Українська мова в небезпеці! – інтелігенція

29 Жовтня 2009
22111
29 Жовтня 2009
14:23

Українська мова в небезпеці! – інтелігенція

22111
Про небезпеку існуванню української мови заявляє всеукраїнське товариство «Просвіта». За словами його представників, в Україні не виконується конституційна норма щодо спілкування державною мовою. Ситуацію в країні вони називають «свідомою русифікацією». Між тим політики вважають подібні заяви передвиборними.
Українська мова в небезпеці! – інтелігенція

«Народи гинуть не від меча, а від асиміляції» - ці слова філософа Макіавеллі стали гаслом для учасників круглого столу з нагоди 20-ї річниці ухвалення закону «Про мови в Українській РСР». Вони згадували, як ухвалювався закон в далекому 1989-му, порівнюють рівень спілкування українською в 20-річну давнину і нині, згадують заклики Партії регіонів про російську мову і роблять висновок: Україна вийшла з Радянського Союзу, втім Росія з України досі не вийшла.



«Мовне питання - питанням нашої загальної безпеки»



Відкрив засідання голова товариства «Просвіта», народний депутат від БЮТ Павло Мовчан. «Мовне питання сьогодні стало питанням нашої загальної безпеки, - наголосив він. - Воно нині в іншому вимірі. Це не лише перспективи нашого існування. Якщо, не дай Боже, знову прийде Табачник у віце-прем'єрство, Боже, спаси нас».



Павло Мовчан звинувачує українських політиків в ігноруванні української мови. Він наводить приклад, що в східних регіонах України далі впроваджується російська мова, місцеві бюджети виділяють на це кошти, утім Київ не реагує.



Інтелігенція звернулась до Президента Віктора Ющенка з проханням видати Указ про захист і розвиток української мови, а до уряду - передбачити в бюджеті кошти на випуск українських видань та українського кіно. Інакше мовчати ніхто не буде, зазначає літературознавець, лауреат Шевченківської премії Михайло Слабошпицький. «Вже треба від слів переходити до справи. Пікетувати, скажімо, урядові структури, Верховну Раду. У нас є маса національно-патріотичних організацій», - каже він.



Хіба українці не розуміють російської? - депутат-регіонал



Не вірить у погрози інтелігенції депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий. Заяви товариства «Просвіта» він називає передвиборними гаслами і не бачить проблеми, якщо українські політики говорять російською.



«Мені дуже шкода, що інтелігенти не люблять правди, яку їм говорить Дмитро Табачник. Мова йде про те, що потрібно створити правові підстави для функціонування всіх мов, котрі зараз є в Україні, - зауважує депутат-регіонал. - Що ж тут такого поганого? Чому ставлять питання у такому ракурсі? Чому член українського парламенту спілкується російською мовою? А що, українці не розуміють російської мови?»



На питання депутата Сухого відповів раніше, відвідавши Київ, письменник та журналіст «Радіо Свобода» Ігор Померанцев.



Вражений російськомовністю української влади, письменник на презентації нової книги про Україну 70-х років «КДБ та інші» розповів: «Я вражений тим, що державні діячі, депутати парламенту дозволяють собі в ефірі говорити не державною мовою. Нечувано! Я навіть не знаю, чим це пояснити. Пиха - погано, лінь - погано, дурість - це також погано. Без мови не буде народу, без мови не буде нації. Моя книга про репресії 70-х років. В Україні заарештовували видатніших письменників. Тому я взяв в епіграф до книги слова Василя Стуса: «Прощай. Не озирайся. Озирнись!»



Чи озирнеться українська влада на заклики інтелігенції? Стане зрозуміло після 17 січня, коли політики після виборів повернуться до буденної роботи.

 

Ярина Матвійчик, Радіо Свобода

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ярина Матвійчик, Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду