«Джинсові рекордсмени» у північно-східних областях - «Вечірня Полтава», «События» та «Сумщина»

24 Грудня 2008
11368
24 Грудня 2008
13:31

«Джинсові рекордсмени» у північно-східних областях - «Вечірня Полтава», «События» та «Сумщина»

11368
«Джинсові рекордсмени» у північно-східних областях - «Вечірня Полтава», «События» та «Сумщина»
Газета «Вечірня Полтава» у Полтаві і газета «События» в Харкові залишилися рекордсменами за кількістю матеріалів, які зроблені з порушенням журналістських стандартів. В Сумах в листопаді рекордсменом стала газета «Сумщина». Такими є результати експертного моніторингу, що проводився з 1 по 30 листопада серед публікацій 6 видань Полтавської, 5 – у Сумської та 5 – у Харківської областей, повідомляє ІМІ.
 
До моніторингу як експерти були залучені:
- Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, депутат Полтавської міської ради;
- Дмитро Бондаренко, соціолог, політолог, депутат Харківської обласної ради.
- Діана Литвиненко, головний редактор телестудії «Місто»
- Володимир Неїжмак, голова Полтавського прес-клубу, власний кореспондент газети «Україна молода» в Полтавській області, депутат Полтавської обласної ради
 
Загалом у згаданих виданнях 68 матеріалів опубліковано з порушенням журналістських стандартів. Найбільшими покупцями інформації без грифу «реклама» були:
 
У Полтавській області:
- газета «Вечірня Полтава» - 14;
- газета «Зоря Полтавщини» - 6;
- газета «Полтавський вісник» – 0;
- газета «Полтавська Думка» - 3;
- газета «ТелеграфЪ» - 3;
- газета «Коло» - 0;
(всього 26)
 
 В Харківський області:
- Газета «События» - 9;
- «Газета по-харьковски» - 8;
- газета «Вечерний Харьков» - 0;
- газета «Слобідський край» - 3;
- «Харьковские известия» - 5;
(всього 25)
 
У Сумський області:
- Газета «Суми і сумчане» - 1;
- Газета «Сумщина» - 9;
- Газета «Данкор» - 0;
- Газета «Ваш шанс» - 2;
- Газета «Панорама» - 4;
(всього 17)
 
При цьому експерти відмічають зниження кількості публікацій без грифу «на правах реклами» - як комерційного, так і політичного характеру – у порівнянні з минулим роком.
Водночас, як відзначає Дмитро Бондаренко, окремі видання від номера в номер подають матеріали політичної тематики, які представляють позицію виключно однієї політичної сили. Як правило, їх засновниками є органи місцевої влади. Матеріали цих газет не збалансовані, містять багато інформації про діяльність своїх засновників і загалом не мають незалежної думки і не містять коментарів.
 
Також спостерігається тенденція розміщувати матеріали, які носять відверто замовний антирекламний політичний характер стосовно діяльності інших політичних партій. Такі матеріали, як правило подаються у формі передруку з інших видань.
 
Основними ймовірними замовниками матеріалів в усіх областях протягом листопада є насамперед банки та кредитні спілки. Активність останніх зумовлена економічною ситуацією в країні. Матеріали подані як інформаційні і направлені на підтвердження стабільності і надійності установи на фоні економічної нестабільності.
 
Проект проходить за сприяння Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Моніторинг друкованих видань буде продовжуватися і надалі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11368
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Колега
5617 дн. тому
да...жоден з експертів не може називатися таким.... а хто організатор цього т.зв. моніторингу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду