Рада відклала питання слідчих комісій по цензурі і Нацраді на невизначений термін

17 Червня 2010
23724
17 Червня 2010
15:58

Рада відклала питання слідчих комісій по цензурі і Нацраді на невизначений термін

23724
Рада відклала питання слідчих комісій по цензурі і Нацраді на невизначений термін

Верховна Рада перенесла створення тимчасових слідчих комісій (ТСК) щодо розслідування фактів цензури у ЗМІ та щодо законності виділення радіочастот телеканалам. Про це на пленарному засіданні 17 червня оголосив перший віце-спікер Адам Мартинюк, повідомляє «Українська правда».

 

Як писала ТК, народний депутат Інна Богословська (позафракційна) 15 червня зареєструвала проект постанови № 6521 про утворення ТСК з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005-2010 роках.

 

Вона пропонувала обрати головою комісії себе, заступником голови - Олександра Голуба (КПУ), а до складу ТСК включити Олену Бондаренко і Володимира Ландіка (Партія регіонів), а також по два представники від БЮТ і НУ-НС та одного від Блоку Литвина.

 

17 червня свій проект постанови № 6540 про утворення ТСК з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів зареєстрував народний депутат Андрій Шевченко (БЮТ).

 

Він запропонував:

- розслідувати випадки втручання органів державної влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у діяльність засобів масової інформації, а також випадки повідомлень у засобах масової інформації про тиск на свободу слова в Україні;

- захищати права журналістів на журналістське розслідування, на безперешкодну акредитацію журналістів, гарантії професійної діяльності журналістів, посилити відповідальність за порушення законодавства про захист професійної діяльності журналіста;

запобігати зловживанням та порушенням при відчуженні приміщень і майна редакцій державних і комунальних засобів масової інформації;

- сприяти забезпеченню прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень, а також реалізації права кожного на доступ до публічної інформації;name="BM10">

- внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо вдосконалення законодавства, спрямовані на захист свободи слова.

 

Згідно з проектом постанови, до складу ТСК мали увійти дев'ять народних депутатів: Володимир Ландік, Михайло Зубець, Валерій Бондик (Партія регіонів), Олена Бондаренко, Олена Кондратюк, Степан Курпіль (БЮТ), Ірина Геращенко і Микола Катеринчук (НУ-НС) та ще один представник.

 

Як зазначив на засіданні Адам Мартинюк, обидва проекти постанови оформлені неналежним чином - вони подані без персонального складу комісій. «Зійдіться, зведіть ці дві постанови в одну, і ми розглянемо це питання. А поки вони відкладається на певний час», - сказав Мартинюк.

 

Перед цим депутат від НУНС Юрій Стець заявив, що Комітет з питань свободи слова та інформації одноголосно проголосував за створення ТСК з розслідування фактів цензури та тиску на ЗМІ. Однак пізніше, за його словами, депутат Інна Богословська зареєструвала альтернативний законопроект про створення ТСК щодо законності конкурсів Нацради.

 

Стець зазначив, що Комітет зі свободи слова готовий відкликати свою постанову на доопрацювання, однак вимагає такого самого кроку і від Богословської. «Якщо цього не відбудеться, фракція НУНС відкличе своїх людей з комісії Богословської», - сказав він.

 

У свою чергу Богословська пообіцяла, що вона «як юрист і як людина позафракційна» гарантує, що її комісія об'єктивно розслідує законність виділення частот і ліцензій протягом останніх п'яти років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду