ТСК з питань цензури отримала звернення журналістів одеських телекомпаній «Град», АТВ і житомирської журналістки

27 Липня 2010
21565
27 Липня 2010
18:05

ТСК з питань цензури отримала звернення журналістів одеських телекомпаній «Град», АТВ і житомирської журналістки

21565
ТСК з питань цензури отримала звернення журналістів одеських телекомпаній «Град», АТВ і житомирської журналістки

Парламентська тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів  вивчає заяви щодо тиску на житомирську журналістку Олену Галагузу та журналістів ТРК «Град» і АТВ. Про це ТК повідомили у секретаріаті ТСК.

 

Як уже повідомляла ТК, депутат Олег Черпіцький подав позов на «Газету по-українськи» через публікацію про його бійку з журналістами, автором якої є Олена Гагалуза, і вимагає стягнути з видання 170 тисяч гривень. Перше судове засідання у цій справі відбудеться 6 серпня.

 

Також про тиск на свободу слова заявили представники телекомпанії «АТВ при Одеській національній академії зв'язку ім. О.С. Попова». У їхньому зверненні йдеться про те, що 11 червня 2010 року зазнали нападу журналісти телекомпаній АТВ та «Град», інтернет-видання «Таймер», які здійснювали відеозйомку подій щодо виконання ухвали господарського суду Одеської області на полігоні «Дальницькі кар'єри». Як уже писала ТК,  оператора ТРК «Град» вдарив колишній віце-мер Одеси Вахтанг Убірія, а також загрожував «пустити кулю в лоб» журналістам інших телеканалів і інтернет-видань.

 

Також колектив АТВ переконаний, що на них здійснює «системний тиск Національна рада з питань телебачення та радіомовлення». Нагадаємо, нещодавно Окружний адміністративний суд Одеської області відмовив у задоволенні позову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про анулювання ліцензії телекомпанії АТВ. Як повідомляла ТК, 12 грудня 2007 року Нацрада ухвалила звернутися до суду щодо анулювання ліцензії АТВ. Тоді, за словами першого  заступника голови Нацради Ігоря Куруса, у програмі «Правда», яку транслює телекомпанія, журналіст Григорій Кваснюк дозволяв собі висловлювання, що мають ознаки порушень статей 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та 34 Конституції України, наприклад, «бей жидов, спасай Одессу», «где достать оружие», «пора делать революцию».

 

Окрім цього, заступник голови ТСК Володимир Ландік надіслав депутатські запити до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури щодо ситуації, яка склалася з журналістським колективом та редакційним приміщенням газети «Зелена планета». Приводом до цього стало звернення народного депутата Олександра Черноволенка. Нагадаємо, про ситуацію довкола «Зеленої планети» ТК вже писала.

 

Також комісія отримала відповідь від Генеральної прокуратури щодо запиту про стеження за генеральним директором каналу ТВі Миколою Княжицьким. Заступник генерального прокурора Віктор  Кудрявцев  повідомив, що організована Генпрокуратурою перевірка ще не завершена.

 

Секретаріат ТСК планує направити окремими листами депутатські звернення на заяви до органів державного регулювання. Всі ці питання будуть розглянуті на засіданні ТСК у вересні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду