detector.media
23.06.2009 17:41
Регіонали проти обмеження мов нацменшин у телерадіомовленні

23 червня 2009 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення та радіомовлення"», №4692, щодо використання мов національних меншин у телерадіомовленні (автори - регіонали Борис Колєсніков, Олена Бондаренко, Нестор Шуфрич, Володимир Ландик).

 

Мета проекту - створити правові умови для поширення телерадіоорганізаціями інформації мовами національних меншин в обсягах, пропорційних кількості представників таких меншин у складі населення України за даними останнього перепису населення.

 

«Відповідно до Рекомендації Верховного комісару ОБСЄ у справах національних меншин щодо використання мов національних меншин у телерадіомовленні, держави можуть регулювати телерадіомовлення з метою захисту свободи вираження поглядів, сприяння культурній та мовній різноманітності і для дотримання прав третіх осіб. Таке регулювання, що включає ліцензування, має бути передбачене законом, що базується на об'єктивних та недискримінаційних критеріях, і "не повинно обмежувати чи призводити до обмеження мовлення мовами меншин"», - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

 

Розробники законопроекту вважають, що, регулюючи використання мов у телерадіомовленні, держава може підтримувати окремі мови. «Заходи, що підтримують одну чи кілька мов, не повинні призводити до обмеження використання інших мов. Держави не можуть заборонити використання тієї чи іншої мови у телерадіомовленні. Заходи з підтримки тієї чи іншої мови у телерадіомовленні не повинні обмежувати права осіб, що належать до національних меншин», - пишуть народні депутати.

 

Роз'яснюючи необхідність прийняття змін до Закону «Про ТБ і РМ», автори проекту зазначають, що «мовлення мовами меншин не повинно піддаватися надмірним непропорційним вимогам щодо перекладу, дублювання, синхронного перекладу або субтитрів». Також, посилаючись на Рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи про свободу висловлювань та інформації в європейських ЗМІ, закликають «скасувати обмеження на створення та функціонування приватних ЗМІ, що здійснюють мовлення мовами національних меншин».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY