Дістали, панове телевізійники!

6 Лютого 2009
26385
6 Лютого 2009
11:40

Дістали, панове телевізійники!

26385
І знову вигадки і дезінформація про акцію протесту «Дістали!» - замість правдивих повідомлень і спроб розібратися.
Дістали, панове телевізійники!
5 лютого українське телебачення ще раз довело, що воно не є засобом масової інформації. Принаймні, в інформаційних випусках жодного з тих каналів, на які я перемикав свій «ящик», не прозвучало ані слова стосовно бекґраунду однієї зі знакових подій дня. Ба більше: про саму цю подію всі, нічтоже сумняшеся, говорили як про неполітичну і непартійну. Навіть 5 канал, у котрого, здавалося б, є ще кілька кваліфікованих журналістів, котрі вміють і люблять порпатися в інтернеті.
 
Йдеться про акцію автомобілістів, яка відбулася у столиці й низці інших міст.
 
Синхрони, панорами автомобілів протестувальників, розповіді ведучих... Все виглядало, наче йдеться про суто соціально-економічну акцію, яка має розв’язати конкретні локальні проблеми. І справді: парламент й уряд відверто «нахомутали» з новими транспортними зборами. Скидається на те, що автори відповідного законопроекту просто не взяли до уваги, що окрім «крутих тачок» із відповідним обсягом двигуна існують ще й старі авто, особливо позашляховики ще радянського виробництва, двигуни яких мають такі самі кількісні характеристики; але ж власники (і численні!) цих машин не належать до олігархів і просто не мають грошей, щоби платити підвищені збори. А на додачу автомобілісти цілком слушно пропонують ввести – як на Заході – транспортний збір у ціну бензину. Ось таке на загал складалося враження з телевізійних репортажів. Хіба що телеканал «Україна» дав слово учасникам акції «Дістали!» із Сімферополя і Києва, цілком грамотно (а якже, знає кішка...) пов’язавши її з протестом автомобілістів.
 
А тим часом телеглядач мав змогу побачити, хоч і побіжно, численні наліпки чи прапори на авто з гаслами «Дістали!» або «Геть усіх!», транспаранти якоїсь «Третьої республіки» під Верховною Радою, ба якісь невідомі загалу наче державні на вигляд прапори над колоною автомобілів в Одесі...
 
Отака неполітичність і непартійність (до речі, чомусь саме «Україна» про це не говорила – знов-таки, знає кицька...) автомобільної масової акції. Тієї акції, яка, звичайно ж, суто випадково збіглася в часі з розглядом питання про недовіру чинному уряду у Верховній Раді (і ніхто з тележурналістів, із високих професіоналів не подивувався на камеру такому феноменальному збігові, мабуть, більш дивному, ніж рояль у кущах!).
 
А підстави для подиву та вибудови серйозного бекґраунду були.
 
Про те, що протестні настрої автомобілістів та молоді намагаються вдало каналізувати певні (і добре знані) політичні сили, сховавшись за маловідомими персонажами, інформувалося в інтернеті за кілька днів до самої акції. Наприклад, 3 лютого Тарас Березовець писав (і наводив докази), що за «Дістали!» насправді стоїть одна з молодіжних організацій Партії регіонів. А про те, що рух «Геть усіх!» виступає одним із організаторів акції 5 лютого, повідомили самі лідери цього руху – Дмитро Корчинський та Юрій Збітнєв; так само і про те, що мета цього руху – властиво політична: «Ми виступаємо від імені народу, коли кажемо “Геть усіх!”, і ми маємо на увазі зміну політичної системи, перезаснування держави».
 
Не більше й не менше...
 
Утім, молоді регіонали та гетьусішники, схоже, тільки «впали на хвіст» справжнім ініціаторам акції, хоча в деяких регіонах, мабуть, вони були чи не головними в досить масовому дійстві. Ініціатори та головні промоутери акції автомобілістів, як це виглядає, – та сама «Третя республіка», яка засвітилася в деяких телерепортажах. «Третя республіка» та один із її лідерів (принаймні, про це повідомляє інтернет), автор (чи ретранслятор?) відомого «Маніфесту середнього класу» Юрій Романенко.
 
Він також цілком відверто пише про політичний зміст акції та її цілі:
 
«Действие и деятельность, в более широком смысле, есть критерием истины в политической практике. Действие может носить различный характер – протест, помощь, информирование и т. д. Его главная цель – выявление и мобилизация, а также защита интересов социальных групп, которые не согласны с политическим и экономическим курсом властей. Это и есть основная задача Всеукраинской акции “Достали! Досить!” 5 февраля, которую в 12.00 мы проводим под Верховной Радой и в 13.00 в регионах... Ключевой проблемой в этой ситуации является вопрос организации протестной активности среднего класса. Мы прекрасно помним, что политическая активность в отсутствие организации вырождается в массовое движение; организация без участия масс вырождается в персонифицированную клику. Поэтому вопрос организации мелкой и средней буржуазии в сильную политическую силу – это ключевой вопрос».
 
Слід зауважити: критичний пафос Юрія Романенка, коли йдеться про ницість влади, вельми влучний. І дещо зі світової наукової літератури щодо проблем сучасності він читав. Але пропоновані ним розв’язання українських проблем, які не може розв’язати влада, викликають спершу сміх, а потім сум.
 
Утім, судіть самі:
 
«1. Установить мораторий на введение новых налогов и сборов и увеличение существующих. (Тобто реально це означає, в тому числі, не вводити, скажімо, податок на нерухомість, на розкіш, на надприбутки тощо – а тим часом такий дурник, як Рузвельт, ще в бутність губернатором штату Нью-Йорк саме за рахунок нових диференційованих податків на багатство успішно долав наслідки кризи – й після цього був обраний президентом. І от щойно інший дурник, Барак Обама, підписав закон про медичне страхування на дітей, гроші для якого будуть акумульовані за рахунок різкого збільшення акцизу на тютюнові вироби. – С.Г.)
2. Прекратить уменьшение размеров и задержку социальных выплат. (Цікаво, невже ж навіть ціною запуску друкарського верстата? – С.Г.)
3. Принять закон о банкротстве физических лиц.
4. Ввести запрет на изъятие любого имущества, кроме залогового. (Як ці дві вимоги можна сполучити в одній голові, яка не страждає на шизофренію, і в одному законодавстві, якщо це нормальне законодавство, абсолютно незрозуміло. – С.Г.).
5. Отменить новые ставки автоналогов и установить мораторий на их повышение минимум на 5 лет. (Взагалі скасувати, як бачите, тобто за майбахи і мерси грошовитої братви додаткові гроші не сміти брати! І мораторій встановити! То невже ж інтереси середнього класу саме в цьому і полягають? – С.Г.).
6. Принять Закон о целевом использовании транспортного налога исключительно на строительство и ремонт дорог. (Звучить красиво, але у брутальній українській реальності може бути вміло використано на банальний дерибан бюджетних коштів – бо ж у разі встановлення факту нецільового використання цих коштів нічого не можна буде зробити. – С.Г.)».
 
Сьогодні вже Юрій Романенко не пише про «розстріли для наведення страху» – він став обережнішим, ідеться тільки про «мобілізаційну економіку», про «перезаснування держави», про «сильну державу». Знов-таки, тут є цікаві тези, але... «Каста интеллигенствующих” экспертов и журналистов тут же кинулась рассуждать – есть ли этот самый средний класс или его нет, сколько денег было потрачено на организацию акции и, конечно же, какая “страшная сила” за этим стоит. “Интеллигенствующие” даже в самом страшном сне не могут представить, что в Украине есть люди, готовые за идею, просто из любви к Украине, к нашей Родине делать то, что должен по определению каждый гражданин».
 
Знайома лексика? Безумовно. Ленін? Гітлер? Ні, Романенко. Але в стилі найкращих зразків тоталітарної демагогії та ненависті до критичної думки.
 
Утім, перед українськими тележурналістами, як бачимо, навіть не стоїть загроза потрапити до касти «интеллигентствующих» – вони ж бо цих проблем не обговорюють (крім Романа Чайки, який наївно спробував був запросити Юрія Романенка на цивілізовану теледискусію...).
 
Хтось скаже: все це дрібниці і маячня, не варті уваги нашого славетного телебачення. Інші зауважать: не треба робити зайву рекламу політичним маргіналам. Треті зазначать: справа журналістів – реєструвати події, а не копирсатися в тонкощах особистих поглядів когось-там-маловідомого, хач глядач/читач сам розбирається в цьому, не маленький.
 
Можливо, що й так. Тільки ж бо все одно справжньої інформації про акцію автомобілістів 5 лютого від українських каналів (поправте мене, якщо я помиляюся, оскільки фізично неможливо було охопити всіх і вся) широка публіка не отримала. Ба більше: я абсолютно переконаний, що такої інформації не мали й 99% учасників автопротесту!
 
І не в останню чергу завдяки тому, що телебачення в нас – це що завгодно, але не засіб масової інформації.
 
А тепер про маячню і про лідерів відповідного – маргінального – ґатунку.
 
«Маячня божевільного», – так коротко схарактеризував патріарх російського марксизму, один із улюблених учнів Маркса й Енгельса Георгій Плеханов «Квітневі тези» лідера більшовиків Ульянова-Леніна. Охарактеризував далеко не безпідставно. Але ж минуло півроку – і ця маячня стала програмою дій нової влади. З тими наслідками, які ми відчуваємо донині.
 
Найсмішніше, що сьогодні все в Україні може статися так чи майже так, як пише Юрій Романенко чи говорить Дмитро Корчинський. Бо ж історія в певні моменти здатна демонструвати неабиякі сюрпризи.
 
Тільки от тоді вже буде не до сміху. В тому числі й тележурналістам, роль яких у «сильній державі» добре відома всім, кому за сорок. Чи, може, дехто з них саме тому уникає розповіді про справжнє підґрунтя наче неполітичних акцій, що хоче грати цю роль?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26385
Читайте також
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 934
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 657
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 891
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 000
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5560 дн. тому
К последнему коменту. Если под словом дебил, автор статьи, член писатателей, то я - за и жму руку Power.
Power
5561 дн. тому
3. Принять закон о банкротстве физических лиц. 4. Ввести запрет на изъятие любого имущества, кроме залогового. (Як ці дві вимоги можна сполучити в одній голові, яка не страждає на шизофренію, і в одному законодавстві, якщо це нормальне законодавство, абсолютно незрозуміло. – С.Г.). Аффтар статьи явный олигофрен,если не понимает очевидных вещей.А именно,Закон о банкротстве физлиц даст право защититься обычному человеку от беспредела кредиторов в любой финансовой схеме,включая кредитную. Именно наличие закона о банкротстве юрлиц и делало практически неполучаемым кредит таковыми у банков.Либо документов нужно было на порядок больше,чем у физлиц. Заперт же на изъятие любого имущества ,кроме залогового. возвращает наше законодательство в цивилизованные рамки и кредиты из беспредельных становятся ипотечными и выданными под залог для всех и ФИЗЛИЦ и ЮРЛИЦ. Ибо наследие тоталитарного режима СССР закрепило дыру в гражданском кодексе ,где у тебя отберут все,но ты будешь платить всю жизнь государству пожизненно ,да еще и после твоей смерти будут платить твои наследники. Необходимо ,чтобы банки сели в одну лодку с заемщиками и несли одинаковые риски по предмету залоги или ипотеки. Отсутствие такой нормы и дает соблазн сговору уродов банкиров,оценщиков.судей и исполнителей для ограбления как фирм так и простых людей. Ясно,дебил?
Романенко
5563 дн. тому
Грабовский, ты достал своей тупой писаниной. Подними задницу и попытайся что нибудь сделать. Твою бютовская анализация никому не интересна.
5563 дн. тому
Погоджуюсь з Телевізійником! Дійсно ДІСТАЛИ! Дістали ці два "Лідери" і обслуговуючий їх персонал на кшталт Березовця або ж Романенко! Дістали! Наступного разу теж вийду на акцію протесту "не з корчинським" і "не з Романенко", але вийду, щоб "караваїха" не казала, що "всьо хорошо!"
5563 дн. тому
З поганої вівці (кризи) - хоч клок... Чому у місті мають їздити "танкоподібні чудовиська" - бо в них легко залазити на газони і паркуватися на тротуарах, дитячих майданчиках? З них збираються дерти більше грошей - чудово!!! Нехай джип у місті зможе собі доволити тільки дуже багате бидло, а не звичайне бидло (як зараз). Ну, а якщо "попали" власники старих машин - шкода дідуганів, але вони шкодять нашим легеням ще більше за нові. Отже - дістав смердючий офісний планктон.
курт
5563 дн. тому
Странная статья. Тут радоваться надо - куча народа решила организованно высказать свое "фе" власти! Тем более, куча офисного планктона (оно же - среднего класса!)! При этом, масса народа выехала просто так - без привязки ко всяким политдеятелям. Автор вряд ли наскребет хотя бы парочку примеров таких протестных акция со времен Майдана - когда люди откладывают свои дела и выходят организованно и цивилизованно протестовать! Без проплаты со стороны политспонсоров...
KARDI
5564 дн. тому
Перефразирую известную фразу "Чтобы услышали ваши добрые слова, нужно жать на гашетку (курок) а не на клаксон"
Олексій
5564 дн. тому
А мене дістала акція "Дістали". Це безпринципні PR-клоуни, які на людському болі намагаються набрати собі балів. Абсолютно технологічний проект, яким був свого часу ГАК. Хлопці, ви ДІСТАЛИ!!!! Треба працювати, а не бібікати!!!
Телевізійник
5564 дн. тому
Вельмишановний пане кандидате філософських наук! Я аніскільки не збираюся вибілювати своїх колег-телевізійників, які й справді у переважній більшості випадків навіть не намагаються розібратися в тому, про то пишуть. Втім, Вам би я також порадив перед тим, як на всю країну висувати аж настільки серйозні звинувачення, принаймні вийти й подивитися, що ж насправді відбувається на вулиці і не робити далекоглядних висновків на підставі інтернетівських матеріалів. Як на мене, ви дарма скинули "Дістали" та автомобілістів в одну купу. Адже ці акції відбулися в різні дні, а 5-го "Дістали" просто примазалися до автопротесту, як же ж їм було таким зручним приводом себе показати знехтувати;) І як би ви походили серед машин, які закоркували вул. Грушевського, то почули багато негативу на адресу тих, кого "Дістали". До того ж, мало не на кожній манині було написано: "Корчинський не з нами". Ваше посилання на Тараса Березовця й зовсім некорекне. Адже всім добре відоме, що він є штатним піарником Юлії Володимирівни і щодня ходить на роботу в центральний штаб БЮТу на Подолі. І головне. Ваша стаття справляє стійке враження заказухи від ЮВТ, яка вчора в Раді, навіть не глянувши у вікно, заявила, що там зібралося десять машин з якимись "рядженими". А тепер за домогою таких "аналітиків" як Ви, намагається облити брудом автомобілістів, які вийшли з конкретними неполітичними вимогами, брутально пов'язавши їх проплаченою акцією "Дістали".
Ірина Герасимова
5564 дн. тому
Сергію, а Ви були на київських пагорбах 5 лютого? Складається враження, що ні! А в Уніані, коли десяток автомобілістів давали п/к з приводу даної акції? А в понеділок в Уряді, коли Тимошенко "йшла на зустріч" водіям і закликала не різати косою середній клас? Теж ні? Так з цих подій стає зрозуміло, що є реальна проблема між власниками авто і законодавцями. 90% учасників справді виїхали до ВРУ та КМУ, щоб вирішити своє майбутнє - в даному випадку вартість ТО. А те, що в телеефірі не піарили Корчинського чи Романенка, так це не проблема журналістської необізнаності, а проблема вищезгаданих "громадських діячів", які, як Ви підмітили, хотіли примазатись до акції. 10% автівок, які виїхали 5 числа з наклейками "геть усіх" чи кілька прапорів "дістали!" - не привід називати людей, які стоять за цими гаслами, організаторами події. І зводити РЕАЛЬНІ проблеми власників автівок у політичну площину, а значить - безрезультативну.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду