ІТК протестує проти митних перевірок телерадіокомпаній

17 Червня 2009
15037
17 Червня 2009
12:25

ІТК протестує проти митних перевірок телерадіокомпаній

15037
ІТК протестує проти митних перевірок телерадіокомпаній

Індустріальний телевізійний комітет протестує проти позапланових перевірок телерадіоорганізацій митними органами, що розпочалися 15 і 16 червня. Про це йдеться в заяві асоціації, поширеній 17 червня.

 

ІТК розцінює позапланові перевірки діяльності загальнонаціональних телеканалів за останні три роки митними органами як тиск на медіа напередодні початку виборчого процесу. При цьому галузева організація посилається на постанову Кабінету Міністрів про обмеження перевірок до 31 грудня 2010 року та постанову Верховної Ради про безперешкодну діяльність ЗМІ у передвиборний період 2009 року, хоча цей документ ще не набув чинності, оскільки передвиборна кампанія Президента України офіційно не розпочата.

 

На думку членів ІТК, завдання поповнення дохідної частини бюджету неприпустимо вирішувати шляхом знищення господарюючих суб'єктів, що здійснюють діяльність на телевізійному ринку, та усієї галузі в цілому.

 

«Детектор медіа» публікує текст заяви ІТК повністю:

 

Публічне звернення до громадськості та державних органів та посадових осіб

 

Публічно звертаємось до громадськості, усіх органів та посадових осіб, уповноважених законодавством України здійснювати  державний  нагляд  (контроль)  у  сфері господарської діяльності у зв'язку із подіями 15 та 16 червня 2009 року, що торкнулись загальнонаціональних телеканалів України.

 

Протягом останніх двох днів до загальнонаціональних телеканалів країни завітали представники митних органів із перевіркою діяльності усіх телеканалів за останні три роки. Ця ситуація викликає занепокоєння у зв'язку із передвиборчою ситуацією, та прийнятим офіційно документом про обмеження перевірок на цей період.

 

Вважаємо за необхідне повідомити, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» №502 від 21 травня 2009 р. (далі Постанова) органи і посадові особи, уповноважені законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності до 31 грудня 2010 р. повинніname="6"> тимчасово припинити проведення планових перевірок суб'єктів господарювання.

 

Крім того, Постановою передбачено встановити обмеження щодо проведення позапланових перевірок суб'єктів господарювання. Винятки становлять лише перевірки, що проводяться за зверненнями фізичних і юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства або за поданням суб'єктом господарювання до відповідного органу письмової заяви про проведення перевірки за його бажанням.

 

Оскільки телерадіоорганізації є суб'єктами господарювання, а митні органи України, в даному випадку, - відповідно, органи, які уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності то на них і поширюється дія вищевказаної Постанови.

 

Також звертаємо увагу на Постанову Верховної Ради України «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2009 року» №4363, прийняту 10 червня цього року, якою на Кабінет Міністрів України покладається обов'язок вжити заходів щодо припинення перевірок відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами засобів масової інформації на період проведення передвиборної кампанії по виборах Президента України.

 

Ми розуміємо та повністю підтримуємо зусилля усіх органів законодавчої та виконавчої влади України щодо подолання наслідків світової економічної кризи в житті нашої країни і підтверджуємо готовність до партнерства у діях, направлених на зміцнення економіки, українських підприємств, і, як наслідок, росту добробуту і соціальної захищеності людей.

 

Водночас, ми змушені зауважити, що задачу поповнення дохідної частини бюджету неприпустимо вирішувати шляхом знищення господарюючих суб`єктів, що здійснюють діяльність на телевізійному ринку, та усієї галузі в цілому.

 

Особливо небезпечним такий підхід уявляється напередодні початку виборчого процесу, наслідки якого мають стати вирішальними для остаточного подолання кризових явищ в економіці, політиці країни та соціальний сфері.

 

Тому позапланові перевірки телерадіоорганізацій, що наразі ініціюються митними органами, ми розцінюємо як невиконання митними органами розпоряджень Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, нехтування положеннями вищезазначених Постанов та спричинення тиску напередодні початку виборчого процесу.

 

Довідка:

Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) - це галузева асоціація, що представляє інтереси телевізійного ринку України. ІТК об'єднує найбільш рейтингові телеканали країни: «Інтер», «1+1», Новий канал, ICTV, СТБ, ТРК «Україна», ТЕТ, НТН, М1, М2, ТОНІС, К1. Крім того, членами асоціації  є  рекламні агенції Publicis Groupe Media, Provid/BBDO, ADV Group та MediaArts, а також великі рекламодавці: українські представництва Unilever, Coca-Cola та Procter&Gamble.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15037
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду