Регіонали проти обмеження мов нацменшин у телерадіомовленні

23 Червня 2009
12088
23 Червня 2009
17:41

Регіонали проти обмеження мов нацменшин у телерадіомовленні

12088
Регіонали проти обмеження мов нацменшин у телерадіомовленні

23 червня 2009 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення та радіомовлення"», №4692, щодо використання мов національних меншин у телерадіомовленні (автори - регіонали Борис Колєсніков, Олена Бондаренко, Нестор Шуфрич, Володимир Ландик).

 

Мета проекту - створити правові умови для поширення телерадіоорганізаціями інформації мовами національних меншин в обсягах, пропорційних кількості представників таких меншин у складі населення України за даними останнього перепису населення.

 

«Відповідно до Рекомендації Верховного комісару ОБСЄ у справах національних меншин щодо використання мов національних меншин у телерадіомовленні, держави можуть регулювати телерадіомовлення з метою захисту свободи вираження поглядів, сприяння культурній та мовній різноманітності і для дотримання прав третіх осіб. Таке регулювання, що включає ліцензування, має бути передбачене законом, що базується на об'єктивних та недискримінаційних критеріях, і "не повинно обмежувати чи призводити до обмеження мовлення мовами меншин"», - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

 

Розробники законопроекту вважають, що, регулюючи використання мов у телерадіомовленні, держава може підтримувати окремі мови. «Заходи, що підтримують одну чи кілька мов, не повинні призводити до обмеження використання інших мов. Держави не можуть заборонити використання тієї чи іншої мови у телерадіомовленні. Заходи з підтримки тієї чи іншої мови у телерадіомовленні не повинні обмежувати права осіб, що належать до національних меншин», - пишуть народні депутати.

 

Роз'яснюючи необхідність прийняття змін до Закону «Про ТБ і РМ», автори проекту зазначають, що «мовлення мовами меншин не повинно піддаватися надмірним непропорційним вимогам щодо перекладу, дублювання, синхронного перекладу або субтитрів». Також, посилаючись на Рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи про свободу висловлювань та інформації в європейських ЗМІ, закликають «скасувати обмеження на створення та функціонування приватних ЗМІ, що здійснюють мовлення мовами національних меншин».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12088
Читайте також
29.10.2009 14:23
Ярина Матвійчик, Радіо Свобода
22 110
24.06.2009 08:36
Вадим Дивнич
, для «Детектор медіа»
45 019
28.03.2009 10:37
Михайлина Скорик, «Главред»
17 931
24.03.2009 07:24
Станіслав Шумлянський
, для «Детектор медіа»
28 151
25.02.2009 10:22
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
23 524
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду