УАВПП виступила проти законопроекту Гнаткевича про примусову українізацію ЗМІ

30 Березня 2009
17901
30 Березня 2009
11:31

УАВПП виступила проти законопроекту Гнаткевича про примусову українізацію ЗМІ

17901
УАВПП виступила проти законопроекту Гнаткевича про примусову українізацію ЗМІ

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) виступає проти ухвалення Верховною Радою законопроекту, що передбачає перехід українських друкованих та електронних засобів масової інформації на українську мову. Про це йдеться у заяві УАВПП з приводу відповідного законопроекту «Про державну мову та мови національних меншин в Україні, зареєстрованого у парламенті 17 березня (№4222).

 

У заяві виділяються три головні вади законопроекту, що, на думку УАВПП, є підставами для відправки його на доопрацювання:

 

- прийняття законопроекту №4222 призведе до ненадходження до бюджетів усіх рівнів понад 250 млн. грн. податкових платежів та до додаткового збільшення кількості безробітних більш ніж на 20 тис. осіб;

- обов'язкове запровадження української мови для друкованих видань суперечить міжнародним зобов'язанням та чинному законодавству України;

- запровадження мовних нормативів у пресі призведе до певного дефіциту російськомовних газет та журналів, що спричинить переорієнтацію читачів на російські ЗМІ, а це особливо небезпечно напередодні виборів.

 

Відтак, як повідомляється, 26 березня автори заяви направили листи до керівництва ВР, парламентських фракцій, Комітету ВР з питань свободи слова і розвитку інформаційної галузі та до автора законопроекту, народного депутата Юрія Гнаткевича, в яких закликають відправити законопроект на доопрацювання, оскільки «він суперечить трьом фундаментальним положенням прав, свобод та регулювань економічної діяльності в Україні та Європі». Також УАВПП закликала своїх членів - 93 видавничі компанії України - та усіх небайдужих видавців провести на сторінках свої видань широку дискусію стосовно використання української мови у друкованих ЗМІ.

 

Разом з тим УАВПП зазначає, що видавці не тільки не проти, а за те, щоб разом з державою реалізувати системний проект, спрямований на популяризацію використання української мови в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17901
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дуже розумний
5516 дн. тому
2 Телекритик: Інші видавці робитимуть те саме. Бо проблема не в них, а в читачах - точніше, в тому медіа-продукті, за який вони захочуть (або не захочуть) віддавати свої грошики. Треба дивитися на речі реально й мати мудрість.
Телекритик
5516 дн. тому
Видавці, які заробляють на де-факто російській в Україні пресі проти українізації. Хто б міг подумати! Тепер є зайве підтвердження, що видавці преси не мають жодного відношення до національної культури. Потрібні інші видавці.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду