АППК просить Мін’юст дати оцінку списку адаптованих програм

13 Червня 2012
6067
13 Червня 2012
12:57

АППК просить Мін’юст дати оцінку списку адаптованих програм

6067
Асоціація вбачає в існуванні переліку ознаки цензури, обмеження доступу до інформації та корупції
АППК просить Мін’юст дати оцінку списку адаптованих програм

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК) просить Міністерство юстиції дати юридичну оцінку так званим спискам адаптованих іноземних телеканалів, які застосовує у регуляторній діяльності Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Про це «Детектор медіа» повідомили в асоціації.

 

«Перелік програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території Українине обмежується відповідно до ч. 1 ст. 42 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"» був затверджений рішенням Нацради 2 квітня 2008 року № 652. Відтоді до нього неодноразово вносилися зміни за рішеннями Нацради.

 

З моменту створення переліку склалася ситуація, за якої будь-який іноземний телеканал, навіть той, який вироблено в державі - учасниці Євросоюзу або в державі, що ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, але який не внесено до переліку, заборонений для розповсюдження в Україні. Фактично це є практикою цензури інформаційного простору України та обмеженням права громадян на доступ до інформації, наголошують в АППК.

 

Існування переліку дає регулятору ще один каральний інструмент: за даними звіту Нацради, у 2011 році за результатами перевірок провайдерів Нацрадою виявлено 42 порушення ретрансляції іноземних каналів, не включених до переліку.

 

Жоден законодавчий акт України не містить такого поняття, як перелік. Тому його створення, застосування санкцій за його порушення, відмова провайдерам у прийомі ліцензійної документації, що містить програми, які не входять до переліку, є, на думку АППК, протиправними діями.

 

АППК також вбачає ознаки корупції в існуванні переліку, «оскільки включення або не включення того чи іншого зарубіжного телеканалу залежить від особистого рішення членів Нацради».

 

У зв'язку із цим АППК просить Мін'юст провести експертизу законності ухвалення і виконання рішення Національної ради від 2 квітня 2008 року № 652 (з усіма наступними змінами).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6067
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Creek
4345 дн. тому
Это выгодно недоделанным дистрибьюторам, у которых почти ни на что нет прав. Все нормальные конторы, которые собираются развивать цифру, и живут не только сегодняшним днем, понимают что списки -это противоестественное явление, которое должно остаться в прошлом. Сильный контент не боится конкуренции и не прячется за списки, он нужен зрителю, независимо украинский или зарубежный производитель.
Правдоруб
4346 дн. тому
Вот интересно: судя по названию АППК должно защищать телеканалы и их представителей. А им как раз ВЫГОДНО, чтобы были списки адаптированных каналов - это ведь уменьшает конкуренцию... А эти декларируют, что за кабельщиков борятся... Так на каком Вы берегу, господа? :-))))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду