї події.

ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - неповнота, незбалансованість, «протокольність», нема бекґраунду - повідомляють про зустріч московського мера Лужкова з кримським прем'єром Джарти.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

ICTV                          26,

«Інтер»                      26,

Перший канал          22,

«1+1»                         13,

Новий канал             10,

5-й канал                   11,

СТБ                            8,

«Україна»                  7 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Ілюстрація - www.promved.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36673
Читайте також
15.10.2010 15:39
«Телекритика»
24 351
13.09.2010 09:41
«Телекритика»
23 527
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 848
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
22 000
14.06.2010 17:27
«Телекритика»
33 314
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 402
04.06.2010 10:28
«Телекритика»
32 673
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 879
29.05.2010 14:41
«Телекритика»
31 996
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
29 001
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 827
08.05.2010 21:05
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
34 615
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
perl
5014 дн. тому
Какое счастье, что эту клоаку с гордым именем "...критика", читает узкий круг праздно шатающихся медийщиков (которым от этих соплей ни жарко ни холодно) и 3,5 идиота, случайно забредших сюда единожды. Вот автор может мне объяснить, кто такие КУН, "свобода" и уж тем более евстратий заря, которому никто в мире, кроме жалкой кучки наших интриганов желтого цвета, руки не подает? Кто они такие, чтобы о них упоминать в новостях? Я вот, бабульку с дедулькой, матерящихся на москалей, возле Лавры видел. И если их ящик не показал, это цензура???
Каравай
5014 дн. тому
а где девался Патриарх? Надо чтобы он опять приехал,а то без него и смотреть нечего по телевизору.(((
Чиполлино
5014 дн. тому
Н у вам черти в аду покажут за то чтовы на Святого Патриараха Кирилла напраслину возводите!ОООх покажут как в смоле кипящей будете гореть Антихристы!
Руки прочь от опиума для народа
5014 дн. тому
Умора... Гундяев - уже святой. Достаточно споить поколение русских и обкурить милионы никотином, чтобы МП причислила жлоба к святым... Хотя, что от церкви, которая молиться на Кровавого Николку, можно ожидать... Они и Ленина со Сталиным причислят - если Зюганов попросит... И машину заморскую ему лично боженька предоставил... хоть и католическая, но под сидалищем православным.
Hurst
5015 дн. тому
Руки прочь от Церкви!Не дадим в обиду славянское единство!
Сотрудник
5015 дн. тому
Достали вы со своими дурацкими анализами.Ведь на Церковь никто никогда денег не жалел.А вы,в отличии от руководства телеканалов,только гадить можете да собирать с дерьма сметану.Не нужно строит монастырь-пристройте сироту.Вон их сколько сейчас безрпаботных погибают после вашего безбожного управлени,хозяев медиакорпораций.Не желейте то,что вам не принадлежит.Люди проявили уважение к соей истории и религии,так и имейте хотя- бы такт молчать,если сами ни хрена не можете,кроме как ныть и слюни с полями пускать.Руководитлям тех калаов вообще ордена нужнео выдавать,за то что они в условиях довольно непростых экономически изыскали средства для освещения визита Святого Патриарха Кирилла на территорию Древней столицы Киевской Руси,Киева(Царь Аватараград Киев-или Сурьяград,на языке язычников-города солнца).
фАЗАН
5015 дн. тому
Все уже давно слышали,что трансляцию на 1м проводили за счет денег,заработанных на рекламе.И никаого "тайного "фонда там нету.Просто в отличие от мерканитльных любителей считать деньги им не принадлежащие,а принадлежащие коммерческой службе 1го,руководство решило впервые истории 1го их не прикориманить,а пустить на Богоугодное дело,что вызвало волну ярости у врагов Православия.
курилка
5015 дн. тому
Гундяев - наш герой, Гундяев - наш бог... Лучше Гундяева был только Редигер и есть только Путин. Да здравствует поп Гундяев - главпоставщик алкоголя и никотина Московского Патриархата
фифа
5015 дн. тому
фраза про "авторитетную компанию ДжиЭфКей" містить оціночне судження та має ознаки замовности )))
joker
5015 дн. тому
Патриарх Кирилл-посланник Бога на Земле!Не сметь его трогать!Телеканалыправильно все сделалаи ,что донесли благую весть об его визите к нам,-спаси их Господи
русалочка
5015 дн. тому
Кому то очень не нравится что православные начали объединяться.Очевидно все идет по плану,раз началась такая шумиха.Таким образом можно увидеть всех внутренних врагов нашего госу дарства.
Монастырь
5015 дн. тому
Зачем этими псевдоаналитическими статьями разжигать межконцессиальную вражду?Православию тысячи лет,а Москве и Киеву делить нечего,значит все разгороры о этом-провокация.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду