Зареєстровано законопроект, що передбачає переведення всіх ЗМІ на українську мову

19 Березня 2009
17599
19 Березня 2009
13:44

Зареєстровано законопроект, що передбачає переведення всіх ЗМІ на українську мову

17599
Зареєстровано законопроект, що передбачає переведення всіх ЗМІ на українську мову

Верховна Рада зареєструвала проект закону народного депутата (БЮТ) Юрія Гнаткевича «Про державну мову та мову національних меншин», де зокрема йдеться про перехід друкованих та електронних ЗМІ на українську мову. Виключення становитимуть лише ті ЗМІ, які обслуговують потреби національних меншин. Про це повідомляє «КоммерсантЪ».

 

Обґрунтовуючи необхідність прийняття документа, Юрій Гнаткевич зауважив, що на сьогодні немає окремого закону, що регламентує мовні відносини. Він також зазначає, що мовне законодавство складається з Конституції, закону «Про мови в Українській ССР», прийнятого 28 жовтня 1989 року, а також рішення Конституційного суду про офіційне тлумачення статті 10 Конституції України. На думку автора, цей документ має пристосувати закон 1989 року до нового статусу України як незалежної унітарної держави.

 

Законопроект також передбачає створення управління з питань мовної політики при Кабінеті Міністрів, яке має реагувати на порушення мовної політики. «Ми повинні змусити українців поважати рідну мову й говорити нею. І величезну виховну роль у цьому відіграють засоби масової інформації. Однак попри це 90% ЗМІ видаються російською мовою», - зазначив пан Гнаткевич.

 

Голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко не підтримує ідеї переходу ЗМІ на українську мову. На його думку, замість того, щоби змушувати людей читати українською, необхідно забезпечити її підтримку на державному рівні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17599
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
УКРАЇНКА
5526 дн. тому
До речі, в українській мові немає ВИКЛЮЧЕННЯ ,в такому контексті,- є ВИНЯТОК! То як будемо переходити?... А після ЗМІ,в третьому рядку ,треба не ЯКІ ,а ЩО! А що таке УТИЛІТАРНА держава? Може вона у нас і справді така. Але ж ,ЩО пишеш треба знати ,як і мову, за яку так ратуєш !
Alex
5527 дн. тому
та йому вже давно треба на городі огірочки та картопельку розводити, а не політикою займатись, а тим паче не лізти туди, де він зовсім не компетентний. Цитата: «Ми повинні змусити українців поважати рідну мову й говорити нею.» Не можна змусити щось або когось поважати чи любити. Це має прийти. Але якщо наші політики далі будуть проводити таку політику, то цієї любові та поваги до Україну буде меншати і меншати :((
Отказник
5527 дн. тому
Для початку треба визначити яка мова є українською. Та що на каналі СТБ, чи на 1+1, чи може на Інтері? І як правильно писати: суховоз, суховантаж чи сухогруз. Або "гвинтокрил", "гелікоптер" чи все ж таки "вертоліт"? Крім того, це дуже нагадує мені інше: "Мы научим вас любить Родину, мать вашу!" Зараз розумні українські діти вчать англійську не тому, що люблять Англію чи Штати, а тому що передові досягнення науки і культури розповсюджуються (переважно) якраз на ній. Мені задється тут доречно згадати такий приклад антикризової творчості: "Захист від імпорту може захистити українського виробника, але не сприятиме його появленню". Звісно значно легше заганяти всіх до одного бараку ніж зробити щось путяще. Таке, щоб весь світ захотів вивчити українську мову.
Аспид
5527 дн. тому
Вот баран. Нада его заставить слушать украинское радио. И пользоваться украинской сантехникой.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду