Кримінальні справи як метод політичного діалогу

28 Травня 2010
15527
28 Травня 2010
11:19

Кримінальні справи як метод політичного діалогу

15527
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури у випусках новин телеканалів 10 - 15 травня
Кримінальні справи як метод політичного діалогу

10 травня (понеділок)

 

У понеділок на Першому національному каналі в матеріалі про створення Комітету захисту України є елементи з ознаками замовності, зокрема, оцінки про «суперечності серед опозиціонерів».

 

Так само цю тезу підкреслено і в матеріалі на «1+1» на ту ж тему. Ще на каналі цього дня є замовний сюжет про курорт «Буковель».

 

На «Інтері» весь сюжет про створення Комітету захисту України збудовано на демонстрації суперечливих моментів, що є непрямою ознакою замовності. Ще один матеріал з ознаками замовності - заяви міністра іноземних справ України Грищенка про те, що «Киев ждет от Евросоюза ощутимых и оперативных шагов в решении вопросов, волнующих украинских граждан». Тут критично бракує балансу думок і бекґраунду.

 

Новий канал і ICTV у своїх матеріалах про створення Комітету захисту України також підкреслюють суперечливі моменти зборів опозиції. Звучать журналістські оцінки і висновки на підтвердження тези «роз'єднаної опозиції». На ICTV з ознаками замовності подано інформацію про заяви Грищенка в Брюсселі. Ще один подібний матеріал - репортаж про поїздку Леоніда Кучми до Новгородської області, де загинув батько екс-президента. І замовний сюжет про маркетингову акцію компанії «Київстар».

 

На «Україні» з ознаками замовності подано інформацію про створення Комітету захисту України.

 

11 травня (вівторок)

 

Канали цього дня висвітлюють мітинги опозиції і прихильників влади під парламентом, а також події у самій Верховній Раді. Основні меседжі - «акції були мирними, як і саме засідання» і «головна сьогоднішня вимога опозиціонерів виконана - завтра уряд розкаже депутатам, які угоди має підписати 17 травня, коли до Києва приїде президент Росії».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV та «Україна» подають свої матеріали з цієї теми за схожою схемою: відібрано емоційні звинувачення опозиції, натомість від влади та її симпатиків - змістовна аргументація. Зокрема, позицію влади в більшості сюжетів представляє голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, який на прикладі Луганського тепловозобудівного заводу або авіабудівної галузі «показує з цифрами», що позитивного дадуть Україні нові угоди з Росією. Схожість схеми і невідповідність аргументів є непрямою ознакою замовності цих матеріалів.

 

Є й інші ознаки, - зокрема, це журналістські висновки й оцінки на підтвердження тези про «роз'єднану опозицію». «Якщо коаліція міцнішає, то опозиція ніяк не згуртується» (Перший національний). «Но оппозиционное крыло Арсения Яценюка под знамена Комитета защиты Украины, похоже, не собирается» («Інтер»). «Ті, що не приєдналися до них, називають себе конструктивною опозицією. Арсеній Яценюк планує з «регіоналами» боротися не протестами, а інтелектом» (ICTV).

 

Канали повідомляють про перехід ще п'яти «бютівців» до коаліції і про призначення Адама Мартинюка першим віце-спікером. Цю інформацію Перший, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV й «Україна» подають побіжно, без належної повноти повідомлень і без бекґраундів. «Інтер», крім того, ще й не збалансовано, надавши обвинувачення головного «регіонала» на адресу опозиції, що начебто посада першого віце-спікера (яка за традицією завжди раніше віддавалася опозиціонерам) - це обмін на головування в трьох комітетах. Слова у відповідь на це нема, конкретики і бекґраунду також.

 

Лише СТБ і «1+1» повідомляють - перший повноцінно, другий побіжно - про те, що ДАІ перешкоджало прихильникам опозиції дістатися до Києва на мітинг. Замовчування цієї інформації іншими каналами має ознаки замовності.

 

Перший, крім того, подає з ознаками замовності (брак балансу думок) критичну думку віце-прем'єра Володимира Сівковича про мітинги опозиції («це лише димова завіса попереднього уряду»). Тут незрозуміло, чому саме Сівкович це коментує. І чому саме він каже про «100 млрд. грн зловживань».

 

Цікава «теза» головного «регіонала» Єфремова озвучена Новим каналом і «Україною»: «Те вещи, которые делает Тимошенко - она в конечном итоге может доиграться до такой степени, что ей будет светить международный трибунал».

 

Перший національний повідомляє про те, що Юлію Тимошенко викликають до Генпрокуратури в зв'язку «з порушенням кримінальної справи». Критична неповнота повідомлення (зокрема, що за справа мається на увазі) і її незбалансованість є ознаками замовності.

 

Крім того, Перший канал, «Інтер», Новий і ICTV подають з ознаками замовності повідомлення про засідання Ради регіонів і заяви Януковича та Литвина на цьому засіданні. Суто протокольно, без балансу думок і бекґраундів.

 

На «1+1» ‑ замовний сюжет із «обґрунтуванням переваг» нових угод із Росією. Тенденційна і незбалансована підбірка думок на користь цих «переваг». Авторство сюжету не зазначено.

 

12 травня (середа)

 

Канали повідомляють цього дня про звіт уряду Верховній Раді про заплановані до підписання угоди з Росією. Всі мовники подають цю важливу тему побіжно, лише озвучивши емоційні виступи депутатів у ході слухань. Жодної спроби з'ясувати, по-перше, реальний зміст угод, що готуються до підписання, по-друге, глибинну аргументацію сторін, по-третє, експертні оцінки.

 

Відтак, матеріали на всіх каналах мають ознаки замовності: уникнувши справжнього інформування парламенту і суспільства, уряд формально виконав вимогу опозиції. Журналісти ж нічого не зробили для з'ясування справді важливих речей. Крім того, в сюжетах звучали оцінки на кшталт «Темы договоров оказались вполне безобидные: демаркация сухопутной границы, сотрудничество в банковской отрасли и в сфере спутниковой навигации» («Інтер»). Або таке: «Правительство сегодня отчиталось о документах, которые в оппозиции называли «тайными соглашениями с Москвой» («Україна»).

 

Цього ж дня канали починають активно промотувати тему поновлення кримінальної справи проти Тимошенко. Цю інформацію всі мовники подають неповно, без спроб отримати належні коментарі (по суті справи) і без повноцінних бекґраундів. ICTV, крім того, подає матеріал з ознаками замовності про те, що чомусь Яценюк звертається до Генпрокуратури, вимагаючи пояснень виклику Тимошенко.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий, ICTV цього дня повідомляють із ознаками замовності про засідання Комітету з підготовки до Євро-2012. Тут ключовою є теза Януковича, що «стан підготовки до чемпіонату невтішний, але можна це виправити». І його ж ідея заснувати «фонд збірної».

Перший і ICTV дають матеріали з ознаками замовності про наміри уряду поновити повернення вкладів «Ощадбанку». Без належної повноти, балансу і експертних оцінок.

«Плюси» показують сюжет із ознаками замовності (порушення балансу думок) про те, що «більшість міських голів України виступають за мажоритарну систему виборів».

На «Інтері», ICTV та «Україні» ‑ матеріали з ознаками замовності про урядові заяви, що протягом року мінімальні зарплати, мінімальні пенсії і прожитковий мінімум зростуть. Знову-таки, це абсолютно некритична ретрансляція саморекламних обіцянок урядовців.

На СТБ - замовний сюжет про автопробіг автомобілей «Шкода».

 

13 травня (четвер)

 

На Першому національному саме в четвер велика кількість «протокольних» новин з ознаками замовності: про засідання Громадської гуманітарної ради і заяви там Януковича і Ганни Герман; про заяву Януковича, що в Балаклаві не буде бази російських підводних човнів; про переговори міністра палива та енергетики України і керівника російського «Газпрому» в Москві; про те, що Кабмін хоче провести аудит роботи попереднього уряду за допомогою сумнівної західної фірми; про те, що віце-прем'єр Колесников пообіцяв порядок на дорогах і стадіонах під час Євро-2012. Усі ці теми подано критично неповно, без балансу думок і належних бекґраундів.

 

Незбалансовано і без відповідних бекґраундів повідомляють, що «опозиційний» регламентний Комітет ВР очолив представник коаліції, «1+1», «Інтер» і Новий канал.

 

Цього дня два канали, з подачі ДАІ, повідомляють, що «пересування Януковича Києвом уже не заважає киянам». Якісно, зі спробою цікавого розслідування тему розкривають журналісти СТБ. А от «Плюси» ‑ лише зі слів правоохоронців, що є ознакою замовності.

 

Тему переговорів щодо об'єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» з ознаками замовності (тобто без балансу думок, бекґраундів або щонайменше без експертних оцінок) подають у четвер «1+1» і ICTV. Там само з ознаками замовності повідомляється й про виступ Азарова в Академії наук щодо припинення «витоку мізків» з України. «1+1» та «Інтер» розповідають про «показуху», яку влаштували цього дня будівельники стадіону у Львові до Євро-2012.

 

«Інтер», Новий канал і ICTV подають з ознаками замовності звіти про заяви Януковича на новоствореній Гуманітарній раді. Перший канал і «Інтер» дають замовне повідомлення про те, що кращим юридичним вишем України «визнано» Одеську національну юракадемію (Ківалова). Жодний із каналів не пояснює, що являє собою «громадська організація», яка зробила це «визнання».

 

ICTV повідомляє неповно і з недостатнім бекґраундом, що «незалежне і надійне» джерело перевірятиме діяльність Кабміну Тимошенко. Ще один матеріал з ознаками замовності - звіт про поїздку українських депутатів до Парижа на зустріч із французькими сенаторами.

 

14 травня (п'ятниця)

 

У п'ятницю «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» з ознаками замовності повідомляють про те, що прокуратура порушила кримінальну справу проти депутатів-«нунсівців» Юрія Гримчака та Андрія Парубія. Ці матеріали подаються каналами незбалансовано (або ж з імітацією балансу думок), без належного бекґраунду. Заплутаний важливий момент - перекваліфікація справи (з «хуліганства» на «перешкоджання діяльності органу влади»).

 

Крім того, ряд каналів некоректно формулюють суть новини, повідомляючи про «провину» депутатів як про доведений факт: «Депутати таки відповідатимуть за бійки у Верховній Раді» («1+1»). «Двум народным депутатам от фракции НУНС грозит до пяти лет лишения свободы» («Інтер»). «Тоді у сесійній залі депутати запалювали димові шашки, билися, а у спікера кидали яйця» (ICTV). «Срок для депутатов... В пресс-службе прокуратуры отметили, что данное преступление карается пятью годами лишения свободы» («Україна»).

 

Перший національний, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» з ознаками замовності подають матеріали про ухвалення парламентом свого кошторису. Канали демонструють умовне дотримання балансу (за рахунок емоційних синхронів), але тему розкривають неповно, без відповідних бекґраундів, не кажучи вже про експертні оцінки.

 

Перший і Новий з ознаками замовності повідомляють про те, що у травні пенсіонерам дадуть більше грошей. Тут і недостатня повнота повідомлень, і приховано, що саме мається на увазі (що таке «доплата»).

 

Крім того, в п'ятницю Перший канал з ознаками замовності подає інформацію про те, що віце-прем'єр Семиноженко привітав українських дослідників із Днем науки.

 

«1+1» повідомляє з ознаками замовності про те, що МЗС не залишить без роботи 14 звільнених очільників українських зовнішніх дипмісій, і що ці звільнення не мали політичного характеру; і про заяву голови Київської ОДА Присяжнюка щодо перенесення столиці області до Білої Церкви.

 

«Інтер» і ICTV з ознаками замовності транслюють зустріч Януковича з представниками компанії ТНК-ВР.

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня про сумнівне переобрання голови Київської облради. Інші канали про це не згадують, що могло мати замовний характер. Так само лише ICTV повідомляє про скасування Генпрокуратурою виклику Тимошенко на допит 17 травня.

 

15 травня (субота)

 

 

У суботу Перший національний, «1+1» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про відвідини віце-прем'єром Семиноженком скорбот на меморіалі жертвам сталінських репресій у Биківні.

 

«Плюси» й ICTV з ознаками замовності подають заяву МЗС про те, що Тузла залишиться українською. «1+1» показує сюжет про відзначення Дня Європи з наданням необов'язкової трибуни урядовцям Шуфричу і Грищенку. Крім того, некоректно подається заява прокурора Києва, що притягнуть до відповідальності всіх винних у парламентських сутичках, «незважаючи на політичну приналежність». Тут і брак балансу думок, і бекґраунду (зокрема, поки притягають лише опозиціонерів, хоча в бійках брали активну участь і представники коаліції), і журналістські оцінки: «Закон один для всіх яйцекидів».

 

Лише ICTV та «Україна» повідомили про те, що Київський окружний суд заборонив опозиції акції протесту під час запланованого візиту до української столиці президента РФ Медведєва.

 

***

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів (або замовчувань теми) з ознаками замовності (цензури):

«1+1»                         27

 

ICTV                          27

 

Перший національний       25

 

«Інтер»                      21

 

Новий канал            13

 

«Україна»                 12

 

СТБ                           6

 

5 канал не оцінювався з технічних причин

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15527
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду