«...Элемент выпуска пара»

26 Грудня 2008
34127
26 Грудня 2008
09:30

«...Элемент выпуска пара»

34127
Підтримавши акцію «Достали!», журналісти не помітили, що її організатор бажає Україні «расстрелов для устрашения».
«...Элемент выпуска пара»

Назва статті – це цитата. Точніше, фрагмент із неї. Більш повний її вигляд – «Публичная политика как элемент выпуска пара». В гудок, одне слово. А пристрій для випускання пари – це медіа України, електронні й друковані, інтернет і телебачення. А ще – ціла шеренга авторів та редакторів із іменами, які своїми діями за останні два тижні довели, що на підсвідомому рівні їм дуже хочеться бути гвинтиками такого пристрою.

 
Правильно, ви вгадали – мова піде про «бібікальну» акцію і про її медіа-супровід. Але не тільки про них, а і про більш серйозні і небезпечні для українського суспільства речі.
 
Не повторюватимуся – я вважав і вважаю, що акція «Достали!» зовсім не є спонтанним виявом громадянської активності Юрія Романенка чи ще когось. Хоча, звісно, це не суперечить тезі про те, що ця акція повністю відповідає його світогляду. Мої міркування з цього приводу ще напередодні самої акції були викладені у відповідній статті, і я вдячний тим колегам, які додали аргументів на користь версії щодо політтехнологічного і позаукраїнського характеру цієї акції, а надто – написання її програмних текстів. Хоча, звісно, міг їх писати й громадянин України, лише добряче «поварившись» десь там у Білокам‘яній, і не просто у ній, а в певному середовищі. І спостереження Андрія Окари – мовляв, на російських телеканалах наших «дудєльщиків» не показували, тож який там російський слід, - як не парадоксально, підтверджує зворотне – справді стихійну акцію, навколо якої було стільки шуму в Інтернеті, хтось би показав, адже ще не все у Росії діється за свистком із Кремля чи/та Луб‘янки, чи не так?
 
Що ж стосується телебачення України, то Отар Довженко предметно показав два варіанти, м‘яко кажучи, дивного висвітлення цієї акції – непрофесійно-нахрапистий і замовно-політтехнологічний.
 
Але наразі йдеться не стільки про те, під чию диктовку і за чиєї участі (як ідеологічної, так і фінансової) проводилася акція, як про фаховість і (як це не гучно звучить) моральність української журналістики.
 
Незбагненна, як на мене, річ: купа дурниць і нісенітниць у тексті «Маніфесту середнього класу» (як приклад – сказано про 13% податку з фізичної особи!) аж ніяк не змусила (і досі не змушує) редакторів, публіцистів і репортерів бути щонайменше обережними, описуючи акцію чи підтримуючи ініціативу Юрія Романенка. Хоча, як на мене, це просто безумство: боротися з тупою й безграмотною владою, підтримуючи тупих і безграмотних опозиціонерів!
 
Чи, може, наче й інтелектуальна публіка вже настільки дозріла й доведена до розпачу, що готова марширувати за сигналом будь-якого свистка?
 
Що ж, давайте подивимося, яка тональність цього свистка, хто і за якими шаблонами його робив і куди можна зайти в цьому марші. В цьому плані цілком показове інтерв‘ю Юрія Романенка, яке раніше містилося за адресою http://politics.in.ua/index.php?go=News&in=view&id=10873 (тепер воно вчасно заблоковане). Але в ньому викладене далеко не все. Є текст, у якому ініціатор (чи ініціатори) акції «Достали!» висловлюються куди відвертіше.
 
Отож читаємо уважно: і журналісти, і ті, хто відносить себе до середнього класу, і всі інші. Бо тут ідеться саме про нас. Про певний проект тієї ідеальної, на думку автора проекту соціально-політичної споруди, в яку нас хочуть переселити (стилістика оригіналу збережена).
 
«Только авторитарная модернизация спасет Украину. Суверен выступающий арбитром в отношении ФПГ, социальных групп. Большие национальные проекты ориентированные на загрузку внутреннего рынка - новая столица, тотальный ремонт инфраструктуры, перевооружение армии. Тотальная ответственность и дисциплина сверху до низу. Воровство на всех уровнях в ранг преступления против народа. За большое воровство - скорый расстрел. За малое воровство - общественные работы. Нарушения в сфере образования, медицины карать не менее жестко, чем воровство.
 
Есть что строить благо. Шовинисты и националисты загоняются в подполье. Крым зона приоритетного развития - лояльным Киеву преференции в разделе экономического пирога, всякого рода сепаратистам (русским, татарским) никакой пощады. Расстрелы вначале для устрашения, потом неотвратимое наказание согласно законов. Запрет на измение Основного закона на 10 переходных лет.
 
Во внешней политике - приоритет номер один Беларусь, с которой нужно делать конфедерацию. В отношении великих держав realpolitik. России гарантии отсутствия подлян с нашей стороны, развитие экономических связей, желательно встраивание в проекты России со старой Европой. Америкосам, гарантии что мы не объединимся с русскими и не усилим их военный потенциал. Китаесам и прочим хавчик, которого хватит, чтобы накормить полмира.
 
В области госуправления создание неформальных закрытых институтов которые бы взращивали элиту. Жесткий отбор талантливых детей независимо от социального положения, из которых к моменту совершеннолетия получались бы функционалы по всем необходимым направлениям. К моменту формирования прослойки элиты, достаточной для управления, постепенная демократизация политической жизни, но реальные рычаги влияния должны оставаться у хранителей системы, которые никогда не должны играть в публичную политику. Публичная политика как элемент выпуска пара и корректировки государственного курса.
 
Тесная работа государства с крупным капиталом, кто вписывается в схему социальной ответственности, тот получает все мощь государственной защиты на внешних рынках, кто нарушает правила, тот лишается бизнеса посредством национализации.
 
Неустанная забота об увеличении прослойки средних, для которых должно быть максимально облегчено ведение бизнеса, путем ухода государства от мелочного администрирования и передачи это функции местным громадам.
 
Демографическая политика - нас должно быть сто миллионов. Дети - есть государственный приоритет. Кто имеет много детей, тот герой и получает преференции, кто не имеет, тот платит повышенные налоги. Детям гибкая система идеологического и физического воспитания. Программы обмена между различными регионами детьми на каникулах за счет государства.
 
Языковая политика: официальный украинский, не ущемление русского во всех смыслах.
 
Вот так вот если кратко. Сопливить времени нет, каждая минута на вес золота. Кто хочет изменений, давайте в приват. Будем обсуждать варианты. Попутчики дают дельные советы. Врагов мы засекаем и ставим на учет».
 
Що ж, не випадково цьому персонажу із сильних лідерів ХХ століття симпатичні не Маннергейм чи Туджман, а Франко з Салазаром (пояснювати різницю треба чи ні?). І не дивно. «Расстрелы вначале для устрашения, потом (!!! – С.Г.)неотвратимое наказание согласно законов».
 
А нині – «элемент выпуска пара…». Тренування проведені. У сенсі масовості – невдалі. Середній клас, якщо проаналізувати обговорення на форумах, не повівся на манок. Але повелася певна частина журналістів, і це дуже сумно.
 
Бо ж, перепрошую, але вивчати background і подавати його аудиторії – це професійний обов‘язок, це сфера фахової і людської відповідальності! Я вже не кажу про загальне правило гуманітаристики – текст набуває сенсу тільки у своєму контексті. Адже які гарні речі про свободу слова до жовтня 1917 року розповідали більшовики! Як вони вимагали зняти будь-яку цензуру, як підіймали інтелігенцію на боротьбу за це! А полум‘яний борець за мир в усьому світі Адольф Гітлер? Почитайте його виступи 1933-38 років на цю тему – і без знання контексту, бекґраунду – чи не захочеться вам і самим приєднатися до лав його прихильників?
 
Та біснуватий єфрейтор, котрий часом від надмірних емоцій катався по підлозі і гриз килими, - той хоча б був ветераном світової війни, пораненим, труєним газом, з цілком заслуженими бойовими нагородами, а на додачу – непоганим художником-акварелістом. А от персонаж, котрий біснувався у прямому ефірі 5-го каналу, наскільки мені відомо, жодної подібної справді гідної якщо не поваги, то співчуття деталі біографії не має. Але з першого пострілу йому вдалося або рекрутувати, або нейтралізувати цілу купу далеко не останніх діячів вітчизняної журналістики і посіяти гострі конфлікти у медійному середовищі. Я сам особисто серйозно зіпсував стосунки із двома редакторками і зазнав на собі... ну, скажімо, не політичної цензури, а дуже прискіпливої уваги до своїх текстів.
 
Ось такі справи. Як на мене – вельми кепські. Схоже, що одні підсвідомо шукають, хто б їх у цю непевну добу перетворив на гайки й шурупи надійно-сталевого паровипускального механізму, другі роздумують: «хіба й собі поцілувати пантофлю папі?», - а треті (в тому числі й автор цих рядків) щиро не знають, як повернути бодай часткову притомність українським медіа.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
 
Викладене у матеріалі є власною позицією автора, яка не обов’язково збігається з позицією редакції «Детектор медіа». Ми готові опублікувати інші думки щодо акції «Достали!», її причин, наслідків та організаторів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34127
Читайте також
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 890
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 999
03.02.2009 12:34
Екатерина Петухова, «Полит.ру»
16 522
22.12.2008 11:59
Сергій Грабовський, «Майдан»
6 227
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Калашников
5604 дн. тому
Слишком умных писателей и журналистов - всех лицом к стенке!!! К стенке, облицованной белым кафелем, с фаянсовыми писуарами и запахом хлорки общественного туалета. ВЕНвСЕРЕМОС!
ChiGivara_36
5605 дн. тому
Осилил только первые несколько абзацев... БРЕД! БРЕД СИВОЙ КОБЫЛЫ!!! Вам не нравится как люди выражают свой протест? Вспомните триклятый "Майдан"...
Аноним
5605 дн. тому
Пан Грабовский, а что Вы думаете о проблеме окончания нефти в году 2033? Пессимисты предсказывают крах экономики, возвращение к натуральному хозяйству и уменьшение населения в несколько раз. Вас это не беспокоит? Почитать об этом можно на сайте http://economics.kiev.ua/ И ещё, что Вы думаете об эксплуатации хохлов америкой и нашими политиками-компрадорами? И по-моему жизнь в городе для бедного человека бессысленна, так как он много работает а хватает только на еду. Стоит ли делать деурбанизацию?
карма
5605 дн. тому
Господи, да сколько же вы пиарить ЭТО будете?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду