Нацрада готується скасувати списки адаптованих каналів

23 Березня 2010
20072
23 Березня 2010
14:29

Нацрада готується скасувати списки адаптованих каналів

20072
Нацрада готується скасувати списки адаптованих каналів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення готує проект рішення про скасування списків адаптованих каналів. Інформацію, отриману «Детектор медіаю» з конфіденційних джерел, підтвердила член Нацради Оксана Головатенко, яка опікується цим питанням.

 

Документ має назву «Про приведення деяких нормативних актів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення» і передбачає скасування рішень Нацради, які стосуються обмежень на ретрансляцію іноземних каналів, у тому числі скасування всіх версій Перелік іноземних програм, ретрансляція яких не обмежується.

 

За інформацією джерел ТК, нове рішення Нацради встановить, що обмеження або заборона розповсюдження телеканалу чи радіостанції буде можлива винятково за рішенням суду. Крім того, Нацрада запровадить так званий заявний принцип формування пакетів програм провайдерів (крім універсальної програмної послуги, всі програми якої перелічуються в додатку до ліцензії).

 

«Я винесла цей проект рішення до Національної ради. На найближчому засіданні ми це питання розглянемо і будемо узгоджувати діяльність всіх мовників, виходячи з норм Європейської конвенції. Тому що всі ці списки суперечать Європейській конвенції. Є законодавство України, яке має виконуватися. А обмеження не повинні існувати, якщо на це немає певної заборони. І ці всі списки нелегітимні - це моя точка зору», - прокоментувала підготовку рішення Оксана Головатенко.

 

Як повідомляла ТК, уперше про списки заборонених каналів Нацрада задумалася на початку 2008 року. 27 лютого 2008 року вона ухвалила рішення про внесення змін до Положення про порядок ліцензування мовлення (кабельного) та здійснення ретрансляції програм і звернула увагу провайдерів на перелік телеканалів, які потребують адаптації в Україні.

 

2 квітня 2008 року Національна рада затвердила перелік іноземних телеканалів, що не потребують адаптації. До нього увійшли 34 канали, що відповідають вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Головним критерієм для потрапляння у список була країна походження телеканалу: усі вони - або з Європейського Союзу, або з країни, де ратифіковано Конвенцію. Протягом двох років перелік розширювався і станом на 22 липня 2009 року містить 109 телевізійних каналів. Однак у ньому нема найпопулярніших російських: «Первого канала. Всемирная сеть», «РТР-Планета», РЕН-ТВ, TVCI.

 

1 жовтня 2008 року Нацрада зобов'язала провайдерів програмної послуги припинити ретрансляцію іноземних програм, зміст яких потребує адаптації до вимог законодавства Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20072
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
нішеве тв
5145 дн. тому
Капець нішевим українским каналам.
Правдоруб
5148 дн. тому
2 Експерт. Да примут они это решение, куда ж они денутся-то, сердешные??? :-)) В тюрьме ведь сидеть никому не хочется. Зря что-ли "СБУ перевіряє, як Нацрада роздає частоти" :-)) А там они все почти замазаны... Да и не только там... При желании, накопать можно на три пожизненных срока и четыре расстрела... А желание, судя по-всему, у кого-то имеется... особенно, ежели с правильным пониманием ситуации у людей не сложилось :-)))))))
Експерт
5148 дн. тому
От така в нас дивовижна країна! Головатенко, яка лобіює в Нацраді інтереси групи Інтер та Торсату, виявилася єдиною адекватною людиною в Нацраді, що працює в інтересах галузі... Кабельники мають їй за життя пам"ятник поставити і молитися на нього щодня, щоб цей проект рішення Нацрада прийняла.. :-))
Анатолій
5148 дн. тому
Це буде вірне рішення
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду