detector.media
17.12.2009 13:20
Суд за позовом ТВі заборонив Нацраді проводити конкурс на вільні телеканали

16 грудня Київський адміністративний суд прийняв ухвалу, що забороняє Нацраді вчиняти будь-які дії пов'язані з конкурсом на вільні телеканали, оголошеним 9 жовтня (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня). Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив в. о. голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Андрій Мирошніченко.

 

Ухвала, що підлягає негайному виконанню, прийнята на забезпечення адміністративного позову ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (телеканал ТВі), яким оскаржується рішення Національної ради №1945 від 30 вересня 2009 року «Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних телеканалів».

 

У позовній заяві йдеться про те, що «проведення Національною радою конкурсу та винесення рішення про надання ліцензії на мовлення унеможливить відновлення порушеного права позивача на отримання ліцензії на вільні канали мовлення. ТРК "Телерадіосвіт" звернулася до відповідача із заявами про отримання ліцензій на мовлення з використання вільних телеканалів. Всупереч цьому після отримання звернення відповідачем було оголошено конкурс».

 

Як пояснив ТК начальник юридичного відділу Нацради Михайло Пушкаренко, «Телерадіосвіт» вважає, що замість того, щоб видати йому ліцензії згідно із заявою, Національна рада оголосила конкурс. «Але "Телерадіосвіт" може їх отримати через конкурс, оскільки це вільні канали», - наголосив він.

 

Національна рада отримала ухвалу 16 грудня, коли вже тривало конкурсне засідання й заслуховувалися концепції телеканалів. До речі, свою концепцію презентував і ТВі, який є одним з учасників конкурсу. Сьогодні, 17 грудня, Нацрада подала апеляцію, якою оскаржує ухвалу. Проведення конкурсу поки що призупинене.

 

«Ми виконуємо ухвалу як законослухняні громадяни. Щойно вона буде скасована, конкурс продовжиться», - сказав ТК Андрій Мирошніченко. За його словами, Нацрада багато разів зіткалася з подібною ситуація, тому що завжди є структури, які намагаються скасувати рішення регуляторного органу.

 

Генеральний директор ТРК «Телерадіосвіт» Микола Княжицький пояснив, що компанія боїться монополізації телеринку після конкурсу і з цього приводу навіть є офіційний лист АМКУ до Нацради.

 

«Ми є одним з конкурсантів, але вважаємо, що конкурсні умови виписані таким чином, що це може створити монопольну ситуацію на ринку телевізійної реклами в Україні. І з цього приводу Антимонопольний комітет вчора офіційно звернувся до Національної ради з проханням під час конкурсу врахувати, що в Україні є групи, які займають монопольне або близьке до монопольного становище на ринку, і цей конкурс не повинен закріпити таке положення», - заявив ТК пан Княжицький.

 

В. о. голови Нацради повідомив, що з листом від АМКУ він поки не ознайомлений. «Як і будь-який інший документ, він буде розглянутий. Якщо він стосується конкурсу,  то під час розгляду питань по конкурсу позиція АМКУ братиметься до уваги», - додав Андрій Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY