Директор і охоронці полтавського ринку перешкоджали професійній діяльності журналістів

16 Червня 2009
16902
16 Червня 2009
07:22

Директор і охоронці полтавського ринку перешкоджали професійній діяльності журналістів

16902
Директор і охоронці полтавського ринку перешкоджали професійній діяльності журналістів

Редактор новин полтавської обласної газети «Коло» Олена Запорожан звернулася до ГУМВС у Полтавській області з проханням перевірити порушення її прав як журналіста. В заяві йдеться про перешкоджання професійній діяльності журналіста (ст. 171 КК України) директором та охоронцями центрального ринку м. Полтава. Про це Олена повідомила ТК листом.

 

9 червня 2009 року журналісти газети «Коло», знімальна група ОДТРК «Лтава» та представники інших ЗМІ збирали інформацію на території центрального ринку Полтави. За словами Олени Запорожан, журналісти перевіряли інформацію про те, що нова дирекція ринку підняла вартість орендної плати, яку тепер збирають невідомі чоловіки з автоматами в руках. Коли журналісти прийшли на ринок, поспілкуватися з підприємцями їм не дали, натомість запросили до кабінету директора.

 

Директор вимагав, щоб журналісти знищили фото і залишили територію ринку. А коли журналісти відмовилися, їх не відпускали протягом години. «Лише після дзвінка на телефон довіри ГУМВС у Полтавській області, коли на порятунок виїхали оперативні групи, журналістів вигнали з ринку, погрожуючи розбити фото- та відеоапаратуру, якщо наступного разу вони з'являться на цій території», - йдеться у статті Олени Запорожан «Журналістів брали в полон охоронці ринку».

 

За словами Олени, постраждала також і знімальна група «Лтави», в якої охоронці силоміць відібрали відеокамеру. Після переговорів із директором ринку камеру вдалося повернути.

 

Правоохоронці вважають, що подібна ситуація неприпустима. ГУМВС у Полтавській області наразі проводить перевірку за фактом перешкоджання журналістській діяльності та насильного утримання журналістів. «Правопорушення щодо журналістів завжди на особливому контролі в міністерстві, - коментує начальник прес-служби ГУМВС у Полтавській області Юрій Сулаєв. - Тому відразу ж стосовно утримання журналістів та перешкоджання їхній роботі розпочато перевірку, хід якої контролює Михайло Цимбалюк. До того ж перевіримо, чи була зброя, і якщо вона дозволена законом, то чи була необхідність її демонструвати».

 

Втім, попри твердження правоохоронців, що правопорушення стосовно журналістів у них на особливому контролі, Олена Запорожан висловлює з цього приводу сумніви. «Мені здається, що міліція хоче потихеньку закрити справу, - розповіла вона у телефонній розмові з кореспондентом ТК. - Річ у тім, що мені через декілька днів зателефонували і запитали, чи маю я ще претензії до директора ринку і чи не вважаю конфлікт вичерпаним. Також мені не зрозуміло, чому на мою публікацію немає реакції ні СБУ, ні прокуратури».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16902
Читайте також
27.07.2009 10:45
Євген Тейзе, Тетяна Бондаренко, Dw-world.de
25 715
07.07.2009 09:03
Яна Рощіна, Інна Гогой, Галина Корба
37 170
21.11.2008 13:32
Людмила Кучеренко
, для «Детектор медіа»
21 225
26.09.2008 12:03
Олег Дейнека
, для «Детектор медіа»
22 164
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду