Прокуратура встановила, що на «Молодь Черкащини» ніхто не тиснув

23 Жовтня 2008
18419
23 Жовтня 2008
15:12

Прокуратура встановила, що на «Молодь Черкащини» ніхто не тиснув

18419
Прокуратура встановила, що на «Молодь Черкащини» ніхто не тиснув
Прокуратура Черкаської області завершила перевірку за фактом оприлюднення заяви журналістів газети «Молодь Черкащини» Тетяни Лимаренко і Юлії Сакун, а також видавця газети Олександра Меженова щодо втручання в їх професійну діяльність голови Черкаської ОДА Олександра Черевка. Про це повідомила прес-служба прокуратури.
 
«Опитані в ході перевірки працівники... заявили, що директор ТОВ “Видавництва “Молодь Черкащини” Степан Вінярський періодично забороняв їм друкувати в газеті певні статті та примушував опубліковувати надані ним матеріали певної політичної спрямованості, посилаючись, нібито то на вказівки губернатора Черкащини Олександра Черевка», - йдеться у повідомленні.
 
Водночас, за даними перевірки, це не знайшло підтвердження - не було названо жодної конкретної статті, знятої Степаном Вінярським. Сам він, у свою чергу, запевнив, що на редакційну політику газети не впливав, а відвідував редакцію виключно для заповнення податкової звітності.
 
Олександр Черевко, у свою чергу, пояснив, що особисто ніякого відношення до газети «Молодь Черкащини» не має, жодних вказівок, які б стосувалися діяльності газети, не давав.
 
У повідомленні також зазначається, що у вересні 2008 року Вінярський продав газету «Молодь Черкащини» приватному підприємству «Видавництво “ПРЕССБОЛ-2008». У частині трудових прав журналістів перевіркою встановлено, що вони весь час працювали на ПП «Прес-експрес 2000» під керівництвом директора Олександра Меженова.
 
«Відповідно до штатного розкладу ПП “Прес-експрес 2000” Олександр Меженов, Юлія Сакун, Тетяна Лимаренко та інші є працівниками вказаного підприємства і в трудових відносинах з газетою “Молодь Черкащини” не знаходяться», - повідомляє прокуратура. 
 
Таким чином, керуючись п.1 ст. 6 КПК України, прокуратура області у порушенні кримінальної справи за вказаним фактом відмовила за відсутністю події злочину.
 
Директор ПП «Прес-експрес 2000» Олександр Меженов у коментарі «Детектор медіа» сказав, що його такі результати перевірки не здивували: «Іншого рішення просто не могло й бути, тому що обласний прокурор та Олександр Черевко є близькими друзями».
 
За словами Олександра Меженова, усі працівники підприємства підтвердили факти втручання у редакційну діяльність. «Навіть верстальнику усе буде зрозуміло, якщо після появи в редакції Вінярського статтю, скажімо, про Партію регіонів замінюють на матеріал з головою "Нашої України" В'ячеславом Кириленком», - наголосив видавець (нагадаємо, що керівник Черкаської ОДА Олександр Черевко є представником цієї політичної сили).
 
Олександр Меженов наголосив, що ПП «Прес-експрес 2000» створювалося саме для видання газети «Молодь Черкащини». «Нічого іншого ніхто не робив. Головний редактор Юлія Сакун працює у газеті з 1985 року і має звання "Заслужений журналіст України". А тепер складається враження, що всі ці люди до "Молоді Черкащини" взагалі відношення не мали», - підкреслив він.
 
Сьогодні, за словами, видавця, «старий» колектив газети випустив вже четвертий номер видання «Нова молодь Черкащини».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду