Конституція – що дишло, і шоу з наркотиками

19 Липня 2010
47823
19 Липня 2010
06:29

Конституція – що дишло, і шоу з наркотиками

47823
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 28 червня – 3 липня
Конституція – що дишло, і шоу з наркотиками

Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня замовчувалися каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).

 

28 червня (понеділок)

 

Заява Януковича про необхідність змін до Конституції (Новий канал, 5-й канал).

 

Баланс думок, бекґраунд і експертні оцінки до заяви Януковича про необхідність внести зміни до Конституції (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Баланс думок, бекґраунд і експертні оцінки до теми переговорів Азарова з Путіним в Новоогарьово (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Газовий» конфлікт Росії з Білоруссю нормалізовано (всі канали).

 

Численна акція протесту молоді під будівлею МВС проти міліцейських катувань і свавілля (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Сутички з правоохоронцями під час цього протесту (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

29 червня (вівторок)

 

Експертна оцінка щодо законності «засекречування» справи Анатолія Макаренка (всі канали).

 

Вимоги опозиції звільнити голову СБУ і паливного міністра (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»)

 

Рішення Стокгольмського суду є доказом у справі, попри те, що його не оприлюднено в Україні (Перший канал, «Інтер», 5-й канал, «Україна»)

 

Адвокат Макаренка оскаржив у суді арешт свого підзахисного (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»)

 

Офіцери запасу ВМСУ оприлюднили звернення з вимогою звільнити з-під варти Макаренка (всі канали).

 

Парламент провалив усі опозиційні законопроекти про місцеві вибори (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Парламент призначив «свою» четвірку членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення (Перший канал, «Інтер», Новий канал, «Україна»).

 

Заява БЮТ, що троє з новопризначенців до Нацради є креатурами глави СБУ (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Жоден представник опозиції і жоден представник громадських організацій до Нацради не потрапив (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Трьох нових нацрадівців обрали з порушенням регламенту, адже їх не допускав до конкурсу профільний комітет ВР (всі канали).

 

Бекґраунди, баланс думок і експертні оцінки до теми про схвалення Гуманітарною радою концепції Суспільного мовлення (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV).

 

Львів не отримав жодної гривні з 10 млн, обіцяних урядом на ліквідацію червневої стихії у місті (всі канали).

 

Бекґраунд до замовного вбивства селищного голови в Криму («Інтер», 5-й канал, «Україна»).

 

На Черкащині суддя Дарницького суду Києва розстріляв із пістолета людину (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

30 червня (середа)

 

Баланс думок і бекґраунди до заяв Клюєва й Азарова стосовно повені на Західній Україні (Перший, «1+1», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

МЗС Німеччини висловило українському послу в цій країні незадоволення через спроби не впустити до України керівника українського представництва німецького фонду Аденауера Ніко Ланге (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Протести киян проти закриття приватною структурою доступу до пляжу на Блакитних озерах під Києвом (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Представники громадських організацій збирали гроші для Кабміну, який у новому бюджетному кодексі не заклав грошей на соціальну підтримку (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Журналісти роздали цього дня народним депутатам звернення до парламенту, в якому вимагають розслідувати факти цензури в ЗМІ (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Півтисячі жителів Немирова протестують проти арешту мера міста начебто за хабар (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Голови парламентських комітетів від опозиції звернулися з листом до глав держав та урядів країн ЄС, керівників Євросоюзу, щоб звернути їхню увагу на факти відродження авторитаризму в Україні (всі канали).

 

Міністерство юстиції оприлюднило список понад сотні незаконних розпоряджень та інструкцій Державної податкової адміністрації щодо перевірок платників податків (всі канали).

 

Директор каналу ТВі заявив про стеження за ним, про те, що міліція відмовилася розслідувати його заяву з цього приводу, і про те, що він звернувся зі скаргою до прокуратури (всі канали).

 

1 липня (четвер)

 

Експертні оцінки вимоги Януковича до правоохоронців знищити торгівлю наркотиками (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Експертні оцінки щодо законності закупівлі наркотиків представниками АП (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Експертні оцінки щодо заклику Януковича закрити 120 тисяч інтернет-сайтів (всі канали).

 

Баланс думок і експертні оцінки щодо ухвалення дати місцевих виборів і закону про них у першому читанні (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна»).

 

Баланс думок і бекґраунди в темі створення ТСК по справі «РосУкрЕнерго» (Перший канал, «1+1», «Інтер»).

 

Опозиція заявила про намір ініціювати незалежне міжнародне розслідування цієї справи (всі канали).

 

Експертні оцінки в темі об'єднання Маріупольського меткомбінату імені Ілліча з «Метінвестом» Рината Ахметова (Перший канал, «Інтер», «Україна»).

 

Створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань утисків свободи слова в мас-медіа (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Перекриття центральної дороги Вінниці родичами ув'язнених у місцевій тюрмі (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

У Харкові продовжили вирубку дерев у парку Горького і захисники лісу знову розпочали акцію протесту (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Акції протесту під київською мерією проти незаконної забудови пляжів Гідропарку (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

З-під варти було звільнено заступника мера Одеси Вахтанга Убірію (всі канали).

 

Організація «Репортери без кордонів» не направляли свого експерта оцінювати стан свободи слова в Україні (всі канали).

 

Київський окружний адмінсуд заборонив будь-які масові акції у центральній частині Києва під час візиту американського держсекретаря Хіларі Клінтон (всі канали).

 

Думка глави УПЦ (КП) Філарета, який заявив цього дня, що Московський патріарх Кирило їде в Україну з політичною метою (всі канали).

 

У Криму було засуджено громадянина Росії за шпигунство (всі канали).

 

Уряд подав до парламенту законопроект, за яким пропонуються серйозні штрафи щодо незареєстрованих інформагентств (всі канали).

 

2 липня (п'ятниця)

 

Баланс думок, бекґраундів і експертних оцінок в темі відставки Семиноженка і Бойка (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV).

 

Зустріч Хілларі Клінтон з Юлією Тимошенко (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Мітинг проти утисків свободи слова в Україні, що відбувся біля стін КПІ, де приймали Клінтон. І про затримання мирних пікетувальників правоохоронцями (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Американський конгресмен Алан Молохан просив Клінтон звернути увагу української влади на те, що ситуація зі свободою слова в Україні є загрозливою (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Екс-голові митниці Анатолію Макаренку вже висунуто обвинувачення й Апеляційний суд Києва залишив його під арештом (Перший канал, «1+1», СТБ, ICTV).

 

Акція опозиції з цього приводу («Інтер»).

 

В Харкові на місці будівництва дороги через парк Горького виявили поховання десятків людей (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Причиною обвалу в Кривому Розі стало недбальство працівників Науково-гірничого інституту (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Львові цього дня працівники двох великих заводів перекрили в'їзд до міста, протестуючи проти невиплат зарплати (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Незвичайний спосіб, до якого вдалися в Києві захисники дерев від незаконних, але освячених владою забудовників (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Парламент цього дня ухвалив закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики (всі канали).

 

Парламент відхилив законопроект про місцеві вибори (всі канали).

 

Думка спікера Литвина, який закликав зробити цей законопроект більш цивілізованим (всі канали).

 

Заяви члена Венеціанської комісії від України Марини Ставнійчук про те, що ряд статей цього закону суперечить Конституції, що Венеціанська комісія закликає українських парламентаріїв не поспішати з ухваленням цього закону (всі канали).

 

3 липня (субота)

 

Бекґраунди й експертні оцінки до теми, що місія МВФ радитиме Фонду виділити Україні кредит у 15 млрд доларів (Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й канал).

 

Постраждалі від повені жителі Буковини так досі й не отримали обіцяних ще тиждень тому Миколою Азаровим грошей (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява Хіларі Клінтон, зроблена напередодні пізно ввечері, що США просять в української влади гарантій свободи преси (всі канали).

 

Тимошенко розповіла Клінтон про загрози незалежності України (всі канали).

 

Заклик Тимошенко до світової спільноти відреагувати на згортання демократичних процесів в Україні (всі канали).

 

Заява міністра юстиції Олександра Лавриновича, де він не виключив можливості проведення референдуму щодо скасування політреформи разом із виборами 31 жовтня (всі канали).

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

Перший канал           63

 

«Інтер»                       62,

 

ICTV                          58,

 

«1+1»                          56,

 

Новий канал              52,

 

СТБ                            49,

 

«Україна»                   47,

 

5-й канал                   43 матеріали.

 

***

 

28 червня (понеділок)

 

В понеділок, у День Конституції, більшість каналів згадують про знакову заяву, яку зробив президент Віктор Янукович, вітаючи українців зі святом. Меседж про те, що Конституцію слід міняти, зокрема, скасувавши ті зміни, які було внесено наприкінці 2004 року і які були спрямовані на перетворення України з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку, - Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV подають з чіткими ознаками замовності. По-перше, вони надають трибуну лише Януковичу і не дають думки його опонентів. По-друге, канали спотворено подають бекґраунд: натякаючи, з посиланнями на слова самого Януковича, що зміни 2004 року - начебто ініціатива «помаранчевої команди»: «2004-го під час Помаранчевої революції до неї внесли зміни - і з президентсько-парламентської Україна перетворилася на парламентсько-президентську державу. І це стало причиною серйозних криз влади» (Перший канал). «...Нормы, принятые в конце 2004 года, стали причиной кризиса власти и вызвали критику как внутри страны, так и со стороны международного сообщества. Напомню, тогда Верховная Рада приняла поправки, согласно которым в Украине была введена парламентско-президентская форма правления» («Інтер»). «Деякі норми основного закону поспішно ухвалені наприкінці 2004, спричинили дестабілізацію влади і стали об'єктом критики, як в середині країни, так і з боку міжнародної спільноти» (ICTV).

 

«1+1» імітує баланс думок оцінковим синхроном бютівця Олега Ляшка: «Прикро, що якраз в чергову річницю Конституції України черговий її гарант вчергове намагається перекроїти її під себе». Для серйозного балансу думок тут явно бракує конкретики й аргументації. Без них заява звучить голослівно. «Бекґраунд» же про зміни 2004 року канал дає синхроном самого Януковича. Але при цьому знову-таки не згадує про те, що політреформа була насправді ініціативою тодішньої владної команди (до якої входили і Регіони, і сам їхній лідер Янукович, що планувався на роль наступника Кучми).

 

Усі чотири згаданих канали також не поцікавилися обов'язковою для такої теми думкою експертів. Отже, цю тему канали висвітлювали явно замовно на користь президента.

 

Більш докладно і незамовно тему висвітлювала «Україна», яка наводила серйозну опонентуру президенту (повноцінною розгорнутою думкою нунсівця Анатолія Матвієнка) і давала докладний бекґраунд. Каналу можна закинути у висвітленні цієї теми хіба що брак експертної оцінки.

 

Новий і 5-й канали про заяву президента не згадують взагалі (канал СТБ цього дня новин не робив). Що є також неправильним, оскільки ця новина була реальною і суспільно значущою (звісно, за умови подачі її з дотриманням стандартів професії).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал і «Україна» з ознаками замовності висвітлюють переговори українського і російського прем'єрів у Новоогарьово. Формальні приводи до висвітлення теми тут були - на переговорах ішлося: про ціну транзиту російської нафти і начебто готовність України зменшити її на 30%; про те, що українські урядовці привезли до Москви свої «пропозиції щодо газу» і про майбутнє злиття авіапромисловостей двох країн. Утім, всі ці теми озвучено абстрактно, в матеріалах усіх каналів, без винятку, нема критично необхідних бекґраундів, балансу думок і критично важливих фахових експертних оцінок.

 

Натомість канали і синхронами міністрів і в журналістських текстах, по суті, доносять до аудиторії декілька іміджевих для влади меседжів: що українська влада плідно співпрацює з російською і «взаємовигідна дружба між країнами міцнішає», що українська влада відстоює державний інтерес в питанні пропонованого росіянами злиття «Нафтогазу» з «Газпромом».

 

При цьому канали (попри активне висвітлення теми попереднього тижня) замовчують, що питання додаткового транзиту газу Україною на переговорах не обговорювалося, оскільки, за словами російського віце-прем'єра Ігоря Сєчіна, «газовий» конфлікт Росії з Білоруссю нормалізовано.

 

5-й канал подає з ознаками замовності заяву віце-прем'єра Сергія Тігіпка, що переговори з МВФ завершаться вже цього тижня. Тут нема реальної новини, але й нема належних балансу думок, експертних оцінок і бекґраундів (якщо вже канал про це повідомляє).

 

Лише 5-й канал і «Україна» повідомляють про численну акцію протесту молоді під будівлею МВС проти міліцейських катувань і свавілля. При цьому лише 5-й канал, хоч і без подробиць, повідомляє, що між пікетувальниками та правоохоронцями сталася сутичка. Решта каналів цю тему взагалі замовчали, що має ознаки цензури.

 

29 червня (вівторок)

 

Про те, що опозиція цього дня домоглася звіту в парламенті представників СБУ і Генпрокуратури щодо справи екс-голови митниці Анатолія Макаренка, розповідали всі канали. Але при цьому всі вони вдовольнилися емоційними репортажами про події в сесійній залі. При цьому жоден із каналів не звернувся до експертів-юристів, які б дали кваліфіковану оцінку заяві силовиків про «секретність» кримінальної справи. Таке замовчання може мати цензурні причини, оскільки необхідність саме такої експертної оцінки була очевидною.

 

Про те, що там же на засіданні «глава опозиційного уряду Сергій Соболєв вимагає також звільнення Валерія Хорошковського та Юрія Бойка», згадує лише «1+1». Лише «1+1», СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють про те, що одним із доказів слідства проти Макаренка є рішення Стокгольмського суду, яке вже додано до кримінальної справи. Лише Новий канал при цьому зазначає, що в жоден інший спосіб це рішення не було легалізовано в Україні, що є важливим аспектом теми.

 

Некоректно - недостовірно і неповноцінно, - канали наводять пояснення, чому до парламенту прийшли не керівники силових відомств, а їхні заступники. «Шефи заклопотані. Голова СБУ нині в закордонному відрядженні (де? - ТК), генпрокурор - на нараді у Президента» («1+1»), «Олександр Медведько тоді був зайнятий у Президента. Валерій Хорошковський у відрядженні десь за кордоном» (Новий канал), «Генпрокурор Медведько пішов на нараду до Президента, а голова СБУ Хорошковський полетів кудись за кордон» (ICTV). Тут нема жодних посилань на джерело такої інформації. А інші канали взагалі промовчали про причини приходу до ВР не керівників, а заступників. Ця деталь теми, попри начебто другорядність, є доволі важливою, адже опозиція звинувачує особисто главу СБУ Валерія Хорошковського в причетності до повернення «РосУкрЕнерго» державного газу.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про те, що адвокат Макаренка оскаржив у суді арешт свого підзахисного й Апеляційний суд Києва має розглянути скаргу протягом п'яти днів. Замовчання теми іншими каналами (при тому, що вона є надзвичайно близька до попередньо згаданої теми, яку канали активно, хоч і неповноцінно, висвітлювали) може мати цензурний характер. Жоден канал не повідомив ще одну дотичну тему, - що офіцери запасу ВМСУ оприлюднили звернення з вимогою звільнити з-під варти Макаренка.

 

З другого боку, лише «Україна» цього дня повідомляє про те, що парламент провалив усі тринадцять (а за повідомленням «Інтерфакс-Україна» - дванадцять) опозиційних законопроектів про місцеві вибори. Замовчання теми іншими каналами також може мати цензурний характер.

 

Лише «1+1», СТБ, ICTV і 5-й канал повідомляють про те, що парламент призначив «свою» четвірку членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення. При цьому «1+1» і ICTV відбулися короткими протокольними повідомленнями. Лише СТБ і 5-й канал згадують заяву БЮТ, що троє з новопризначенців є креатурами глави СБУ Хорошковського. І лише 5-й канал згадує, що жоден представник опозиції і жоден представник громадських організацій до Нацради не потрапив. Замовчання цих важливих аспектів теми іншими каналами, як і замовчання теми взагалі Першим, «Інтером», Новим каналом і «Україною» має ознаки замовності. Так само, як і те, що жоден із каналів не згадав, що трьох нових нацрадівців обрали з порушенням регламенту, адже їх не допускав до конкурсу профільний комітет ВР.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ і ICTV дають замовні матеріали про те, що за ініціативою Януковича Гуманітарна рада при президентові схвалила концепцію Суспільного мовлення. В усіх цих матеріалах надано піарну трибуну президенту, відсутній будь-який баланс думок, нема належних бекґраундів, нема жодної конкретики - не розкриваються положення самої концепції (лише частково, але неповноцінно, це робить СТБ) і, найголовніше, нема експертної оцінки цієї конкретики.

 

Канали цього дня повідомляють про ліквідацію наслідків повені на Буковині. При цьому Перший канал взагалі використовує тему для піару зусиль Кабміну і заяв першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Цей матеріал є замовним. Усі канали повідомляють про те, що Кабмін виділив на ліквідацію наслідків повені в області 50 млн гривень. Але при цьому жоден із каналів не повідомляє про те, що цього ж дня мер Львова Андрій Садовий заявив: Львів не отримав жодної гривні з 10 млн, обіцяних урядом на ліквідацію червневої стихії в місті. «...Держава, ви знаєте, обіцяла що негайно, наступного дня після урагану, перерахує місту гроші. Але скоро вже місяць, як був ураган, а ситуація дуже складна», - цитує львівського мера «Інтерфакс-Україна» цього дня. Замовчання теми каналами має ознаки цензури. Особливо це стосується Першого каналу, «1+1», «Інтера» і ICTV, які 7 червня про цю обіцянку уряду повідомляли в основних випусках. Це наочна ілюстрація тенденційності подачі каналами інформації.

 

ICTV дає з ознаками замовності - недостовірність, неповнота, брак балансу думок і бекґраундів - інформацію про те, що депутати від коаліції побували в Бундестазі. Так само замовно подано на каналі інформацію про те, що феодосійські суднобудівельники отримали контракт на виробництво чотирьох десантних кораблів. Тут рекламується голова кримського уряду Василь Джарти. І лише йому надається слово.

 

Канали, крім СТБ, Нового і ICTV, повідомляють про ймовірно замовне вбивство в Криму селищного голови Новофедорівки, який не давав підприємцям незаконно використовувати пляжі селища і примушував їх платити податки. При цьому лише Перший канал і «1+1» згадують важливий бекґраунд про те, що коли торік у січні на загиблого було вчинено перший замах, міліція назвала це пограбуванням. Чи було тоді знайдено нападників, канали мовчать. А на «Україні» натомість заявляють, що «следственные органы о предыдущем покушении на Колодяжного не знают».

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня про те, що на Черкащині суддя Дарницького суду Києва розстріляв із пістолета людину. Щоправда, канал наводить лише версію Генпрокуратури, за якою «на служителя Феміди здійснили напад двоє чоловіків. Судді розбили голову. Після цього він і застосував зброю. Перший постріл зробив у повітря, три наступні в ногу одного з нападників. Експертиза показала, що суддя був тверезий і мав дозвіл на зброю. Законність її застосування встановить слідство. Обох нападників затримано. Порушено кримінальну справу за статтею «хуліганство».

 

30 червня (середа)

 

У середу вже більшість каналів - Перший, «1+1», Новий канал, ICTV і «Україна» - скористалася темою повені на Західній Україні для піару уряду, а також особисто першого віце-прем'єра Клюєва, який інспектував постраждалі райони і критикував там роботу місцевої влади, і прем'єра Азарова, який в черговий раз звинуватив попередню владу в розкраданні грошей, виділених на ліквідацію наслідків повені 2008 року. І перше, і друге подається без будь-якого балансу думок, експертних оцінок, бекґраундів і конкретики.

 

Цього дня Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - «протокольність», неконкретність (усе - загальними фразами з дипломатичного протоколу), брак бекґраундів і брак експертних оцінок - повідомляють про зустріч Януковича з президентом Шрі-Ланки. Загальний сенс «новини» - «домовилися співпрацювати в деяких сферах». При цьому лише СТБ повідомляє про те, що Янукович серйозно порушив той самий дипломатичний протокол: «Раніше за протоколом на урочистостях голови держав слухали гімн, потім обходили лави почесної варти. На цей час Янукович під час гімну Шрі-Ланки повів гостя обходити варту і вітати делегацію. Гімн України потому взагалі не лунав». Інші канали про це замовчують, Перший канал натомість підкреслює: «Зустрічали його (президента Шрі-Ланки) традиційно - на ґанку Адміністрації глави держави. Віктор Янукович і Махінда Раджапакса обійшли стрій воїнів почесної варти». Так само й 5-й канал: «Перший офіційний візит в Україну Президента Шрі-Ланки розпочався із традиційної церемонії зустрічі на ґанку Адміністрації президента. Віктор Янукович і Махінді Раджапакса обійшли стрій воїнів Почесної варти». Підкреслення цієї «традиційності» також має очевидний замовний характер.

 

Перший канал і «Інтер» додатково ще й замовно повідомляють про зустріч шрі-ланкійського гостя зі спікером парламенту Володимиром Литвином. Ці повідомлення мають ті самі ознаки замовності.

 

Цього дня лише 5-й канал і «Україна» повідомляють про те, що МЗС Німеччини висловило українському послу в цій країні незадоволення через спроби не впустити до України керівника українського представництва німецького фонду Аденауера Ніко Ланге. Обидва канали також недвозначно згадують бекґраунд, що напередодні цього затримання в Борисполі пан Ланге критично оцінив перші 100 днів нової влади. «Україна» повідомляє також про натяки представників українського МЗС на якісь (невідомо які) порушення Фондом Аденауера українського законодавства. Наводиться синхрон речника МЗС Олега Волошина: «Немає претензій до того, з який оцінок і з яких позицій виступає той чи інший співробітник фонду, але ми дуже хочемо, щоб вони цілком і повністю поважали законодавство України». На логічне запитання кореспондента: «Ви натякаєте на те, що пан Ланге не дотримувався законодавства України?», пан Волошин відповідає: «Ми безпосередньо в деталях цю ситуацію не коментуємо, тому що це компетенція інших структур України». «Україна» наводить і такий синхрон заступниці глави Адміністрації президента Ганни Герман: «Я скажу лише одне, що ті органи, які приймали рішення, в тих довідках, які вони подали, дають дуже серйозну аргументацію того, чому вони вчинили саме так. Це, на жаль, все, що я можу на даний момент сказати».

 

Замовчання теми іншими каналами має однозначно цензурний характер. Перший канал пішов ще далі: повністю замовчавши ноту Німеччини, він натомість повідомляє лише думку Герман з приводу того, що СБУ «мала підстави не пускати» Ланге в Україну. Якими були ці «підстави», також не повідомляється.

 

Низка каналів цього дня висвітлюють тему стрілянини, яку вчинив у Черкаській області київський суддя. Домінує версія самого судді, на яку пристали й правоохоронці. Щоправда, «1+1» неповно і з недостовірними посиланнями («Інтернетом гуляє інша версія») дає версію, за якою ініціатором бійки був сам суддя, втім, без подробиць. «Інтер» розпитав очевидців і самого потерпілого, якого правоохоронці звинувачують у хуліганстві. Найкраще ж у темі розібралися журналісти «України», які зокрема озвучують і інші подробиці інциденту зі слів його учасників, зокрема й те, що п'яний суддя побив і намагався зґвалтувати подругу потерпілого. І те, що друга і подругу підстреленого суддею хлопця було затримано міліцією. Друг і досі під вартою.

 

Перший канал і «Інтер» з ознаками замовності - неповнота інформації, брак балансу думок і бекґраундів, брак конкретики, відсутність справжньої новини як такої - повідомляють про те, що цього дня Ганна Герман обговорювала тему створення суспільного мовлення в Україні з представником «Репортерів без кордонів» Жаном Мартаном.

 

СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють про черговий захід «Пінчук Артцентру».

 

Лише Новий канал повідомляє про протести киян проти закриття приватною структурою доступу до пляжу на Блакитних озерах під Києвом. Зокрема, повідомляється, що у протестувальників є документальні підтвердження, що власником цієї структури є представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко. І про те, що люди писали скарги і до прокуратури, і написали 6 листів президенту, але жодної відповіді не отримували. Замовчання теми іншими каналами має цензурний характер.

 

Лише Новий канал і 5-й канал повідомляють про те, що цього дня на Майдані відбулася ще одна акція протесту - представники громадських організацій збирали гроші для Кабміну, який у новому бюджетному кодексі не заклав грошей на соціальну підтримку сиріт, самотніх матерів та ВІЛ-позитивних людей. Замовчання теми іншими каналами має цензурний характер.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що його журналісти роздали цього дня народним депутатам звернення до парламенту, в якому вимагають розслідувати факти цензури в ЗМІ. У зверненні також зазначається, що «5-й канал вважає нинішню комісію під головуванням Інни Богословської окозамилюванням, а не вирішенням проблеми. Цю слідчу комісію парламентарії створили 17 червня. «За» проголосували 249 народних депутатів-коаліціянтів. Раніше депутат від НУНС Юрій Стець заявив, що Інна Богословська зареєструвала документ про тимчасову слідчу комісію вже після того, як комітет зі свободи слова одностайно проголосував за створення комісії із розслідування фактів цензури та тиску на ЗМІ». Замовчання теми іншими каналами має цензурний характер.

 

Лише «Україна» повідомляє цього дня про те, що півтисячі жителів Немирова протестують проти арешту мера міста начебто за хабар. При цьому цього не повідомляють навіть ті канали, які попереднього вівторка оприлюднювали версію правоохоронців про цей арешт, - «Інтер» і 5-й канал. Лише журналісти «України» озвучують іншу версію, за якою мера просто «підставили» ті люди, яким він не давав міської власності. Версію подано зі слів учасників-очевидців затримання. Замовчання теми іншими каналами може мати цензурний характер.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що голови парламентських комітетів від опозиції звернулися листом до глав держав та урядів країн ЄС, керівників Євросоюзу, щоб звернути їхню увагу на факти відродження авторитаризму в Україні.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Міністерство юстиції оприлюднило список понад сотні незаконних розпоряджень та інструкцій Державної податкової адміністрації щодо перевірок платників податків.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що директор каналу ТВі Микола Княжицький заявив про стеження за ним, про те, що міліція відмовилася розслідувати його заяву з цього приводу, і про те, що він звернувся зі скаргою до прокуратури.

 

Замовчання телеканалами всіх цих соціально важливих тем, про які цього дня зокрема повідомляв «Інтерфакс-Україна», мають ознаки цензури.

 

1 липня (четвер)

 

Цього дня президент Янукович влаштував для преси шоу з «контрольною закупівлею» наркотиків. Меседжі президента були прості: показати, що він працює, що він вимогливий до підлеглих (цього разу до силовиків і МОЗу), що інтернет є розсадником усього поганого. Канали висвітлювали цю «подію» по-різному.

 

Перший канал і «Інтер» зробили з неї повністю замовні сюжети, в яких доносять до глядачів лише вигідні для президента меседжі. В якості сумнівного «балансу» ці канали повідомляють також, що «за збігом обставин правоохоронці сьогодні вилучили найбільшу партію кокаїну за останні роки. 152 кілограми зілля силовики знайшли в судні, що пришвартувалося в одеському порту» каже Перший канал. «Это стало результатом тщательно спланированной спецоперации», - додає «Інтер».

 

Насправді тема потребувала більш серйозної розробки й експертних коментарів у кількох різних напрямках. По-перше, і цього не з'ясував жоден із каналів, у розвинутих країнах давно вже незаконний обіг наркотиків лише контролюють, а не намагаються ліквідувати. Тому що це веде до створення нових наркотрафіків, різкого здорожчання наркотиків і сплеску злочинності. В цьому сенсі президент абсолютно безпідставно звинувачував правоохоронців у тому, що ті «знають, але нічого не роблять». Цей найважливіший аспект не з'ясовував жоден із каналів. «1+1» дає слова міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, який показує не менший за президентовий дилетантизм у цьому питанні, зводячи все до «кришування» наркоторгівлі співробітниками МВС і до того, що «міліція вже почала з себе і за 3 останні місяці змінила майже половину особового складу відділу боротьби із наркотиками».

 

«1+1» принаймні звернувся до якісного експерта - головного нарколога України Анатолія Вієвського, який озвучує інший важливий аспект, «піднятої» президентом проблеми - що головним у цій справі є подолання наркоманії, а не силові заходи (до яких закликає Янукович і з яким погоджується головний міліціонер країни): «Робота щодо наркотиків потребує мужності і не потребує істерики. У світі є 10 країн, які мають смертну кару за різні дії по відношенню до наркотиків. Повірте мені, що вони не мають жодного підтвердження того, що у них стало ліпше».

 

СТБ, Новий канал, 5-й канал і «Україна» піднімають ще один важливий аспект, - по суті, президент і заступник глави його Адміністрації Геннадій Васильєв порушили кримінальне законодавство, придбавши наркотики. Канали наводять з цього приводу думку бютівця Андрія Кожем'якіна: «Треба подивитися, скільки він приніс грамів марихуани. І що там ще? Ну кокаїн - це взагалі, якщо там є навіть до одного граму - це вже злочин тяжкий. Якщо навіть до одного граму. Тому якщо вже там був кокаїн, то я вважаю, що це вже стаття Служби безпеки України, тому що кокаїн не вирощується на території України. Тому якщо він це приніс - це вже до десяти років відповідальності». СТБ при цьому нагадує важливий - хоч і неповний - бекґраунд: «Закону, кажуть, не порушили, бо придбали наркотики не для вживання й розповсюдження. Проте за такі контрольні закупки журналістами правоохоронці неодноразово порушували кримінальні справи».

 

Новий і 5-й канали розповідають промовисту деталь у перебігу події: «Що знають міністри та прокурор, журналістам почути не довелося. На перших словах головного лікаря всіх попросили вийти. Після президентської наїнки урядники спілкуватися з пресою не захотіли» (Новий канал). «На цьому моменті журналістів просять залишити залу. Пояснення чиновників Янукович слухає віч-на-віч. Розповісти, чи передбачає закон відповідальність для чиновників в Адміністрації президента, які придбали і принесли в офіс глави держави наркотичні речовини, ані міністр внутрішніх справ, ані голова Служби безпеки не схотіли. Після наради вони непоміченими залишили Банкову» (5-й канал).

 

Але жоден канал так і не помітив ще одного важливого аспекту теми - основною мішенню Януковича в цьому шоу був інтернет. За твердженнями того ж Васильєва, в інтернеті вони знайшли понад 120 сайтів, де можна придбати наркотики. У своєму виступі президент дуже показово обмовився: «За моїм дорученням за декілька днів оце було придбано. Розповсюджувалося через засоби масової інформації. Серед цих речовин марихуана, кокаїн і так далі». Подібні заявки потребували конкретних експертних оцінок. Телеканали на це уваги не звернули.

 

Цього ж дня парламент проголосував за дату місцевих виборів - 31 жовтня. І ухвалив у першому читанні закон про ці вибори. Тут характерно, що «дипломатичний» і при тому самопіарний синхрон спікера парламенту Володимира Литвина канали інтерпретують як їм зручно (Литвин: «Ніхто не в захваті від цього законопроекту. А це означає, що ми повинні припинити цю політичну смиканину, і до другого читання зробити цей законопроект більш цивілізованим і більш збалансованим»). Канали більше звертають увагу на конфлікт між коаліціянтами і Арсенієм Яценюком, ніж на можливі реальні наслідки ухвалення саме такого закону для всієї країни. Тож Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» подають тему з ознаками замовності - незбалансовано, критично неповно, без експертних оцінок.

 

Цього дня - новини у справі «РосУкрЕнерго»: опозиції вдалося створити тимчасову слідчу комісію. Перший канал, «1+1», «Інтер» подають новину з ознаками замовності - критично неповно і незбалансовано, без належних бекґраундів. Головне ж - ці канали не доносять до глядачів суті звинувачень Юлії Тимошенко на адресу влади. Так, Перший канал обмежується оцінковим: «Юлія Тимошенко і сьогодні робила викривальні заяви». Синхрон Тимошенко - це лише цитування нею пункту з вироку Стокгольмського суду. «1+1» згадує лише загальні вимоги опозиції: «Юлія Тимошенко разом з опозиційним урядом вимагає притягти до відповідальності голову Служби безпеки України і міністра палива та енергетики, й керівництво НАК "Нафтогаз України". Також опозиція вимагає припинити переслідування колишнього керівника митниці Анатолія Макаренка». І далі: «Відповідь від Партії регіонів традиційна і стисла» - синхрон регіонала Михайла Чечетова.

 

На «Інтері» - логіка викладу така сама, але додаються журналістські оцінки і безпідставні узагальнення: «В парламенте - дежа вю. Уже второй раз за эту неделю утро начинается с блокирования трибуны. На манеже - все те же: фракция БЮТ с плакатами... На заседание оппозиционного правительства пришла лидер БЮТ и принесла некий документ. По ее словам, это - переведенное на русский язык решение Стокгольмского суда... На депутатов от коалиции это заявление, похоже, впечатления не произвело. Они уверены - экс-премьер спасает свою репутацию».

 

Решта каналів подає інформацію більш повно і збалансовано. Ключова позиція - сам текст рішення Стокгольмського суду, представлений опозицією, свідчить, що влада свідомо відмовилася від захисту інтересів України, а «Нафтогаз» визнав цей борг. СТБ нагадує, що «офіційно рішення суду в Україні не оприлюднено. Слідчі, що з'ясовують, чи законно попередня влада розмитнила 11 мільярдів кубометрів газу, документ зі Стокгольму отримали, але надали йому гриф "таємно"». Канали згадують і заклик Тимошенко до президента та урядовців, причетних до справи, подати у відставку. «Україна» згадує, що «ни Янукович, ни Азаров на заявление Тимошенко не отреагировали». Канали не звернули уваги на важливий факт - за створення ТСК проголосувало 238 депутатів, а це означає, що за створення комісії голосували в тому числі і члени коаліції. Всі канали не повідомляють, що опозиція заявила про намір ініціювати незалежне міжнародне розслідування цієї справи.

 

Перший канал, «Інтер» і «Україна» з ознаками замовності - неповнота інформації, брак критично необхідних у темі експертних оцінок, загальний позитивний тон - повідомляють про об'єднання Маріупольського меткомбінату імені Ілліча з «Метінвестом» Рината Ахметова. Більш докладно, повно і збалансовано подає матеріал СТБ, хоча й тут бракує експертних оцінок. Інші канали важливу тему не помітили взагалі.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань утисків свободи слова в мас-медіа.

 

Лише «Україна» повідомляє про перекриття центральної дороги Вінниці родичами ув'язнених у місцевій тюрмі. Люди стверджують, що їхніх рідних там б'ють і знущаються над ними. Адміністрація тюрми запросила людей відвідати заклад. Також лише «Україна» повідомляє, що в Харкові продовжили вирубку дерев у парку Горького і захисники лісу знову розпочали акцію протесту. І лише «Україна» повідомляє про акції протесту під київською мерією проти незаконної забудови пляжів Гідропарку.

 

Жоден із каналів не повідомив цього дня про те, що з-під варти було звільнено заступника мера Одеси Вахтанга Убірію, який раніше застосував силу і зброю проти журналістів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що організація «Репортери без кордонів» не направляла свого експерта оцінювати стан свободи слова в Україні. Попри те, що напередодні низка телеканалів повідомляли про вигідні для української влади заяви Жана Мартана як про позицію організації.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Київський окружний адмінсуд заборонив будь-які масові акції в центральній частині Києва під час візиту американського держсекретаря Хіларі Клінтон. У такий спосіб суд задовольнив вимоги Державного управління охорони без належної мотивації.

 

Усі канали проігнорували думку глави УПЦ (КП) Філарета, який заявив цього дня, що Московський патріарх Кирило їде в Україну з політичною метою - «нав'язувати створення руського світу» і що він обслуговує російську владу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в Криму було засуджено громадянина Росії за шпигунство.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що уряд подав до парламенту законопроект, за яким пропонуються серйозні штрафи щодо незареєстрованих інформагентств.

 

Усі перераховані вище теми є суспільно значущими і замовчання їх телеканалами може мати ознаки цензури.

 

2 липня (п'ятниця)

 

Цього дня Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV з ознаками замовності - брак справжнього балансу думок, бекґраундів, експертних оцінок - повідомляють про відставку гуманітарного віце-прем'єра Володимира Семиноженка і міністра екології і довкілля Віктора Бойка.

 

Ці канали навіть замовчують, якими були мотиви бютівців - ініціаторів відставки Семиноженка. При цьому ретельно озвучуючи мотиви регіоналів, що також дружно голосували за цю відставку. Лише «1+1» і СТБ згадують, що бютівський проект постанови про відставку гуманітарного віце-прем'єра було зареєстровано ще у квітні, а мотивацією було «за пропаганду сепаратизму й обіцянку розглянути питання про створення союзної держави з Росією і Білоруссю».

 

Перший канал, «Інтер», ICTV з ознаками замовності - брак балансу думок, неповнота інформації, власні інтерпретації журналістів, відсутність реальної новини як такої - повідомляють про участь Януковича в урочистостях з приводу 20-річчя Державної податкової адміністрації.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» з ознаками замовності - брак балансу думок, «протокольність», брак експертних оцінок - повідомляють про візит держсекретаря США Хіларі Клінтон в Україну. Лише СТБ і 5-й канал повідомляють при цьому про зустріч Клінтон з Юлією Тимошенко. Лише 5-й канал повідомляє про мітинг проти утисків свободи слова в Україні, що відбувся біля стін КПІ, де приймали Клінтон. І про затримання мирних пікетувальників правоохоронцями. Лише 5-й канал повідомляє про те, що американський конгресмен Алан Молохан просив Клінтон звернути увагу української влади на те, що ситуація зі свободою слова в Україні є загрозливою. Лише СТБ, Новий канал і 5-й канал помітили чергову прикметну обмовку президента, який двічі назвав Клінтон «генеральним секретарем».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - суто «протокольно», без балансу думок і експертних оцінок, глибоких бекґраундів - повідомляють про призначення Януковичем нового посла України в РФ і про «напучення» президента послові.

 

Перший канал і ICTV з ознаками замовності - брак реальної новини, брак балансу думок, експертних оцінок, бекґраундів, оцінки журналістів - повідомляють про заяви першого віце-прем'єра Андрія Клюєва під час Міжнародного інвестиційного форуму в Криму: «Україна та Росія можуть домовитися про форму партнерства в газовій сфері вже до кінця цього року» - це не новина.

 

Перший канал подає замовний матеріал про те, що «понад півтора мільярда гривень винні українські підприємства своїм працівникам. Із боргами взялася боротися влада». Тут нема балансу думок, справжніх бекґраундів і експертних оцінок - компліментарний сюжет на користь президента ій уряду.

 

На «Інтері» експлуатують ностальгічну тему - сюжет-реконструкція з нагоди 20-ліття відкриття останнього з'їзду КПРС. Ніякої принципово нової інформації. «Інтер» також дає два позитивних матеріали на користь МВС: в одному обґрунтовується (без балансу думок, експертних оцінок і належних бекґраундів, з недостовірними посиланнями і журналістськими оцінками) думка МВС про необхідність повернення іменних залізничних квитків. В другому - розповідають про те, що рівненські правоохоронці зробили секцію з самбо для підлітків із неблагополучних родин. Тут навіть нема думки самих підлітків із цього приводу.

 

ICTV дає матеріал з ознаками замовності про «перелік робіт», які доведеться робити першому заступнику мера столиці Олександру Попову. Нема реальної новини, нема балансу думок, нема експертних оцінок і бекґраундів, є журналістські міркування.

 

Цього дня хоч і з запізненням на добу, але більш повно, ніж «Україна», «1+1» повідомляє про перекриття центральної дороги Вінниці родичами ув'язнених у місцевій тюрмі. Інші канали тему так і не помітили.

 

Лише «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» повідомляють цього дня, що екс-голові митниці Анатолію Макаренку вже висунуто обвинувачення й Апеляційний суд Києва залишив його під арештом. При цьому «Інтер» замовчує важливі деталі, зокрема, акцію опозиції з цього приводу.

 

Лише СТБ і Новий канал повідомляють, що в Харкові на місці будівництва дороги через парк Горького виявили поховання десятків людей. І що навіть це не зупинило владу і будівельників.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що причиною обвалу в Кривому Розі стало недбальство працівників Науково-гірничого інституту.

 

Лише «Україна» повідомляє, що у Львові цього дня працівники двох великих заводів перекрили в'їзд до міста, протестуючи проти невиплат зарплати.

 

Лише «Україна» показує незвичайний спосіб, до якого вдалися в Києві захисники дерев від незаконних, але освячених владою забудовників - вони забивають у дерево цвяхи, щоб у такий спосіб унеможливити його зрізання.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що парламент цього дня ухвалив закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики, який закріплює за Україною позаблоковий статус.

 

Усі канали замовчали, що парламент відхилив законопроект про місцеві вибори. Усі канали замовчали думку спікера Литвина, який закликав зробити цей законопроект більш цивілізованим. І всі канали замовчали заяви члена Венеціанської комісії від України Марини Ставнійчук про те, що низка статей цього закону суперечить Конституції, що Венеціанська комісія закликає українських парламентаріїв не поспішати з ухваленням цього закону. Замовчання всіх цих тем і думок має ознаки цензури.

 

3 липня (субота)

 

Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - «протокольно», незбалансовано, без належних бекґраундів і експертних оцінок - повідомляють про те, що місія МВФ радитиме Фонду виділити Україні кредит у 15 млрд доларів. Тут дуже важливим було згадати в бекґраунді незручні для влади речі - зокрема, на яких умовах надається цей кредит, і згадати ту різку критику, яку регіонали завжди висловлювали на адресу помаранчевої влади за користування кредитами МВФ. Нічого цього канали не згадують.

 

Перший канал з ознаками замовності - брак реальної новини, незбалансованість, брак бекґраундів і експертних оцінок - дає інформацію про заяви першого віце-прем'єра Андрія Клюєва про те, що «на часі в уряді - Податковий кодекс».

 

ICTV неоперативно і з ознаками замовності розповідає про закінчення візиту Хіларі Клінтон напередодні. І ще один замовний матеріал - про суто декларативні заяви міністра зовнішніх справ Костянтина Грищенка під час візиту до Кракова: «Україна зміцнюватиме демократичні свободи та цінності у внутрішньополітичному житті і активно обговорюватиме світові проблеми демократії». Жодної реальної новини тут нема. Ще один замовний матеріал на каналі - повідомлення про те, що Валентин Симоненко вже 14 років працює на посаді голови Рахункової палати.

 

«Україна» цього дня дає замовний сюжет, у якому обґрунтовується, що партнерство ахметівського «Метінвесту» з ММК імені Ілліча - це добре.

 

Лише «Україна» цього дня повідомляє, що постраждалі від повені жителі Буковини так досі й не отримали обіцяних ще тиждень тому Миколою Азаровим грошей - по 5 тисяч на людину! Інші канали цю тему замовчують. Це є наочним прикладом, як канали подають красиві обіцянки влади, і як потім замовчують, що ці обіцянки не виконуються.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Хіларі Клінтон, зроблену напередодні пізно ввечері, що США просять в української влади гарантій свободи преси. Як і те, що Тимошенко розповіла Клінтон про загрози незалежності України. І про заклик Тимошенко до світової спільноти відреагувати на згортання демократичних процесів в Україні.

 

Канали також не помітили й не дослідили доволі симптоматичну заяву міністра юстиції Олександра Лавриновича, де він не виключив можливості проведення референдуму щодо скасування політреформи разом із виборами 31 жовтня.

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

 

Перший канал           24,

 

«Інтер»                       21,

 

ICTV                          20,

 

«1+1»                          11,

 

«Україна»                   7,

 

5-й канал                   7,

 

Новий канал              5,

 

СТБ                            3 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47823
Читайте також
15.10.2010 15:39
«Телекритика»
24 351
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 848
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Idle-pro
5031 дн. тому
На мою думку, тут є деякі неточності. Але, в цілому, непогано.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду