Митниця підозрює телеканали в контрабанді «Доктора Хауса» і шоу Опри

18 Червня 2009
27591
18 Червня 2009
14:07

Митниця підозрює телеканали в контрабанді «Доктора Хауса» і шоу Опри

27591
Митниця підозрює телеканали в контрабанді «Доктора Хауса» і шоу Опри

Державна митна служба України спростовує заяву Індустріального телевізійного комітету про початок перевірок телекомпаній 15 і 16 червня. Відповідну заяву поширила 18 червня прес-служба Держмитслужби. «Станом на 17 червня жодної перевірки телекомпаній не розпочато», - стверджують у митниці.

 

Відповідно до заяви Держмитслужби, вона лише ініціювала перевірки. Приводом до цього стало «категоричне небажання телекомпаній надавати документи, які б підтвердили права на трансляцію низки світових рейтингових телепродуктів». На співпрацю з митниками погодилась лише одна телекомпанія, назва якої не розголошується.

 

Митники, за їхніми словами, не отримали від телекомпаній документів, що підтвердили б право трансляції художніх фільмів Matrix («Матриця»), Police Academy («Поліцейська академія»), Men In Black («Люди в чорному»), телепрограм «Опра Шоу», Fort Boyard, телесеріалів Lost («Загублені»), House M.D. («Доктор Хаус») та інших. «Усі вони, як товар, містять об'єкт права інтелектуальної власності. Це означає, що при їх переміщенні через кордон митна вартість включає в себе окрім вартості носія, ще й роялті - ціну об'єкта інтелектуальної власності - ліцензійні платежі, або частину виручки від використання їх на митній території України. У свою чергу це значно підвищує митну вартість носіїв даної інформації», - пояснюють митники.

 

Як роз'яснили в Держмитслужбі, згідно з чинним законодавством, оподаткування вказаного товару у режимі «тимчасове ввезення», який використовують у даному випадку телекомпанії, передбачає сплату належних податків у повному обсязі, без виключень та пільг. Телекомпанії уникають сплачувати податки у повному розмірі, декларуючи, що вказані телепродукти використовуються на території України без мети отримання прибутку, а для культурно-просвітницьких цілей.

 

Держмитслужба вважає, що телекомпанії свідомо йдуть на політизацію цього питання, оскільки «передвиборча кампанія, про яку йдеться в заяві ІТК, на сьогоднішній день ще не розпочалася, тому розмови про будь-який політичний тиск є невмотивованими і безпідставними». Однак сподіваючись, що телекомпанії впродовж півроку сплатять належні податки у повному обсязі без виключень та пільг, Держмитслужба оголошує тимчасовий мораторій на перевірки телекомпаній до січня 2010 року, «щоб все це відбувалось у спокійній та конструктивній атмосфері». Разом з тим державний орган залишає за собою право після закінчення передвиборчої кампанії поновити проведення перевірок у встановленому законом порядку.

 

У свою чергу індустрія вважає, що імовірних підстав для перевірок Держмитслужби може бути дві: перша - наповнення державного бюджету; друга - політичний тиск на телекомпанії напередодні  виборів. Сьогодні мовники офіційно звернулися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням втрутитися в ситуацію. За словами виконувача обов'язків голови Нацради Андрія Мирошніченка, Нацрада обстоюватиме інтереси мовників та спробує  «поговорити з митною службою як один державний орган з іншим державним органом» і владнати питання шляхом переговорів.

 

Нагадаємо, що у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект, який передбачає скасування податку на тимчасове ввезення телеконтенту, призначеного для трансляції на території України. Це приведе Митний кодекс України у відповідність до положень Конвенції про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року, яка набула чинності для України 22 вересня 2004 року.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27591
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
CUSTOMKILLER
5396 дн. тому
"Політизація питання"! Чи є б нявчало! А те, що митниця намагається (і робить це!) усіма можливими і неможливими методами підвищити збори (в тому числі здиранням роялті) - це не політизація питання?! Коли фільми та програми місяцями не оформлюються? Це як називається? Рядові виконавці НЕ ЗНАЮТЬ, як оформлювати бетаками за новими вказівками, анулюють декларації після закінчення терміну їх дії і всі кола пекла потрібно проходити по новій! Коли оформлений вантаж забирають і змушують оформляти за так званими новими правилами (читай, здерши більше поборів) це як? Це правова держава? А жалітися кому? Йдіть до начальника! А начальник тільки руками розводить: такий порядок! Ані телекомпанії ані прокатники не хочуть псувати відносини з митницею, і всі опиняються у глухому куті. Може вже досить міняти умови гри на ходу, а то й постфактум???
evv
5397 дн. тому
"Нацрада обстоюватиме інтереси мовників та спробує «поговорити з митною службою як один державний орган з іншим державним органом» і владнати питання шляхом переговорів". Интересный Мирошниченко, это как он собирается разговаривать с таможенниками. Если есть нарушения, по мнению таможни, они обязаны доначислить налоги и сборы, а Мирошниченко поговорит с ними и попросит совершить должностное преступление или как он собирается договариваться????? Телеканалы спокойно обжалуют бредовые доначисления в админ. суде, в случае появления таковых и расставят все точки над "І". Хотелось бы услышать от пана Мирошниченко о методах его разговоров с таможней, очень.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду