Пусті звуки

15 Жовтня 2010
24349
15 Жовтня 2010
15:39

Пусті звуки

24349
Огляд маніпулятивних технологій у політичних ток-шоу та підсумкових аналітично-інформаційних програмах за 4–11 жовтня 2010 року
Пусті звуки

Ситуацію, що формується в українському телепросторі після повернення Конституції 1996 року, і тим більше позицію промовців від влади можна описати за допомогою американського прислів'я «Якщо дерево падає, але цього ніхто не чує, чи справді воно падає?».

 

Які можуть бути проблеми з порушеннями на місцевих виборах, якщо ніхто не скаржиться? Як може критика України з боку Парламентської асамблеї Ради Європи негативно вплинути на громадян, якщо вони про це не дізнаються? Як можна робити закиди Януковичу, якщо він за шість місяців зробив більше, ніж «помаранчева влада» за 5 років?

 

Логіка замовчування, відвертої брутальної брехні та обструкції опонентів у виконанні представників команди Януковича домінувала в телепросторі минулого тижня. А окремі опозиціонери не гребували такими маніпулятивними прийомами, як відповіді запитаннями на запитання, ухиляння від відповіді та перехід на особистості.

 

Замовчування «жарких дебатов в Совете Европы»

 

Обговорення та ухвалення Резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні» на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи стало черговим ляпасом для Януковича після намагання лідерів низки європейських держав повчити його демократичних манер.

 

Адже ні для кого не є секретом, що в рамках таких міжнародних представницьких організацій делегати держав відкрито кажуть про інших те, що думають дипломати їхніх урядів.

 

Проте чергове міжнародне фіаско і пляма на демократичному іміджі Януковича великою мірою не торкнулася його позицій в Україні. В усякому разі телеглядачі, порівняно з користувачами інтернету, взагалі не мали шансу дізнатися, що насправді відбулося в Страсбурзі.

 

Більшість телеканалів або проігнорувало цю інформацію, або, як «Інтер», майстерно її обіграло на користь влади. Не секрет, що Резолюція ПАРЄ містила непрямі натяки на Валерія Хорошковського, сформовані під впливом скарг журналістів та опозиції. Звісно, про це не прозвучало жодного слова. Натомість у зв'язці з Резолюцією ПАРЄ подали синхрон Юлії Тимошенко зі словами про «поради владі» щодо виконання резолюції.

 

Здавалося б, чого ще бажати: ось вам інформація про рішення ПАРЄ, ось гострий коментар головного опозиціонера країни. Проте сам короткий сюжет було «зашито» між цитатою Януковича про «сильну владу і сильну опозицію» та повідомленням про залишення судом під вартою соратника Тимошенко.

 

В результаті глядачі побачили, як Тимошенко реалізує обіцянку Януковича дати Україні сильну опозицію. І в наступну мить цінність Тимошенко як опозиціонера і політика підважили нагадуванням про її можливу причетність до гучної кримінальної справи. Що тут сказати, такі хитромудрі викрутаси в жодній резолюції ПАРЄ не передбачиш.

 

У підсумковому тижневому випуску 10 жовтня «Інтер» узагалі класично відпрацював технологію темників 2003-2004 рр., коли в сюжеті про «жаркие дебаты» в ПАРЄ було згадано виключно нейтральні моменти резолюції, а критику було повністю проігноровано. Пасаж «Інтера» про відсутність думки ПАРЄ щодо скасування політреформи по суті повторив державний Перший національний телеканал.

 

«Янукович призывает к созданию сильной власти и сильной оппозиции 

"Iнтер": Передача "Подробности" (випуск 20:00:00)

06.10.2010

 

Сюжет № 3

Владимир АНДРИЕВСКИЙ, ведущий: Решение о создании временной специальной комиссии по подготовке изменений в законодательство позитивно оценил Виктор Янукович. На встрече с руководителями фракций большинства Президент пообещал - в новых конституционных условиях сохранит партнерские отношения с Радой.

 

Виктор ЯНУКОВИЧ, Президент Украины: "Ми з вами схвалювали наші спільні дії раніше, ми і будемо робити це далі, тобто вже в нових умовах. Сьогодні мова йде про те, щоб весь парламент брав участь у цьому процесі. Якщо є сильна влада, а ми таку систему будуємо, повинна бути і сильна опозиція - ми не повинні тиснути на опозицію"».

 

 

«Оппозиция проконтролирует выполнение властью резолюции ПАСЕ 

"Iнтер": Передача "Подробности" (випуск 20:00:00)

06.10.2010

 

Сюжет № 4

Владимир АНДРИЕВСКИЙ, ведущий: "Беспрецедентно жесткой" назвала резолюцию ПАСЕ "Функционирование демократических институтов в Украине" Юлия Тимошенко. Лидер "Батькивщины" сегодня заявила - оппозиция будет контролировать, как власть выполняет положения резолюции.

 

Юлия ТИМОШЕНКО, лидер партии "Батькивщина": "Резолюція, яка прийнята на Парламентській асамблеї Ради Європи для України є імперативом, є зобов'язанням. Розібравши всі позиції резолюції, ми дамо владі чіткі поради, як втілювати зауваження Ради Європи в наше українське життя"».

 

 

«Суд оставил Анатолия Макаренко под стражей до 23 октября 

"Iнтер": Передача "Подробности" (випуск 20:00:00)

06.10.2010

 

Сюжет № 5

Владимир АНДРИЕВСКИЙ, ведущий: Печерский райсуд Киева оставил Анатолия Макаренко под стражей до 23 октября. Также судьи изменили статью обвинения экс-главы Государственной таможенной службы. Теперь это - злоупотребление служебным положением вместо халатности. Его адвокат намерен обжаловать такое решение. Напомню, Макаренко был арестован в рамках расследования дела о возвращении 11 миллиардов кубометров газа компании RosUkrEnergo».

 

 

«Вокруг ситуации в Украине на этой неделе шли жаркие дебаты в Совете Европы 

"Iнтер": Передача "Подробности недели" (випуск 20:00:00)

10.10.2010

 

Сюжет №3

Олег ПАНЮТА, ведущий: Вокруг ситуации в Украине на этой неделе шли жаркие дебаты в Совете Европы. На заседании Парламентской Ассамблеи во французском Страсбурге Европейское Сообщество давало оценку украинской демократии. В проект резолюции до последнего вносились правки, в итоге 102 из 109 депутатов одобрили документ. Украине советуют продолжать реформы, касающиеся гражданских прав, свободных СМИ, роли прокуратуры и СБУ, Конституционного и Избирательного законодательства. А решение Конституционного суда об отмене политреформы ПАСЕ оценит после выводов Венецианской комиссии. В Киеве пообещали прислушаться к мнению европейцев и выполнить все обязательства перед Советом Европы, членом которого Украина является вот уже 15 лет.

 

Майлис РЕПС, докладчица ПАСЕ по Украине: "Мы приветствуем большое количество законодательных актов, которые уже приняты в Украине, - например, пакет антикоррупционных мер. Но хотелось бы напомнить правительству и Верховной раде, что много законов ещё нужно принять. Хотим также призвать украинскую сторону реформировать Службу безопасности и прокуратуру"».

 

 

«Новій конституційній реальності Європа поки що не дала оцінки 

Перший національний: Передача "Новини" (випуск 21:00:00)

10.10.2010

 

Сюжет № 2

Ведучий:

Новій конституційній реальності Європа поки що не дала оцінки. Її можна очікувати лише після висновків Венеціанської комісії. Рішення Конституційного суду України там почнуть розглядати наприкінці наступного тижня. Поки ж секретар цієї міжнародної організації Томас Маркерт назвав скасування Конституції 2004 року, кроком дуже незвичним. Адже не пригадує подібних прикладів в європейській історії. Головною проблемою вважає не зміну закону, а наслідки цього рішення. Хоча саму Конституцію 96 року називає більш послідовною і узгодженою, ніж 2004. Не висловили претензій до рішення Конституційного суду України про скасування політ реформи і у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Там теж кажуть про необхідність докладного вивчення цього питання. На противагу Європі у єдиній російській партії "Единая Розсип", свою думку уже сформували, там скасування політ реформи назвали виправленням помилки 2004 року і додали - це свідчить, що демократичні інституції у країні сформовані і функціонують. Подібна є думка і Президента України. У вівторок, на зборах юристів Віктор Янукович заявив - Україні потрібен сильний глава держави, аби реалізовувати і контролювати хід реформ, які Президент хоче проводити швидко і комплексно. А тому завдання № 1 - удосконалювати законодавство».

 

 

Висновок із ситуації:

 

Адміністрація Віктора Януковича має намір щосили обмежувати поінформованість громадян України про справжнє ставлення іноземних, у першу чергу західних урядів, до України та причини такого ставлення. Відкрито критикувати і звинувачувати Європу в необ'єктивності, як це було при пізньому Кучмі, нинішній владі поки що незручно. Очевидно, Янукович не хоче псувати стосунки. Водночас у команди президента немає бажання побічно визнавати свої помилки, дозволяючи оприлюднення серйозної міжнародної критики. Звідси - тактика замовчування будь-якої критики та зауважень на адресу влади.

 

Чим загрожує така тактика? В умовах тривалого замовчування важливої інформації легше створювати певні міфи та стереотипи. Зокрема, стереотипи «зовнішніх ворогів», які загрожують «стабільності» та «розвитку» країни. І якщо сьогодні глядачі бачать лише урочисті прийоми Януковича в європейських столицях, то коли це припиниться, людям буде простіше нав'язати думку, що «погані» - «вони», а не «ми». Таким шляхом уже пройшли Білорусь та Росія. Тому лідерам цих країн неважко ліпити з колишніх союзників нових ворогів, і навпаки.

 

 

Замовні теми

 

Суперечливе враження з точки зору вибору тем для обговорення справив перегляд першої частини підсумкових ток-шоу «Шустер live» («Україна») та другої частини «Великої політики» («Інтер») 8 жовтня.

 

1. У Шустера гості студії почали з обговорення проблем місцевих виборів в Україні. Проте левову частку часу було виділено ситуації в Криму, особливо виступу лідера кримських комуністів Леоніда Грача. Основні тези його виступів повторювали і перетиналися з його інтерв'ю, опублікованим на УНІАН 12 жовтня. А також його тезами на попередньому ефірі «Шустер live» 1 жовтня.

 

У експертів «Детектор медіа» немає жодних сантиментів відносно Грача, проте його часта поява у зв'язку з темою виборів у Криму схожа на ведення кампанії каналом Ріната Ахметова проти фактичного керівника АРК і «людини президента» Василя Джарти. Хоча треба визнати: Джарти запрошували на «Шустер live» 8 жовтня, але він вирішив ухилитися від двобою, чим надав Грачу певну моральну перевагу.

 

Натомість варто зауважити, що Партія регіонів винесла своєрідні «уроки» з активності Грача. Якщо минулого разу йому невдало опонували Юрій Мірошниченко та сам Петро Симоненко, то цього разу проти Грача виступили Інна Богословська і Вадим Колесніченко, які особливо не цуралися відкритої і грубої обструкції опонента.

 

2. Ще більше обструкції та вживання нечесних прийомів у дискусії можна було побачити у «Великій політиці» при обговоренні мовного питання. Євгеній Кисельов удало виконав роботу, якщо мав на меті показати неадекватність фанатичних захисників двомовності та одномовності в Україні.

 

Дискусія починалася зі спокійного аналізу самим Кисельовим та представником БЮТ, політтехнологом Олегом Медвєдєвим, результатів соціологічного дослідження про стан української та російської мов в Україні. Далі замість зваженого аналізу «за» і «проти» запровадження другої офіційної чи державної мови чи збереження статусу кво почався обмін звинуваченнями між захисниками двомовності (Микола Левченко, Володимир Корнілов та Людмила Кудрявцева) та одномовності (Ігор Мірошниченко, частково Медвєдєв). В результаті Кисельов отримав бажане - непривабливу картинку гострих неконструктивних суперечок із мовних питань. Коли терпець урвався запрошеному співаку і продюсеру Олександру Пономарьову, його слова лягли в підсумок, уже заготовлений у Кисельова:

 

«Александр ПОНОМАРЁВ: Я б не хотів роз'єднувати Україну, тому що вона є одна. Моя мама народилася на Донеччині в Курахово, тато народився в Хмельниччині і я можу розмовляти російською мовою і українською. І я хочу сказати одну річ. Стосовно гарної команди професіоналів пана Кисельова, я повністю згоден, але повірте мені, наша нація достатньо толерантна для того, щоб не піднімати цю тему, а піднімається вона гостро тільки тоді, коли починаються вибори, нажаль. Вона підіймається і всі знають, що це питання роз'єднуючи, ну, явно не об'єднує всю націю. Воно роз'єднуючи і тому ви казали, чому...

 

Евгений КИСЕЛЁВ: А давайте посмотрим, какой результат...

 

Александр ПОНОМАРЁВ: Ні. Зараз, хвилиночку. Підняли питання, поставили законопроект, ніби, да - в парламенті. Того дальше ніхто не буде підіймати до виборів, бо ніхто не захоче загубити електорат в Західній Україні. Ви піднімайте, але я кажу, що це роз'єднуючи питання для України.

 

Владимир КОРНИЛОВ: Ну, так не давите наш язык.

 

Александр ПОНОМАРЁВ: А хто ж його давить? Я вам скажу як артист. Ви візьми просто, знаєте...

 

Владимир КОРНИЛОВ: То есть, вы когда у власти, господин Медведев...

 

Александр ПОНОМАРЁВ: Я не у власті.

 

Владимир КОРНИЛОВ: Господин Медведев у власти.

 

Евгений КИСЕЛЁВ: Господа режиссеры, покажите пожалуйста. Александр, вот смотрите, пожалуйста, комментарии к тому, что вы говорите. Александр. Посмотрите на экран. Посмотрите на кран. Видите? Почти 60%, позвонивших к нам в студию, говорят, что этот вопрос искусственно разжигается политиками в политических целях. Господа хорошие, вы меня извините ради Христа.

 

Висновок:

 

У результаті, на нашу думку, було виконано тактичне замовлення влади: «забалакування» мовних проблем в Україні і збереження за Партією регіонів монополії на рішення цього питання. Оскільки якраз на тлі таких гострих суперечок влада виглядатиме завжди виграшно зі своїми «миротворчими ініціативами». Залишилося почекати, коли буде друга серія «мовного питання» у «Великій політиці».

 

 

Брехня та ухиляння від чіткої відповіді на конкретні запитання

 

Якщо використання командою Януковича нечесних прийомів ще можна зрозуміти та пояснити адміністративним походженням і темним минулим цієї політичної сили, то застосування схожих методів так званими опозиційними лідерами все ще дивує.

 

Минулого тижня найяскравішим прикладом маніпуляцій з боку опозиції був виступ Арсенія Яценюка, лідера «Фронту змін» та четвертого фіналіста президентських виборів на ток-шоу Андрія Куликова «Свобода слова» на ICTV.

 

1. Позиція щодо політичної реформи. Яценюк стверджує, що «в останні кілька років» вважав «так звану політичну реформу» неприпустимою. Проте є прямі докази протилежного ставлення Яценюка до цієї теми.

 

Справа в тому, що в 2007 році перед американцями глава МЗС Яценюк говорив зовсім інші речі і демонстрував лояльність до конституційних ідей Ющенка.

 

А в 2008 році Голова Верховної Ради Яценюк перед представниками Венеціанської комісії говорив про необхідність призупинення реформ.

 

А в 2009-му кандидат у президенти Яценюк узагалі почав говорити про необхідність імплементації результатів референдуму 2000 р., проведеного Кучмою для посилення владних повноважень.

 

А щодо проведення референдуму з конституційних реформ, то в червні 2009-го Яценюк розкручував цю тему лише як епізод своєї кампанії, так і не реалізувавши обіцяного збору голосів на підтримку.

 

Отже, архіви, які, як відомо, не палають:

 

«Яценюк: І тому я хотів би, щоб ми розглядали питання виборів, в першу чергу, з точки зору того, що відбулося в минулу п'ятницю. В минулу п'ятницю - шановна громада знає про те, що - Конституційний Суд України скасував так звану політичну реформу 2004 року... І тут я залишаюсь на тих позиціях, на яких я був протягом останніх декількох років, - що це була не політична реформа, а політичний торг. І той шлях, яким мінялася Конституція, є неприпустимий. Але другим пунктом рішення Конституційного Суду вони просто взяли і відновили дію старої конституції. Переконаний, що Конституційний Суд повинен був передати це питання на розгляд Верховної Ради України. Більше того, жодного разу Україна і українці не голосували за свою Конституцію. І парламент не може бути усунутий від процесу прийняття старої нової Конституції. Але сталось так, як сталося. Рішення Конституційного суду не підлягає оскарженню - як каже ця Конституція, і та, яка була чинна до п'ятниці. І найважливіше зараз - прийняти той шлях, яким рухатись далі. Я мушу сказати декілька слів про Конституцію. Тому що те, що відбувається з Основним законом держави, просто знищило його як такий. Що таке Конституція? Це не просто повноваження, які діляться між Януковичем, між спікером, між членами однієї чи іншої партії, - а саме у це зараз перетворився основний документ... Адже це є унікальний документ, який визначає наші з вами права і свободи. Погляньте, які тут серйозні речі написані: кожному українцю гарантується право на житло - це тут написано - це написано і у старій, і у новій Конституції...» ("Свобода слова", ICTV, 4.10.2010).

 

«Вашингтон, 1 травня 2007 - Вчора розпочався візит до США міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка. Він зустрівся із міністром торгівлі США Карлосом Гутіеррезом, а також обговорив політичну ситуацію в Україні з американськими аналітиками та представниками української діаспори.

Свій перший візит до США як міністр закордонних справ Арсеній Яценюк розпочав з виступу у Фонді Карнегі. Там він запевнив американців у незмінності євроатлантичного курсу України, що він намагатиметься балансувати між Президентом і Прем'єр-міністром. Яценюк також вважає, що українські політики не потребують міжнародного посередництва для розв'язання політичної кризи у державі, єдиний вихід з кризового стану у проведенні дострокових парламентських виборів.

 

Проте цей погляд Яценюка не був переконливим для усіх присутніх на зустрічі експертів. Зокрема, аналітик дослідницького центру RAND Corporation доктор Стівен Лерребі зазначив під час зустрічі, що на дострокових виборах переможуть ті ж самі політичні сили. Отже, він прогнозує, що конфлікт між ними триватиме й надалі. В інтерв'ю Радіо Свобода Лерребі заявив, що і після зустрічі з міністром Яценюком він залишився при власній думці: "Я не був до кінця переконаний його виступом, оскільки, на мою думку, нові вибори нічого особливо не змінять. Більшість опитувань громадської думки вказують, що Партія регіонів отримає стільки ж голосів, БЮТ трохи більше, "Наша Україна" трохи менше. Але суттєвих змін у розподілі сил у парламенті не відбудеться. Міністр погодився зі мною, але заявив, що потрібні інші політичні реформи, зокрема введення імперативного мандату".

 

Без досягнення широкого політичного компромісу кризу в Україні не вирішити, вважає Лерребі

 

Аналітик дослідницького центру RAND Corporation відзначає, що міністр Яценюк справив на нього позитивне враження, оскільки висловлювався вільніше, ніж його старші попередники. Американський експерт також відзначає відданість нового міністра стратегічному курсу Президента Ющенка. І все ж, на думку Стівена Лерребі, продовження політичної кризи в Україні негативно відіб'ється на ставленні до неї у Вашингтоні: «Якщо криза буде тривати надто довго, це зашкодить українській економіці, призведе до втоми від України, розчарування та втрати інтересу до неї» .

 

Стівен Лерребі каже, що усі політичні гравці повинні укласти між собою угоду, яка б дозволила їм припинити ворожнечу. На його думку, без досягнення широкого політичного компромісу кризу в Україні не вирішити» («Радіо Свобода»).

 

 

«Яценюк пропонує пригальмувати справу Ющенка

26 травня 2008

 

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк виступає за призупинення конституційної реформи.

 

Про це він сказав під час зустрічі з членами моніторингового комітету ПАРЄ, які перебувають в Україні з дводенним візитом на запрошення Яценюка, повідомляє прес-служба ВР.

 

Спікер подякував гостям за ту роботу, яку вони роблять для України, і відзначив необхідність тих юридичних оцінок, які надходять з Парламентської асамблеї Ради Європи.

 

"Ми покладаємося на вашу точку зору щодо ситуації в нашій державі. На ваші рекомендації, що надходять на адресу України", - зазначив Яценюк.

 

"Для нас дуже важливо мати подібну незалежну оцінку. Оцінку того, як наша держава просувається далі, наскільки є ефективними наші реформи. Ми цінуємо і дякуємо вам за вашу зацікавленість процесами в Україні і покладаємо на вас великі сподівання", - додав він.

 

Коментуючи політичну ситуацію в Україні, Яценюк розповів про важливість дочасних виборів восени минулого року для подолання політичної кризи в державі:

 

"Ми мали дочасні вибори, але поки що не досягли політичної стабільності. В той же час на сьогоднішньому етапі чергові дострокові вибори не єдиний шлях подолання політичної кризи".

 

"Заради стабільності українські політики мають згуртуватися. І це наш шлях молодої демократії", - додав спікер.

 

Тому, за словами голови Верховної Ради, сьогодні вітчизняним політикам треба допомогти скласти графік задля досягнення політичної стабільності та певних високих стандартів політичної зрілості.

 

Також Яценюк подякував членам моніторингового комітету ПАРЄ за рекомендації щодо змін у вітчизняному виборчому законодавстві, і підкреслив необхідність реформування існуючої виборчої системи в Україні.

 

Коментуючи питання конституційної реформи, голова Верховної Ради висловив думку, що "конституційна реформа на сьогодні використовується політиками як зброя у політичній боротьбі, у той час, як Конституція - це документ нації, а не політиків".

 

"Тому, як на мене, немає причин створювати нову Конституцію, нам лише потрібно внести зміни до Конституції, які б закрили політичні дірки в середині основного закону", - зазначив Яценюк.

 

"Це і буде стабілізація ситуації. А зараз процес конституційної реформи треба призупинити", - додав голова Верховної Ради.

 

Як відомо, президент Віктор Ющенко створив при собі Національну конституційну раду і наполягає, що зміни до Конституції мають розроблятися виключно цією радою» («Українська правда»).

 

 

«Яценюк хоче імплементації дітища Кучми

26 вересня 2009 року

 

Лідер фронту змін Арсеній Яценюк заявляє, що наступний президент має імплементувати рішення референдуму, проведеного в 2000 році.

 

Про це він заявив на конференції в Ялті.

 

"В Україні в 2000 році був проведений референдум за ініціативою Леоніда Кучми. В цьому референдумі було прийнято три рішення: зняти повну депутатську недоторканність з депутатів; друге: скоротити кількість депутатів до 300 і третє: щодо двопалатності парламенту", - нагадав він.

 

"Всі ці рішення були прийняті абсолютною більшістю країни. І це рішення референдуму чинне", - наголосив Яценюк.

 

"І думаю новому президенту треба буде обов'язково виконати свою функцію як главі держави і гаранту Конституції і дати відповідь, в якій формі рішення цього референдуму повинне бути імплементовано", - наголосив Яценюк» («Українська правда»).

 

 

«Яценюк вирішив запустити референдум про референдум

09 червня 2009 року

 

Депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк пропонує провести всеукраїнський референдум, за яким будь-які зміни до Конституції вноситимуться виключно за наслідками народного волевиявлення.

 

Про це він заявив журналістам у вівторок, коментуючи відповідну ініціативу "Фронту змін".

 

За словами Яценюка, його політична сила ініціює референдум з трьох питань:

 

- щодо необхідності проведення референдуму для внесення будь-яких змін до Конституції;

 

- щодо неможливості продовження повноважень будь-якої високо посадової особи або інституції поза конституційними термінами;

 

- щодо "беззаперечного і обов'язкового права народу на волевиявлення і реалізацію наслідків цього волевиявлення як закону для всіх державних інституцій".

 

Це, на думку Яценюка, дозволить створити "запобіжники", які не дозволять "нікому переписувати Конституцію під себе".

 

Яценюк додав, що "Фронт змін" розпочинає з цього приводу експертне та громадське обговорення, по завершенню якого розпочнеться збір підписів на підтримку референдуму.

 

На його думку, референдум необхідно провести до президентських виборів і висловив сподівання, що вдасться вкластися у відведені для цього терміни.

 

"Ми просто мусимо встигнути", - сказав Яценюк» («Українська правда»).

 

 

Наприкінці, пропонуємо до уваги читачів фрагмент із запитанням журналіста під час програми і відповіддю Яценюка. На наш погляд, у виконанні екс-спікера - класичний приклад того, як потрібно ухилятися від відповіді й відповідальності:

 

«Ведерникова: Вопрос по ходу. Арсений Петрович, тогда объясните по поводу того, что Партия регионов не назначает оппозицию - и, тем не менее, все последние месяцы, как только Партия регионов пришла к власти, почему-то вас, ваш «Фронт перемен» стали называть «карманной оппозицией» власти. Вы не могли бы вообще пояснить, почему, откуда, в общем-то взялось такое определение, откуда вообще ноги растут, и аргументировать... Если вы не карманная оппозиция, то почему? По пунктам.

 

Яценюк: Якщо ви подивитеся кількість критики з альтернативними пропозиціями, які лунають, то я видаюсь номер один. Я розумію бажання Партії регіонів - вони хочуть обняти всіх. А чому обняти? Не тому, що вони так люблять - задушити хочуть в обіймах. Але їм це не вдасться. І третє... Ну, це правила політичної боротьби. Так сьогодні йде політична гра. І тут важливо не хто кого як називає, а хто яку позицію має. Я свою позицію займаю дуже чітко по кожному питанню - тому що це є мої принципи. Я з цими принципами йшов на вибори. І, до речі, хочу вам нагадати, що коли була виборча кампанія - ви пригадуєте? - я чітко сказав не тільки тим двом мільйонам українців, які за мене проголосували, але всім українцям: я вас зраджувати не буду. Я не продам ваш голос за посаду. Янукович пропонував посаду - пригадуєте? Це ж в ефірі прямому всіх каналів було. Казав: ми запрошуємо вас, пан Яценюк, пан Азаров і пан Тігіпко, прем'єр-міністром. Було чи не було? - Було. Я йому написав відкритого листа: шановний Віктор Федорович, будемо об'єднувати країну - тільки, увага, от 12 пунктів, які треба зробити, - економічних реформ. Я готовий за них нести відповідальність. А от і політичні пункти. Вам треба зробити крок назад в тих питаннях, які ви педалювали протягом всієї виборчої кампанії: починаючи з мови, починаючи з питань співпраці з ЄС, Росія, НАТО, ОДКБ, історія Другої світової війни - зробіть крок назад, давайте введемо мораторій, давайте домовимося, і покажемо нову якість політики. Нам не вдалося домовитися. Ну що ж... Саме тому я персонально в опозиції до чинного президента до того моменту, доки президент Янукович буде президентом тільки тієї частини, яка проголосувала за нього, і президентом Партії регіонів. А на ньому сьогодні відповідальність за всіх 46 мільйонів українців. Хай її несе. Це хрест».

 

 

Проект «Моніторинг політичної пропаганди та маніпулятивних технологій у випусках щотижневих підсумкових інформаційно-політичних програм та політичних ток-шоу» здійснюється громадською організацією «Детектор медіа» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24349
Читайте також
29.10.2010 16:09
«Телекритика»
24 280
13.09.2010 09:41
«Телекритика»
23 526
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 848
06.09.2010 10:03
Отар Довженко
Отар Довженко, «Медиапорт»
34 134
12.08.2010 11:34
Отар Довженко
13 968
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras2010
4942 дн. тому
Ця стаття є вдалий приклад пересмикування і підгонки висновків тпід потрібний результат.Особливо це видно на прикладі з обговорення мовного питання. Телекритика разом із своїми замовниками і спонсорами хотіла б, щоб мовне питання розбурхало країну і призвело до загострення ситуації? А пан Кисельов у цьому їм допоміг?Розчарування телекритики не означає, що влада хоче виступити миротворцем, бо всяка влада ПОВИННА бути миротворцем. Приклад з поглядами Яценюка не є прикладом маніпуляцій владою висловлювань політиків, к вважає Телекритика. Всім українським політикам притаманна така риса- змінювати погляди в залежності від ситуації і зміни свого становища. таких прикладів набрати можналегко десятки про КОЖНОГО.Це не моніторинг, а просто відмивання Телекритикою отриманих від Фонду ЗМІ пос-ва Сша грошей. Це видно, як білий день
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду