Як Віктор Ющенко сотворив земну твердь і свободу слова

7 Травня 2009
41472
7 Травня 2009
10:12

Як Віктор Ющенко сотворив земну твердь і свободу слова

41472
В інтерв’ю німецькій газеті Президент заявив, що до його обрання в Україні не було незалежних журналістів.
Як Віктор Ющенко сотворив земну твердь і свободу слова

Ви будете сміятися, але за дивовижним збігом обставин саме в переддень 5 травня, яке в СРСР відзначали як свято преси і газетярів, президент України Віктор Ющенко заявив на весь світ - напередодні його приходу до влади в Україні не було незалежних журналістів. Не було - і все. І бути не могло.

 

Утім, от увесь відповідний фрагмент із інтерв'ю глави Української держави німецькій журналістці Клаудії фон Зальцен, опублікованого в газеті Der Tagesspiegel під гучним заголовком «Євросоюзові забракло мужності»:

 

«З: Європейський Союз нині сильно стурбований внутрішньополітичною кризою в Україні, яка тільки поглибила наслідки економічної кризи.

Ю: Чотири роки тому в цій країні не було незалежних журналістів. Відтоді нам вдалося забезпечити свободу слова. Ще чотири чи п'ять років тому будь-які вибори в нас могли вилитись у громадянську війну. А тепер ми мали двічі дострокові парламентські вибори, й на обох перемогла опозиція. За чотири останні роки ми змогли гарантувати основні свободи й демократичні принципи. Демократія спроможна дати відповідь на будь-який виклик. І в цьому ключ. Те, що відбувається нині в уряді та парламенті, не можна розглядати як міжособистісний конфлікт. Ідеться про конфлікт між ідеологіями. Одна зі сторін хоче, щоб країна повернулася в минуле».

 

Отож бо. Недвозначно сказано, чи не так? Не було напередодні і під час Помаранчевої революції незалежної журналістики. Ну, добре, державні ЗМІ часів Леоніда Кучми - то справді пісня. Так само, як і видання, неформально підконтрольні президентській адміністрації. Але ж вистачало й журналістів та редакторів, які попри все доносили до аудиторії правдиву інформацію, які йшли на конфлікт із власниками мас-медіа, опинялися на вулиці, зрештою, гинули за досі не до кінця з'ясованих обставин. Тож як розуміти сказане - чи так, що всі тодішні прихильники принципів свободи слова й борці за ці принципи перебували на утриманні ЦРУ або «Моссаду»? Чи так, що вони були нещирими й тільки прикидалися незалежними журналістами (точніше, залежними від власного сумління і часто-густо незалежними від грошей, яких ледь вистачало на прожиття)?

 

З іншого боку, невже ж в Україні саме завдяки зусиллям Віктора Ющенка і його ближнього оточення («нам вдалося») з'явилася свобода слова й невідь звідки взялися незалежні журналісти? Ба більше: невже ця свобода слова й справді чимось забезпечена дуже вагомим і реальним - на політичному та правовому рівнях, - окрім заповзятості самих журналістів та поодиноких видавців? Невже ж постійні судові позови з боку скоробагатьків і знаних політиків до ЗМІ та журналістів - не факт українського буття? І невже, скажімо, у стольному Києві, на очах Ющенка та його секретаріату, якраз у ці роки не відбулося брутальне рейдерське загарбання муніципальних мас-медіа командою Леоніда Черновецького, яка перетворила ці медіа на знаряддя політичної маніпуляції, спрямованої проти киян, але за гроші самих киян?

 

Утім, усі ці запитання можна й не ставити, якщо згадати - не так давно перед цим Віктор Ющенко заявив групі депутатів від НУНС: «Ви всі були ніхто! Я вас усіх привів у політику, ледь не зі смітників підібрав», - а серед тих депутатів були й учасники студентської «революції на граніті» та перших мітингів Руху за часів, коли сам Ющенко ще був законослухняним членом КПРС. А можна згадати й інше - як неодноразово президент закидав своїм нинішнім опонентам, у тому числі й «польовим командирам» Майдану, що вони, мовляв, тоді ховалися за його плечами (насправді вистоюючи вдень і вночі на морозі разом із людом, коли сам В. А. з'являвся на трибуні на годинку, щоб розповісти щось про гетьманів Скоропадського та Мазепу...). І так далі - приклади кожен може назбирати сам.

 

Іншими словами, Віктор Ющенко щиро вважає себе політичним деміургом. Батьком української нації не в переносному, а в прямому сенсі слова. І носієм усіх можливих чеснот, а опонентів - у їхньому числі Володимира Полохала, Олеся Донія, Тараса Стецьківа та інших - носіями неправильної ідеології, які прагнуть, «щоб країна повернулася в минуле».

 

Ні, таки символічно, що це інтерв'ю з'явилося в перекладі українською якраз у день виходу першого числа більшовицької газети «Правда». Бо ж логіка світосприйняття та мислення у президента України, який щиросердо вважає себе головним демократом країни, - саме відповідає цій події: «Прошла весна, приходит лето, - спасибо партии за это»...

 

Утім, усе це не виходило б за межі чергового українського політичного анекдоту (на зневагу до тих, хто справді будував підвалини свободи слова в державі не зважатимемо - це не зі зла, це від непрофесійності), якби не щонайменше дві обставини.

 

Перша - те, що маємо зайве свідчення того, що українська політична «еліта», навіть нотаріально завірена - як-от глава держави - жила й живе в якомусь абсолютно іншому світі, з яким світ нормальних людей, світ більшості громадян держави не має зв'язку - ані прямого, ані зворотного. Інакше-бо апарат В. А. не допустив появи таких дивовижних тверджень у впливовому німецькому виданні, тим більше - в інтерв'ю журналістки, яка вочевидь співчувала президенту України й намагалася його зрозуміти (а ще цей апарат мав би порадити патронові не надто зациклюватися на українськості Гоголя, тим часом як у цьому Ющенко, здається, передав куті меду під час розмови). Чи, може, апарат не сміє й слова сказати президентові? Дуже сумніваюся. Просто цей апарат у своїй масі живе на тій самій планеті, де й В. А. А це означає, що для цієї публіки політична реальність - це світ скандальних телешоу плюс залаштункові катакомби домовленостей «між своїми». І все! Електорат, він же громадянська спільнота, він же «лохи», до уваги сьогодні вже не береться. Так само, як і «четверта влада» - мас-медіа, де сьогодні начебто панує повна свобода слова. Ці медіа - тільки арена для вправ самих політиків та їхньої обслуги, а «лохи» слухняно «схавають» усе. Як наші, так і західні. Скажімо, твердження, що на «обох (! - С.Г.) дострокових виборах перемогла опозиція» (? - С.Г. )...

 

Друга ж обставина - що свобода слова сьогодні знову під загрозою - іншою, ніж 2004 року, але не менш небезпечною. Бо ж чого варте те слово, що йде від речників громадянського суспільства, якщо його влада (а чинна опозиція тим більше) не чує й не хоче чути, тим більше, брати до уваги? І до чого може дійти це нехтування за умов соціально-економічної кризи та зіткнення шалених амбіцій великих і дрібних вождів та вождиць вітчизняної політики?

 

Бо ж не тільки Вікторові Ющенку хочеться фігурувати в анналах світового газетярства в якості людини, що сотворила в Україні всі дива сучасної цивілізації, включно зі свободою нікому з влади насправді не потрібної, крім як для пропаганди, преси...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41472
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 630
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 734
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 478
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 982
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 934
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 875
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 657
18.06.2009 11:19
Ирина Миронова, Наталья Непряхина, «Коммерсантъ»
36 828
10.06.2009 10:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
30 167
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 891
27.05.2009 13:37
Ольга Корягина, Донецк.proUA.com
37 835
19.05.2009 15:15
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
33 701
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читателль
5470 дн. тому
ИринаМ - у саакашвили ющенко как раз не прижился бы. у саакашвили свобода слова процветает совсем в другом ключе - как у путина :)
Злой
5473 дн. тому
Ах, хорошо сказал Андрей. И добавить нечего.
Пан Андрей
5473 дн. тому
Знаете, чем Бог отличается от президента Ющенко? Бог не считает себя президентом
ИринаМ
5474 дн. тому
к сакакашвили его, до кума...нехай там свободу слово стрежет
Vadik
5474 дн. тому
Отаре,ну я не казав, що виключно, причини можуть бути різні і нехай автор їх освітлює. Просто замахало і все, я думаю, що не один такий споживач, думаю, ви погодитесь з тлумаченням, що інформаційні тренди подібні до моди - є новина, є хвиля її обговорення, а потім наступає відлив і ця тема вже нікому не цікава. І так з всім - курячо-свинячий грип, на приклад - спочатку весь світ про це гуде в масовій істериці, а потім, коли це набридає, сходить з колонок і екранів, хоч люди мруть надалі, але це вже нікого не цікавить. Бо люди це істоти, як мають імунітет. І медіа, як репрезентатори очікувань громадськості повинні це теж розуміти, не даючи каки про юща на перші колонки вже третій рік поспіль.
OBI-Consulting.eu
5474 дн. тому
Да правий, і Грабобовський, і Ющенко! Може не всі під УНІАНОМ бачили в живу заяву телевізійників в 2004, то комусь може і здається що свобода була! Гонгадзе згадайте, друзі...
Marta
5474 дн. тому
да... обижают Юща. критикуют, а он такой "демократ"))) суды особенно ощутили его "демократизм" на себе, а как народ любит гаранта, что ни статья, в коментах так "хвалят", а рейтинг то какой!!! не рейтинг, а смех. ))))))))))))))))))))))))))
Otar Dovzhenko
5474 дн. тому
Vadik, а що, критикувати можна тільки того, хто має шанси виграти вибори? Того факту, що він виграв попередні вибори і є Президентом України, не досить?
Vadik
5474 дн. тому
Набридла ця тотальна критика юща. І так всім відомо, що він не виграє наступних виборів. Для чого постійно колупатися в його калі? Тільки він щось пердне - відразу купа хробаків то пережовують а браві коментописці вторинно пеперобляють фекалії, пишучи "очередной бред" чи інші вкрай важливі речі. Може достатньо, це вже не модно!
sergey
5474 дн. тому
спасибо большое за статью. Когда вчера прочел очередную риторику нашего гаранта, возмутился до предела. Очередной бред сумашедшего. Видимо, в нашей стране стало модно, когда будь-то мэры или президенты живут в космосе или в своем мире. Интересно, от чего их так штырит? Может вместе с зп им выдают и белый порошок :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду