Садомазогеростратія

5 Червня 2009
12913
5 Червня 2009
10:25

Садомазогеростратія

12913
Садомазогеростратія

Цією статтею «Детектор медіа» розпочинає цикл публікацій, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності  українського  суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.  Проект  «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» здійснюється у  рамках програми «У-Медіа» громадської організації Internews Network. Партнером «Детектор медіа» в цьому проекті є Інститут масової інформації.

 

Медіаграмотність - нове поняття,  яке останнім часом набуло значного поширення не лише на Заході, але й у Росії, де з наступного навчального року  у школах  дітей навчатимуть правильному розумінню медіа.  Проте насправді роз'яснення споживачам інформації принципів, за якими можна відрізнити якісний медійний продукт  від неякісного, завжди було однією з головних функцій проекту «Детектор медіа».  Таке вміння для громадянина є  інструментом, за допомогою якого він спроможний  робити усвідомлений вибір,  ефективно  відстоювати свої права, реалізовувати себе у суспільстві.  Особливо важливим воно стає тепер, коли інформаційний простір України перенасичений, а традиції якісної журналістики у нашому медіапросторі практично не сформовано, натомість  повсюди у медіа існує практика маніпулювання громадською думкою, замовних матеріалів, підміни інформації піаром, порушення професійних стандартів (або й незнання їх).  Водночас підвищення рівня медійної грамотності громадян спроможне стимулювати  вдосконалюватись і самі медіа, відмовляючись від корупційних практик, суворіше дотримуючись демократичних стандартів, повертаючись до виконання важливих соціальних функцій, знехтуваних у гонитві за прибутком та прагненні задовольнити піар-потреби власників.  Отже, проект сприятиме не лише розвитку громадянської свідомості українців, але, в кінцевому підсумку, й утвердженню відповідальної та професійної журналістики.

 

У  рамках цього проекту «Детектор медіа» проводитиме моніторинг новин центральних телеканалів. Нашим партнером, що забезпечуватиме високу якість та авторитетність моніторингу, став медіаексперт Ігор Куляс, тренер «Інтерньюз-Україна». Також проводитиметься моніторинг підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограм. Інститут масової інформації проводитиме моніторинг друкованих видань. За підсумками моніторингів на сайті та журналі «Детектор медіа», а також інших виданнях публікуватимуться статті, мета яких - роз'яснити та наочно показати широкому загалу різницю між якісною та неякісною інформацію, навчити громадян фільтрувати інформаційний потік, добуваючи з нього справді вартісні новини, та чинити спротив маніпуляціям. 

 

Також у рамках проекту заплановані круглі столи у регіонах, прес-конференції та інформаційна кампанія, що доноситиме до суспільства проблему корупції в медіа. Уже на наступному тижні Ігор Куляс представить читачам ТК систему критеріїв, за якими оцінюватиметься інформаційний телевізійний продукт. А поки що серію публіцистичних статей, спрямованих на розвиток медіа грамотності населення, відкриває матеріал Сергія Грабовського.

 

Вечори четверга і п'ятниці на телебаченні України - це щось. І з кимось, і з чимось. Із численними політиками (точніше, персонажами, котрі вважають себе ними і котрих - за відсутністю інших - такими вважають виборці), менш численними самопроголошеними поп-теле-аналітиками та поодинокими притомними інтелектуалами, що невідь яким чином потрапляють до студій. І з неймовірною для такого короткого часу концентрацією бруду, нісенітниць, наклепів, дурисвітства... На цьому зупиню перелік, бо далі йдуть речі, про які колись у пристойному товаристві не прийнято було навіть говорити. А сьогодні це показують загальнонаціональні телеканали...

 

Власне, констатувавши все це, я нічого нового не сказав: автори ТК про це писали, пишуть і писатимуть, що б із ними не робив редакторський корпус. Бо ж мовчати справді не випадає, руки тягнуться до клавіатури... А от у Вірменії років із десять тому парламентські журналісти взялися за автомати. Точнісінько за Карлом Марксом: змінили зброю критики на критику зброєю. І то ще відносно гуманно вчинили, що добре цілилися у певних персонажів, а не поливали свинцем усе навколо...

 

Так от: поки в нас ставлення до героїв політичних телешоу ще не перейшло певних меж, слід, мабуть, усе-таки замислитися над тим, що діється не на рівні сухих або емоційних констатацій, а на рівні аналізу - бодай і попереднього. При цьому, звісно, не звалюючи провину на винахід Бориса Грабовського (себто телевізор сам по собі) і намагаючись не брати приклад зі згаданих телегероїв і не вживати напівцензурної лексики на адресу винуватців.

 

Найпростіше було б усе списати на змову олігархів, яким потрібна дебільна політична «еліта» і ще дебільніший народ. І справді: якщо глядачеві/виборцеві дуже довго нав'язувати за допомогою професійно побудованих телешоу, що невігластво - норма, що правда - це брехня, а моральність - це хамство, то він із цим рано чи пізно звикнеться. І вже не сприйматиме тих, хто поводитиметься інакше.

 

Якщо люди звикнуть, що дезінформація вільно йде поруч із інформацією на рівних правах, то здебільшого збайдужіють до будь-яких інформаційних вибухів, і потрібне буде лихо масштабу нового Чорнобиля, щоб розбуркати їх від соціально-політичної сплячки.

 

Якщо кілька років поспіль на провідних телеканалах дружно дискредитувати демократію, акцентуючи увагу на нікчемності її нотаріально завірених носіїв - парламентарів та урядовців, чи не захоче народ влади геніального фюрера?

 

Отже, змова? Але це надто проста схема, хоча, звісно, кому з власників телеканалів не хочеться, щоб претензії виборців на краще життя обмежувалися бажанням спожити якомога більше пива/ цукерок/ горілки/ ковбаси виробництва фірм, що належать цьому власнику? А на додачу - ще й голосуванням за ту партію, членом/ спонсором якої є згаданий телемагнат...

 

Та Україна існує у світі, де, попри сакраментальну realpolitik, все ж є певні політичні, правові та моральні вартості, на які слід зважати державам, не озброєним ядерними боєголовками та/чи багатющими покладами нафти й газу. Отож фюрер-принцип не проходить, як би кому не хотілося втілити його в життя, і перетворення телебачення на знаряддя тотальної «промивки мізків» а-ля Суслов-Геббельс також. А на додачу - невже ж хтось вірить, що олігархи України та їхня обслуга настільки геніальні, що здатні вибудувати настільки далекосяжні сценарії?

 

Тоді випадковість? Стихійний збіг обставин? Теж не дуже схоже. Адже на телебаченні України вже кілька років коїться щось досить-таки дивне. Якщо політик поводиться по-хамськи - його не просто запрошують на телебачення, а ще й дають місце центрального мікрофона. Якщо він нічого не знає в жодній галузі - його роблять експертом із дуже серйозних і дражливих питань. Якщо такого персонажа було не раз спіймано на брехні й облуді - він має змогу говорити про мораль і чесність. Власне, найбільший ефірний час мають ті, хто вміє, образно кажучи, якнайкраще псувати повітря й у стилі гопників та базарних баб обговорювати все на світі. Випадковість?

 

Ба більше: якщо партійний лідер неодноразово й безпідставно позивався до ЗМІ, фактично вимагаючи від них відмовитися від професійних зацікавлень стосовно його особи, - йому неодмінно надають слово для розповіді про моральну деградацію суспільства та про високу місію мас-медіа...

 

Випадковість? В результаті всього цього глядачі/ виборці/ громадяни вже, схоже, привчені, що інтелігентність, освіченість, смак, чемність - це мінуси для українського політика, і не тільки для самого політика, а і значною мірою для навколополітичного експертного середовища. Призвичаїлися до цього й самі політики: якщо спочатку в значного числа з них ще було помітно певну стриманість, то далі публіка з депутатськими значками й без них відверто пустилася берега. І зрозуміти їх можна: чемних та освічених на телебачення рідко запрошують, а якщо й беруть, то в нинішніх форматах вони відверто програють хамуватим панам, панійкам (особливо!), ґаспадам і товаришам.

 

А на додачу в суспільстві, схоже, склалася стійка переконаність, що вся ця балаканина в телевізорі і є справжня політика. Перепрошую, але ж остання ніколи й ніде в нормальних країнах не зводилася до палких виступів із трибун та роздавання інтерв'ю - десь відсотків дев'яносто, якщо не більше, реальної політичної діяльності становить непоказна управлінська праця, копітка підготовка рішень та контроль за їхнім виконанням, експертна робота, ба навіть залаштункові перемовини, якщо вони не на шкоду національним інтересам тощо. Інша річ, що ця діяльність також мусить бути в кінцевому підсумку прозорою для суспільства, - але ж її оцінити належним чином здатні передусім некорумповані фахівці, і саме їм (а не демагогам різного штибу) суспільство мусить довіряти. Бо жодне реальне розв'язання проблем не можна підмінити навіть найефектнішим виступом, бодай і трансльованим на всю державу. Інша річ, що такий телевізійний виступ може стати складовою постановки та розв'язання якоїсь болючої проблеми - проте не самим розв'язанням - хоча, звісно, є величезна спокуса обмежитися словесними візерунками - і не тільки в пустомель, а й у талановитих людей...

 

Утім, можна дуже довго запитувати себе, чому на українських телешоу слово мають не фахівці, не професіонали, не знавці, а балакуни (саме так буквально можна перекласти слово «парламентарі»)? Чому вони дискутують з приводу того, щодо чого не мають ані граму компетенції? І чому, зрештою, серед цих балакунів за останні роки відбулася якась негативна селекція? Якщо не зважити на один банальний факт: на гіпертрофоване самолюбство певних персонажів, які ведуть телевізійні шоу і задають тональність своїм колегам. Бо ж саме серед нікчем та невігласів так легко мати вигляд інтелектуала №1 чи, принаймні, №2, №3 і так далі - в першій десятці. Саме серед пустодзвонів можна без зайвого клопоту палахкотіти дотепами й влучними сентенціями. Саме серед напівбожевільних політичних маргіналів неважко показати себе чи не єдиним оплотом стабільності й порядку в державі.

 

Одне слово, кайф. Який доходить до рівня геростратового - підпалити країну, тільки б мати від цього оплески та почуття глибокого задоволення. Який на практиці поєднується, безумовно, з інтересами олігархів, бездарністю політиків, підступами близьких і віддалених держав, дитячою наївністю значної частини аудиторії тощо - але не варто звалювати все на зовнішні чинники, якщо вони ніколи не спрацювали б без чинників суто внутрішніх, тележурналістських.

 

Отакий комплекс Герострата, поєднаний із садомазохізмом, - бо ж коли всі ці процеси добіжать краю, боюся, замало «кайфу» не відчує ніхто, включно з тими, хто ловив насолоду від гри з політичним полум'ям. Ото тільки чи встигнуть вони в разі чого кинути в ефір сакраментальне: «Рекламна пауза»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12913
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 656
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 754
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 876
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 503
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 038
28.09.2009 16:51
Сергій Грабовський, для «Радіо Свобода»
20 239
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 981
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 897
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 679
12.07.2009 09:04
Отар Довженко
28 945
02.07.2009 17:20
Марина Бердичевська, для «Известий в Украине»
30 828
21.05.2009 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 202
07.05.2009 10:12
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
41 500
25.02.2009 13:09
Сергій Грабовський
, Ігор Лосєв, для «Детектор медіа»
14 155
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 030
11.02.2009 11:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
44 304
06.02.2009 11:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 434
30.01.2009 08:51
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 541
19.01.2009 12:05
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 919
16.01.2009 09:24
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 578
06.01.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
20 790
29.12.2008 15:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
15 728
26.12.2008 09:30
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 183
01.12.2008 13:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
20 778
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
герман
5505 дн. тому
"Новояз" - это хорошо! Это подсознание работает вовсю! На Телекритике наконец-то появился живой оруэлловский персонаж из Министерства правды! Как там у вас: мир - это война, правда - это ложь?
Абдулла аль-Хотабіч
5506 дн. тому
Шановний «новояз» - він же Андрій Сошальський і Ігор Слісаренко. Пиши краще про пейсатих сіоністів, мирних терористів і Кастро з Чавесом. А може домовся з Сімоненком і дописуй в «Комуніст». Виглядає, що ти вже для цього цілком визрів. Та й не забудь про «Товаріщь» Мороза.
Новояз
5506 дн. тому
Тепер під менструації Грабовського освоюється черговий грант? Ні прикладів, ні прізвищ. Пригадав би краще, як робив кунінгуліс Ганьці Стецьків, коли та рулила "Свободою". А це вона тепер кайфує у Шустера
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду