Суд за позовом ТВі заборонив Нацраді проводити конкурс на вільні телеканали

17 Грудня 2009
24498
17 Грудня 2009
13:20

Суд за позовом ТВі заборонив Нацраді проводити конкурс на вільні телеканали

24498
Суд за позовом ТВі заборонив Нацраді проводити конкурс на вільні телеканали

16 грудня Київський адміністративний суд прийняв ухвалу, що забороняє Нацраді вчиняти будь-які дії пов'язані з конкурсом на вільні телеканали, оголошеним 9 жовтня (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня). Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив в. о. голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Андрій Мирошніченко.

 

Ухвала, що підлягає негайному виконанню, прийнята на забезпечення адміністративного позову ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (телеканал ТВі), яким оскаржується рішення Національної ради №1945 від 30 вересня 2009 року «Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних телеканалів».

 

У позовній заяві йдеться про те, що «проведення Національною радою конкурсу та винесення рішення про надання ліцензії на мовлення унеможливить відновлення порушеного права позивача на отримання ліцензії на вільні канали мовлення. ТРК "Телерадіосвіт" звернулася до відповідача із заявами про отримання ліцензій на мовлення з використання вільних телеканалів. Всупереч цьому після отримання звернення відповідачем було оголошено конкурс».

 

Як пояснив ТК начальник юридичного відділу Нацради Михайло Пушкаренко, «Телерадіосвіт» вважає, що замість того, щоб видати йому ліцензії згідно із заявою, Національна рада оголосила конкурс. «Але "Телерадіосвіт" може їх отримати через конкурс, оскільки це вільні канали», - наголосив він.

 

Національна рада отримала ухвалу 16 грудня, коли вже тривало конкурсне засідання й заслуховувалися концепції телеканалів. До речі, свою концепцію презентував і ТВі, який є одним з учасників конкурсу. Сьогодні, 17 грудня, Нацрада подала апеляцію, якою оскаржує ухвалу. Проведення конкурсу поки що призупинене.

 

«Ми виконуємо ухвалу як законослухняні громадяни. Щойно вона буде скасована, конкурс продовжиться», - сказав ТК Андрій Мирошніченко. За його словами, Нацрада багато разів зіткалася з подібною ситуація, тому що завжди є структури, які намагаються скасувати рішення регуляторного органу.

 

Генеральний директор ТРК «Телерадіосвіт» Микола Княжицький пояснив, що компанія боїться монополізації телеринку після конкурсу і з цього приводу навіть є офіційний лист АМКУ до Нацради.

 

«Ми є одним з конкурсантів, але вважаємо, що конкурсні умови виписані таким чином, що це може створити монопольну ситуацію на ринку телевізійної реклами в Україні. І з цього приводу Антимонопольний комітет вчора офіційно звернувся до Національної ради з проханням під час конкурсу врахувати, що в Україні є групи, які займають монопольне або близьке до монопольного становище на ринку, і цей конкурс не повинен закріпити таке положення», - заявив ТК пан Княжицький.

 

В. о. голови Нацради повідомив, що з листом від АМКУ він поки не ознайомлений. «Як і будь-який інший документ, він буде розглянутий. Якщо він стосується конкурсу,  то під час розгляду питань по конкурсу позиція АМКУ братиметься до уваги», - додав Андрій Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24498
Читайте також
28.01.2010 17:11
Мар'яна Закусило
53 248
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дод
5244 дн. тому
Частоты придется отдать группе "Интер" или кому-то другому. Силенок у Княжицкого с Кагаловским маловато. А тут еще Гусинский со своими судами. Рано или поздно TVI придется либо кому-то продать, либо законсервировать. Окупаемости не видно, рентабельности нет в принципе. Если сейчас тратится 30 млн. в год, то с расширением канала и вещания цифра будет только расти. Главный вопрос согласен ли Кагаловский выбросить 100-150 млн. денег за 5 лет? При заработке 600 тыс. в год от рекламы и процентом роста в 25% ежегодно получится немногим более 12 млн. Если и делать канал, то сразу надо заявлять, что это канал влияния. Только вот с аудиторией не понятно. "Мужская, которая не смотрит телевизор"... не кого влиять? домохозяек? Судьба телеканала с частотами или без - в продаже одной из существующих сегодня медиа групп, которые бы могли пополнить свой портфель нишевым телеканалом, который пока просто безлик.
Miss60
5244 дн. тому
Поставили Лену и теперь все частоты группе "Интер" отдать? Интересно, а если главу менять раз в пол года? Где ж столько частот набраться-то?
8RYVVI
5244 дн. тому
!!!!!!!!"В Україні є групи, які займають монопольне або близьке до монопольного становище на ринку, і цей конкурс не повинен закріпити таке положення".
Ежик в тумане
5245 дн. тому
Надо понимать, Николай Леонидович уже давно успел деньги вынуть из пошатнувшегося предприятия?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду