Мирослава Ґонґадзе проти передачі справи Пукача в суд без висування обвинувачення замовникам убивства

31 Липня 2009
8385
31 Липня 2009
13:32

Мирослава Ґонґадзе проти передачі справи Пукача в суд без висування обвинувачення замовникам убивства

8385
Мирослава Ґонґадзе проти передачі справи Пукача в суд без висування обвинувачення замовникам убивства

Мирослава Ґонґадзе наполягає на неприпустимості передачі справи Пукача в суд до того моменту, поки не буде висунуто обвинувачення замовникам убивства. Про це заявила представник потерпілої адвокат Валентина Теличенко під час прес-конференції, яка відбулася 31 липня в «Главред-медіа». На її думку, завчасна передача справи до суду може пригальмувати або взагалі поховати слідство щодо замовників.

 

Пані Теличенко зазначила, що в неї та її підзахисної немає довіри до нинішньої слідчої групи та заступника Генерального прокурора Голомші, оскільки відразу після затримання Олексія Пукача було допущено процесуальне порушення. А саме: затриманого було допитано без захисника. А Кримінально-процесуальний кодекс України передбачає обов'язкову участь захисника, оскільки затриманому інкриміновано злочин, за який передбачено покарання аж до довічного ув'язнення включно. Представник потерпілої наголошує, що Голомша, який був присутній на допиті, по-перше, не припинив це порушення, а по-друге, допитував Пукача без керівника слідчої групи.

 

Порушення КПК України і стало приводом до заяви про відвід.

 

Стосовно ультиматуму Миколи Мельниченка про те, що він припинить співпрацювати з Генпрокуратурою, якщо остання задовольнить заяву Мирослави Ґонґадзе про відвід слідчій групі, і того, що Олексій Подольський, справу якого 2005 року було об'єднано зі справою Ґонґадзе, не має наміру заявляти про відвід керівництву слідства, Теличенко зазначила, що заяву Мельниченка вважає спекулятивною. «Олексій Подольський не так тісно працює з слідчою групою, як ми, тому, напевне, він, на відміну від нас, не вбачає порушень слідства», - відповіла Валентина Теличенко на запитання ТК.

 

Нагадаємо, Подольського викрали 9 червня 2000 року. Цей злочин було скоєно за три місяці до викрадення Георгія Ґонґадзе за аналогічним сценарієм, щоправда, Подольському вдалося врятуватися.

 

Крім того, пані Теличенко ще раз заявила, що Мирослава Ґонґадзе наполягає на проведенні генотипоскопічної експертизи (експертизи ДНК) поза межами України за участі українських експертів, як це передбачено КПК України.

 

За словами представника потерпілої, на розслідування справи Ґонґадзе від початку чинився політичний тиск. «Нікуди нам від цього не дітися, але нині цьому тискові зможе протистояти тільки така слідча група, в якій працюватимуть сильні особистості», - сказала пані Теличенко.

 

Вона зазначила, що наразі не отримала відповіді з Секретаріату Президента на звернення про відвід слідству, яке було відправлено Генпрокурору, і копію - Віктору Ющенку.

 

«Наразі я не бачу, що є політична воля щодо розкриття замовників убивства, - заявила Теличенко. - Я вважаю, що затримання Пукача не є гарантією розкриття замовників».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8385
Читайте також
11.03.2010 12:21
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
31 419
05.08.2009 09:58
Сергій Лещенко, «Українська правда»
16 187
03.08.2009 12:49
Михайлына Скорик, «Левый берег»
17 027
29.07.2009 16:28
Валерій Зайцев, УНІАН
15 450
29.07.2009 15:50
Александр Свириденко, Елена Геда, «Коммерсантъ»
16 052
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду