Рада створила слідчу комісію щодо цензури в ЗМІ на чолі з Геращенко

1 Липня 2010
18713
1 Липня 2010
11:57

Рада створила слідчу комісію щодо цензури в ЗМІ на чолі з Геращенко

18713
Рада створила слідчу комісію щодо цензури в ЗМІ на чолі з Геращенко

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. За постанову проголосували 237 народних депутатів (жодного голосу не дала фракція Партія регіонів).

 

Головою ТСК обрано Ірину Геращенко (НУНС), заступником - Володимира Ландіка (Партія регіонів). До складу комісії також увійшли Володимир Зубанов, Орест Муц і Вадим Колесніченко (Партія регіонів), Олена Бондаренко, Олена Кондратюк і Степан Курпіль (БЮТ), Микола Катеринчук (НУНС), Олександр Голуб (КПУ) і Віктор Сінченко (Блок Литвина).

 

Тимчасовій слідчій комісії доручено:

- розслідувати випадки втручання органів державної влади і органів місцевого самоврядування,  їх посадових  осіб  у діяльність засобів масової інформації, а також випадки повідомлень у  засобах  масової  інформації про тиск  на свободу слова в Україні;

- захищати права журналістів на журналістське розслідування, на безперешкодну акредитацію журналістів, гарантії професійної діяльності журналістів, посилити відповідальність за порушення законодавства про захист професійної діяльності журналіста;

- запобігати зловживанням та порушенням при відчуженні приміщень і майна редакцій державних і комунальних засобів масової інформації;

- сприяти забезпеченню прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень, а також реалізації права кожного на доступ до публічної інформації;

- внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо вдосконалення законодавства, спрямовані на захист свободи слова.

 

Як повідомляла ТК, відповідний проект постанови № 6579 зареєстрував 24 червня Юрій Стець (НУНС), вдосконаливши попередній проект постанови № 6540, зареєстрований 17 червня Андрієм Шевченком (БЮТ). Раніше, 15 червня, Комітет з питань свободи слова та інформації одноголосно прийняв рішення про створення комісії по цензурі.

 

Минулого тижня Рада створила ТСК з питань розслідування розподілу частот Національною радою з питань телебачення і радіомовлення протягом 2005-2010 років, яку очолила Інна Богословська. Але спікер Володимир Литвин відмовився підписувати відповідну постанову, доки опозиційні фракції не дадуть своїх представників до складу ТСК. 30 червня під стінами Верховної Ради пройшла акція протесту журналістів проти створення цієї комісії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18713
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду