Україна повинна використати свідчення Пукача для розкриття справи Гонгадзе – іноземні ЗМІ

30 Липня 2009
15336
30 Липня 2009
12:43

Україна повинна використати свідчення Пукача для розкриття справи Гонгадзе – іноземні ЗМІ

15336
Іноземна преса відзначила важливість арешту Пукача та повідомляє, що в української влади є унікальна можливість розкриття цього злочину та притягнення до відповідальності замовників вбивства журналіста. Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що Україна повинна використати свідчення Пукача для розкриття правди у справі Гонгадзе, повідомляє IFEX 27 липня.
Україна повинна використати свідчення Пукача для розкриття справи Гонгадзе – іноземні ЗМІ

«Це момент істини, на який чекала родина Георгія та його колеги, - сказав президент  IFJ Джим Боумельга. - Влада не повинна втратити можливість знайти ключових лідерів у цьому злочині».

За повідомленнями української поліції, генерал Олексій Пукач, який був заарештований у вівторок, 21 липня, зізнався у вбивстві Георгія і нібито повідомив, що до вбивства були залучені інші високопоставлені політики.

IFEX нагадує, що у 2000 році Пукач був начальником головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України у відділ нагляду, коли було вбито Георгія, журналіста інтернет видання «Українська Правда». Журналіст розслідував корупцію на вищих рівнях уряду України на чолі з колишнім президентом Леонідом Кучмою.

 

IFJ та її філії в усьому світі провели ряд кампаній задля отримання правосуддя щодо справи Гонгадзе. Вони приєдналися до Сполучених Штатів, Європейського союзу та Організації з безпеки і співробітництва в Європі, поряд з усіма іншими основними правозахисними групами із захисту прав журналістів, висловивши занепокоєння з приводу того, як  уряд вирішує дану справу.

IFEX нагадує, що у 2008 році три колишні міліціонери Микола Потасов, Валерій Костенко та Олександр Попович, звинувачені у вбивстві Георгія, були ув'язнені. Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, який також був пов'язаний з вбивством, ймовірно вчинив самогубство

 

«Вбивство Георгія має багато поворотів та вигинів, які, як багато хто вважає, були відволікаючим маневром, щоб відгородити впливових осіб, які за це відповідають, - додав Боумельха. -  Сюди відноситься й арешт Пукача та інформація,  яку він розкрив. Ми очікуємо правди і нічого крім правди»...

 

Нагадаємо, Гонгадзе був вбитий 16 вересня 2000 року. Через 2 тижні недалеко від Києва було знайдене його обезголовлене тіло.

 

Manila Bulletin Publishing Corporation (MBPC) повідомляє, що вбивство, яке критики Кучми вважають політичним вбивством, потрясло Україну, а також викликало міжнародний шум.

 

Президент Віктор Ющенко, який прийшов до влади в 2004 році на фоні повстання проти Кучма, давно обіцяв розслідувати цю справу.

Але справа залишається під тінню, незважаючи на оголошення в середу, 22 липня про те, що затримання Пукача точно не встановлює причетності Кучма до вбивства Гонгадзе.

Слідчі заявили, що є думки, що Пукач, якому тоді був 31 рік, особисто задушив Гонгадзе.

Ющенко, що постраждав від майже смертельного отруєння напередодні виборів 2004 року, висунув звинувачення, що колишній режим показав небажання знайти та покарати винних та «охоронців винних» у вбивстві.

MBPC зазначає, що у справі значну роль відіграє Микола Мельниченко, який звинувачує Кучму у причетності до вбивства, спираючись на близько 700 годинних записів, що були зроблені таємно під час його перебування на посаді особистого охоронця президента Кучми.

 

22 липня вдова Георгія Мирослава у програмі BBC's Europe Today сказала: «Для мене та України це дуже важливий крок у забезпеченні правосуддя для мого чоловіка ... та в цілому для суспільства. Це процес чистки. Пукач знає імена тих, хто замовив злочин».

 

«Просто згадати імена, але не так просто зібрати всі докази та подати їх в суд проти замовників та організаторів».

Таємні записи, що були оприлюднені невдовзі після вбивства, як відомо, пов'язані з тодішнім президентом Леонідом Кучмою.

У записах Кучма нібито обговорює способи усунення журналіста з колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком.

Останній був пізніше знайдений мертвим, та було повідомлено, що він вчинив самогубство.

Кучма не заперечує, що голос у записі був його, але наполягав, що він був підроблений, щоб сказати те, чого фактично не казав.

 

Скандал став причиною масових вуличних протестів проти Кучми в уряді. Пізніше він був усунений з посади президента України в ході «Помаранчевої революції».

 

Багато організацій, починаючи від Європейського союзу до Комітету із захисту прав журналістів вимагають, щоб Україна довела вбивць журналіста до суду, повідомила CNN після затримки Пукача.

 

«Кравченко був основним гравцем у вбивстві мого чоловіка ... Він тримав порядок та віддавав наказ», - розповіла Мирослава Гонгадзе CNN  після смерті Кравченка.

Після затримання Пукача CNN ще раз зазначила, що Кучма категорично відкидає звинувачення у своїй причетності до вбивства журналіста.

 

Фото:

 

За матеріалами IFEX, Manila Bulletin Publishing Corporation (MBPC), BBC's Europe Today, CNN

 

Переклад з англійської Альони Процюк, ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Переклад з англійської Альони Процюк, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15336
Читайте також
11.03.2010 12:21
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
31 417
30.10.2009 11:13
Елена Геда, «Коммерсантъ-Украина»
35 101
16.09.2009 13:03
Александр Ильченко, Александр Корчинский, газета «Сегодня»
28 499
16.09.2009 09:03
Олена Ремовська, «Радіо Свобода»
38 479
05.08.2009 09:58
Сергій Лещенко, «Українська правда»
16 186
03.08.2009 12:49
Михайлына Скорик, «Левый берег»
17 027
03.08.2009 11:20
Олександра Примаченко, «Дзеркало тижня»
15 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду