Зворушлива єдність розслаблених політиків

1 Грудня 2008
20757
1 Грудня 2008
13:07

Зворушлива єдність розслаблених політиків

20757
Зворушлива єдність розслаблених політиків
Найкраще політичні програми прямого ефіру вмикати десь через півтори-дві години після початку. На той час учасники вже трохи втомлюються, трохи розслабляються, різноманітних Остапів (яких вистачає в парламенті України і навколо нього) починає нести, і... До телегероїв навіть не доходить, що вони на очах усієї країни здійснюють сеанс не те що повного політстриптизу, а, скажімо так, роздягання до поясу. Внаслідок чого стає видно, хто є who, слід тільки уважно прислухатися до сказаного і вдивлятися в очі диспутантів.
 
Так от, 28 листопада «Свобода на Інтері» у звичному вже «спеціальному» режимі (тобто такому, де модерують журналісти, а не один із політиків) розглядала справді важливі (але вже всім сто разів набридлі) питання – про бездіяльність Верховної Ради, про можливість відновлення її роботи, про необхідність консолідації політичних сил за умов кризи, про вірогідність створення нової коаліції і так далі. Врешті-решт почали говорити про довіру до банківської системи, про те, хто з політиків де тримає заощадження і як у кризових обставинах чинити пересічному українцеві. Одним словом, про все й одразу, попри зусилля модераторів, оскільки зупинити полум‘яні монологи Нестора Шуфрича, який здатен заглушити голоси всієї іншої студії, можна, схоже, тільки пострілом з важкої гармати...
 
Але мова не про те, а про самороздягання політичної еліти України.
 
Десь за півгодини до кінця ефіру, коли мікрофон понесли до «простолюду», тобто добраних телеканалом для сидіння у студії не-політиків і не-експертів, якась жіночка, заведена попередніми розмовами про розкрадання та бездарне використання мільйонів і мільярдів доларів, гнівно затаврувала Тимошенко – мовляв, вона свого часу вкрала трильйони і нічого їй за це не було, так хто ж керує державою і як знайти управу на цю персону? Ці напівриторичні запитання були адресовані колишньому (аж двічі!) першому віце-прем‘єру Миколі Азарову, нині депутату від Партії регіонів.
 
І що ж відповів доктор геолого-мінералогічних наук, член-кореспондент Національної академії наук, багатолітній головний митар країни, віднедавна – ще й почесний громадянин Донецької області? Він не став заперечувати гіперфантастичні цифри, – адже трильйони ані доларів, ані гривень в Україні вкрасти просто неможливо; для інформації – у США обсяг бюджету на 2008-2009 фінансовий рік становить десь трохи більше 3,1 трлн. доларів, а станом на 1 жовтня цього року вся грошова маса в Україні становила 476 млрд. грн. Навряд чи Микола Янович, котрий не проти знову очолити економічний блок уряду, не знає цих цифр; але він не зронив ані слова, щоб розвіяти популярну міфологему української масової свідомості, створену, до речі, як російськими ЗМІ, в першу чергу телебаченням, так і підконтрольними Партії регіонів медіа. Натомість пан Азаров почав розказувати, який дешевий, по 46 доларів за 1000 кубометрів, був газ за першого уряду Януковича, якими добрими були тоді темпи росту економіки, як Тимошенко прийшла 2005 року і все завалила, бо з 2006 року ціни на газ різко злетіли догори, як не витримає наша економіка чергового підвищення цін на газ і так далі, - завершуючи все це висновком про те, що не слід далі голосувати за БЮТ, бо буде ще гірше...
 
Детально коментувати цю туфту, очевидно, не варто. Адже навіть у газеті «Сегодня» дрібним шрифтом було надруковано, що європейські ціни на газ на загал прив‘язані до цін на сиру нафту на Нью-Йоркській товарній біржі, отже, 46 доларів за тисячу кубів могло бути позавчора, а от учора, коли ціни на нафту злетіли до захмарних позначок, такої ціни просто не могло бути. Так само не може і зараз бути ціни у 400 доларів, якою погрожує «Газпром», – бо ж світові ціни на нафту істотно впали, тож для Болгарії, Словаччини, Польщі і Прибалтики російський газ коштує десь 280 дол./тис. кубометрів газу, а для країни «Старої Європи» – 380 доларів. І, до речі, угоду на 2006 рік з «Газпромом» підписував не уряд Тимошенко, вже відправленої у відставку, а уряд Юрія Єханурова...
 
Ясна річ, я зовсім не збираюся стверджувати, що Юлія Володимирівна – біла й пухнаста (її щорічні декларації про доходи – це гумористичні твори рівня Жванецького); але ж, з іншого боку, у жодному європейському рейтингу мільярдерів і мультимільйонерів (крім одного вітчизняного, вочевидь «джинсового») ніхто із родини Тимошенків не фігурує. А цими рейтингами займаються достатньо кваліфіковані експерти, для яких власна репутація дорожча (у прямому і переносному сенсі), ніж можлива одноразова мзда від будь-кого із зацікавлених осіб.
 
...Але треба було дивитися на обличчя Миколи Азарова під час виконання скетчу... пробачте, виголошення полум‘яного монологу про газ за 46 доларів! З яким натхненням він промовляв! Як вільно лилися слова! Як швидко росли гори туфти й нісенітниці!
 
І при цьому жодний собака... перепрошую, присутній у студії політик з числа представників інших політичних сил не перебив цей монолог чи не вставив єхидну репліку після його закінчення – мовляв, вельмишановний член-кореспонденте, а вам ваше високе звання дозволяє погоджуватися з ахінеєю і самому доповнювати її квазінауковими викладами? Жодний депутат не став на вуха – що це тут коїться! Тимошенко мені не друг, але істина дорожча! Всі промовчали, включно із наче молодим-і-порядним Арсенієм Яценюком, котрий не міг не відчувати як фаховий економіст – куди краще за автора цих рядків – всієї брутальності ситуації. І навіть міністр внутрішніх справ Юрій Луценко – єдиний представник уряду на передачі – мусив би вступитися за честь мундира, тобто за керівника Кабміну, хоч і – припустимо – не тямлячи нічого в економіці. Але чиновно-політичний народ німував.
 
А що це означає, за великим рахунком? Якщо не брати до уваги зрозумілі для українського суспільства чоловічий шовінізм і чоловічу солідарність (вони, як на мене, читалися на фізіях присутніх, та навряд чи були головними), все це означає дуже сумну, як для долі країни, річ: провідні політичні сили і далі головним знаряддям своєї боротьби за владу робитимуть не раціональні речі, не ідеології європейського штибу а «накручені» міфологеми, в яких не буде ані зернята правдивості, чи ще гірше – тотальні соціальні міфи, про які проти ночі й згадувати не хочеться. Так і хочеться сказати: Україно, стережись – політики йдуть до тебе, і вони, навіть найпрогресивніші, занурюватимуть тебе в таку драговину і темряву, куди світло розуму навряд чи дістане. Та і звідкіля йому взятися, цьому світлові? Адже справді фахові експерти на українському телебаченні сьогодні настільки рідкісні гості, що масовому глядачеві, мабуть, здається, що міфологічна свідомість – це єдино можливий і нормальний тип суспільної свідомості.
 
...До речі, якби БЮТ прагнув розставити крапки над «і» та оперувати суто раціональними аргументами, то, певен, ще під час палкого монологу Миколи Яновича можна було організувати, скажімо, дзвінок його чинного колеги першого віце-прем‘єра Турчинова до студії, і в прямому ефірі за три хвилини елегантно покласти на лопатки згаданого вище член-кореспондента. Але ж, кажуть, БЮТ чи то веде з Партією регіонів переговори про створення нової коаліції, чи то вже розподіляє місця у новому уряді, отож ані часу, ані охоти задля деміфологізації масової свідомості не має. Бо ж у чому сила БЮТу? У раціональній критиці влади, коли цей блок в опозиції, й у створенні масових міфів тоді, коли він входить до влади, чи не так?
 
Одне слово, можновладних Остапів несе. І не тільки в прямому ефірі. Власне, це ще добре, що ми можемо завдяки телебаченню хоча би відстежувати їхню поведінку тоді, коли вони розслабляються і відверто показують, ким вони нас усіх вважають. А що буде, коли вони зрозуміють проблематичність дружного успішного насадження соціальних міфів за умови існування багатогодинних політичних ток-шоу в прямому ефірі?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Фото з сайту «Свободи на Інтері»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20757
Читайте також
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 891
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 004
22.12.2008 17:47
Блог Мустафи Найєма
44 062
09.12.2008 17:17
Андрей Рушковский, ShowOбоз
3 652
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5632 дн. тому
Ребята, не чистите посты, это же просто цензура! Чему вы учите подрастающее поколение?
Я еще раз добавлю свой пост, слегка убрав жесткие высказывания в адрес вас, Телекритики. И БУДУ ДОБАВЛЯТЬ ЕГО КАЖДЫЙ ДЕНЬ С РАЗНЫХ КОМПОВ, ЕСЛИ БУДЕТЕ УДАЛЯТЬ? ПОНЯТНО?
Итак, мой вчерашний пост, который цензоры на сайте решили замочить, был такого содержания (сам убрал самое жесткое))):
Чуваки, вы что, с дуба упали? Что тут вообще можно обсуждать? Целая статья посвящена чему-то там, что где-то там в очередной раз заявил Азаров. Про пана Пынзэныка и его куда большую {CENSORED} в финансах, афтар, как и положено, решил от нас умолчать. Господа, это же позорище, и этот "продукт" вы хотите втюхивать отечественным акулам пера, журналистам? Или вам всем зп поснимали?
5632 дн. тому
Мне кажется, на всякие "свободы" наши горе-политике ходят по привычке, и не вникают они в монологи попусту. То ли новые альянсы будуют, то ли дремлют...не важно. "Умерли" "свободы", нет уже той предпередачной горячки, трепета ожидания вступительного слова и пр. Обратись к себе, читатель, так ли уж тебя привлекают "свободы"? Ладно, Ющ вчера вещал (и свет у нас выключали), так я и раньше их "кнопкой" задавливал, кок только "МыколоЯныч" начинает речь - умное слушаю, неумное - пусть убогие внимают. Каждый из нас уже должен бы выбрать: себя уважать или бредни всякие слушать.
Борис
5633 дн. тому
Вперше до кінця можу підтримати автора, бо він як завжди обходив прямо критикувати горе- гаранта.
Відносно Азарова , то з ним все зрозуміло повний {CENSORED}. Як і {CENSORED} ведучі Інтера . Коли говорить представник БЮТ вони як єрефонська труба верещать і не дають закінчити думку і навпаки зелену вулицю Шуфричу і чорноротим Герман, Богословській, Азарову. Сеня захопився вихвалянням себе і Азарова і виглядав дурно. БЮТ слід подумати кого направляти( чи треба взагалі) на шоу де збір шакалів і роздають корови.
FTT
5633 дн. тому
"не ідеології європейського штибу" Пане Грабовський, жодної такої ідеології не існує. Евросоюз то купка корумпованих бюрократів, тому ставити їх за приклад не варто. Европейські політики на 90% це сюсюйкали і балакуни. І взагалі таке враження, що у нас вже сказилися усі вслід за президентом на двох темах - Европа і Голодомор. Досить вже з тою Европою безяєчною носитися, світ нею не обмежується. І Україна, зрештою, що, Азія? Росія то Азія. А Україна така ж Европа як і Польща, Греція чи Естонія. Всюди свої особливості і свої традиції. Тому віват НАТО і най шляк трафить придуркуватий Евросоюз, най вже розвалиться швидше до біса
FTT
5633 дн. тому
Азарафф це {CENSORED} ще та. І на посаді міністра він тільки тим й займався, що через прес-службу поливав брудом Тимошенко, замість того, щоби інформувати про "успіхі" своєї роботи. Взагалі, Азарофф не має жодного морального права обіймати навіть посаду слюсаря в Україні. Най цей {CENSORED} спочатку навчіться людської мови, бо вже немає сил слухати його гавкотіння.
Наталья
5633 дн. тому
НЕдивноНЕпотрібна стаття ,а тим більше на ТК,а ще тим більше-таке ж у ній все остогидле,як в студіях тих шоу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду