Європейська хартія свободи преси чекає на підписи з України

27 Липня 2009
25715
27 Липня 2009
10:45

Європейська хартія свободи преси чекає на підписи з України

25715
Німецькі журналісти закликають українських колег долучитися до Європейської хартії свободи преси. Документ у червні був представлений у Брюсселі і дістав підтримку Єврокомісії. Утім, досі немає українських підписів.
Європейська хартія свободи преси чекає на підписи з України

Видавці й представники журналістських об'єднань два роки намагалися узгодити спільні позиції щодо того, яким має бути розуміння про свободу преси в Європі. Видавці наполягали на забезпеченні права вільно визначати джерела фінансування, журналісти мали свої зауваження. Коли стало зрозуміло, що спільної позиції не буде, журналісти вирішили ухвалити свою власну загальноєвропейську хартію.

 

Різні проблеми

 

З'ясувалося, що журналісти у Західній і Східній Європі мають абсолютно різні проблеми, розповів «Німецькій хвилі» один з ініціаторів хартії, головний редактор німецького тижневика Stern Ганс-Ульріх Йорґес.

 

«У Німеччині тривають дискусії про припустимість такого явища, як обшуки у редакціях та стеження за електронним листуванням журналістів. Тобто, ми маємо проблеми із захистом анонімності наших джерел інформації. Натомість у країнах Східної Європи, в тому числі й країнах-новачках ЄС, журналісти мають проблеми із незалежністю від політичних та економічних впливів», - зауважив  Йорґес.

 

Українців поки немає

 

Ініціатори підписання хартії переконані, що вона мусить захищати однаковою мірою журналістів з усіх регіонів Європи. На заклик взяти участь у розробці хартії відгукнулися репортери з багатьох країн, зауважує Йорґес. «Ця ідея отримала великий резонанс у всіх країнах Східної Європи, за винятком України. Нам не вдалося встановити контакти з нашими українськими колегами», - із жалем відзначає німецький журналіст.

 

Першими підписантами хартії стали 48 журналістів з 19 країн Європи, які взяли участь в установчій конференції у Гамбургу у травні цього року. Відтоді під хартією підписалися журналісти майже з усіх європейських країн. Бракує, зокрема, підписів з України. Ганс-Ульріх Йорґес закликає колег підписуватися під документом.

 

Захист від переслідувань

 

Кожен журналіст, який долучиться до хартії, може розраховувати на захист прав, задекларованих у Європейській хартії свободи слова, та на солідарність колег з усієї Європи. «Колеги з Білорусі кажуть нам: вже навіть сам підпис під хартією захищає їх, бо влада знає, що вони поставили там свій підпис. Тож, колеги мають в разі порушення їхніх прав сміливо посилатися на цей документ», - наголошує Йорґес.

 

На переконання німецького журналіста, хартія свободи преси об'єднає колег з усієї Європи.

 

Підписатися під хартією можна на сайті www.pressfreedom.eu. За задумом ініціаторів, приєднання до хартії має бути насамперед індивідуальним. Втім, деякі журналістські спілки вже поставили колективні підписи.

 

Фото:

Picture-alliance, із сайту http://www.dw-world.de/image/0,,2465242_4,00.jpg

 

 

Євген Тейзе, Тетяна Бондаренко, Dw-world.de

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Тейзе, Тетяна Бондаренко, Dw-world.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25715
Читайте також
07.07.2009 09:03
Яна Рощіна, Інна Гогой, Галина Корба
37 172
19.05.2009 06:54
Анатолій Бондаренко, для «Української правди»
32 670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду