Маємо те, що маємо: кризову «зачистку» медіапростору від інтелекту

19 Грудня 2008
20802
19 Грудня 2008
09:40

Маємо те, що маємо: кризову «зачистку» медіапростору від інтелекту

20802
Маємо те, що маємо: кризову «зачистку» медіапростору від інтелекту
...І от коли, нарешті, у випуску «ТСН», присвяченому обранню Володимира Литвина головою Верховної Ради, досить мила телепанночка із числа «молодої гвардії» колись взірцево-інтелігентних «Плюсів» спершу чітко вимовила: «Литвин подякував депутатів за своє обрання», а через якийсь час додала, що «він працював заступником президента Академії наук», – усе, нарешті, почало ставати на свої місця. Жупел світової фінансово-економічної кризи, видається, саме для цього і потрібен нинішнім власникам медіапростору – щоб навіть найкращі зразки ЗМІ не піднімалися вище за рівень сакраментального «барбоса», не раз уже згадуваного «Детектор медіаю». Щоби рештки інтелектуальних видань і телепрограм якщо й не були би знищені повністю й остаточно, то опинилися б на безнадійному маргінесі суспільної уваги і політичної впливовості. Щоби жодні «справи Ґонґадзе» і «журналістські маніфести» не створювали проблем можновладцям та їхньому оточенню, а прагнення думати самостійно й одержувати для цього інформацію зі ЗМІ назавжди зникли з поля інтересів більшості споживачів медіапродукції.
 
Звичайно, навряд чи переважне число таких власників здатне осмислювати події на рівні «високих матерій» і робити метафізичні висновки у стилі, скажімо, Юрія Шевельова-Шереха чи Соломії Павличко, 100- і 50-ліття від народження яких відзначається цього місяця (у нормальній країні такі дати стали би підставами для серйозних розмов у провідних ЗМІ). Ні, тут ідеться радше про «спинний мозок», про здатність інтуїтивно відчувати неабияку потенційну небезпеку від самого факту існування і поширення у суспільстві навіть не бунтівних ідей, а простої атмосфери справжньої фаховості, взірців, образно кажучи, «високих інтелектуальних технологій». Не має значення, в якій саме царині. Тоді життя тих, хто має фінансову й адміністративну владу, стає спокійнішим, якщо не просто спокійним. Бо ж, скажімо, тележурналіст, котрий веде мову про «заступника президента Академії наук», без заборони з боку редактора чи топ-менеджера ніколи не нагадає глядачам, що цей «заступник президента» кілька разів був спійманий провідними істориками й політологами України на банальному плагіаті. Не тому не нагадає, що побоїться навіть спроби пустити подібну вістку про знану персону в ефір, а тому, що до кінця свого віку не поцікавиться жодною подробицею життя свого персонажа, крім тих, що опубліковані на офіційних сайтах. А навіщо, коли є значно цікавіші речі, ніж длубання в якомусь там background‘і? Коли треба заробляти гроші, а не мудрувати лукаво?
 
І справді, навіщо? Якщо, звісно, не йдеться про нову серію нескінченних пригод Алли Пугачової та Максима Галкіна або позачергове розлучення-весілля народної улюблениці Прекрасної няні? І то – хіба той background на телебаченні чи у пресі колись торкався реальних життєвих проблем Галкіна чи Заворотнюк, які насправді (досить вслухатися в їхні надривні веселощі) не виглядають гламурно-успішними щасливчиками?
 
Але говорити про реальні речі на професійному рівні наразі «не прийнято».
 
Ба більше: тих, хто вміє так робити, просто «зачищають». Я можу сто тисяч разів не бути згодним із В’ячеславом Піховшеком і гидувати приходити на програму, яку він вів на «1+1», але свого часу Піховшек принаймні показав себе як непоганий професіонал. І, безумовно, у фаховому сенсі він на дві голови вищий за теперішню команду «Плюсів» і не гірший за неї ж у сенсі моральному (бо це треба мати дуже специфічний «обліко моралє», щоб з радістю всістися в крісла своїх колег, викинутих з роботе через те, що вони були вищими за рівень сакраментального «барбоса»).
 
А от «барбосоподібні» – це інша справа.
 
От такі журналісти сьогодні, схоже, найбільше у ціні. І не лише на оновлених «Плюсах». І не лише на телебаченні. Коли вже не «Комуніст», а «Газета по-киевски» розповідає про «легендарну підпільну організацію Молода гвардія”», що, мовляв, «врятувала 2000 людей, спаливши біржу праці з документами на відправку їх у Німеччину», то про що можна говорити? Давно вже будь-яка освічена людина знає, що та легенда створена відділом пропаганди ЦК ВКП(б) плюс Олександром Фадєєвим і що «врятовану» молодь чоловічої статі «визволителі» зазвичай негайно мобілізовували, не документуючи цього і не перевдягаючи у військові однострої, – і кидали майже беззбройну у лоб на німецькі кулемети (подробиці – хоча б у блискучих спогадах Анатолія Дімарова, який у роки війни створив у Донбасі реальну, а не «легендарну» підпільну організацію)... Але для того, щоб писати більш-менш правдиві речі, потрібен певний професіоналізм, чи не так? І певні моральні стандарти – не буду верзти нісенітниці. А ці речі сьогодні не в ціні. Бо ж «аудиторія не хоче заумного», а «на вулиці сьогодні криза»...
 
Як на мене, саме посиланням на кризу нині вміло користуються господарі медіапростору України. Принаймні, їхня переважна більшість. Часом – на підсвідомому рівні (просто викидаючи зі своїх ЗМІ «надто розумну» публіку), а нерідко – цілком свідомо, повністю позбавляючи фінансування найбільш інтелектуальні видання (чи обмежуючи кошти до мінімуму) чи змушуючи ці видання рухатися в бік «жовтизни». Воно й справді: не заробиш в нинішній Україні особливих статків на газетах і журналах, розрахованих на читачів, здатних відрізнити Станіслава Єжи Леца від Станіслава Лема. Хоча б тому, що таких читачів, боюся, із кожним роком стає все менше і менше. Як і тих, для кого згаданий дещо вище неодноразово впійманий на плагіаті академік і політик ніколи вже не виглядатиме авторитетним персонажем суспільного життя. І тих, кому ще цікаво (свят-свят!) прочитати «якогось давнього грека Тібулла (sic! – С.Г.) в перекладах нікому не відомого Андрія Содомори» (пряма цитата з безапеляційного негативного вердикту нового головного редактора журналу, який, себто журнал, ще рік тому вважався одним із еталонів інтелектуальності в українській періодиці...). Читачів такого ґатунку не надто багато (за найоптимістичнішими підрахунками, пару відсотків від дорослого населення країни) і це здебільшого люди, чия зарплата у доларовому еквіваленті за останні кілька місяців зменшилася удвічі. Іншими словами, публіка, комерційно не надто приваблива.
 
От і виходить, що коли в іншому інтелектуальному журналі автор робить в одному реченні статті, присвяченої Голодомору, аж чотири (!!!) грубих фактографічних помилки, то цього не бачать ані редактори часопису, ані, очевидно, більша частина читачів. Не знають фактів? Нецікаво знати? Взагалі повний постмодерн – пиши, як карта ляже, всі істини відносні? Зате ж витриманий формат – добрий папір, кольорові фото, лаконічні тексти – все для того, щоби продукт продавався. Все добре, крім змісту.
 
А чого ви хочете – криза! Поменше мудрування, побільше фотографій, скандалів та історій із життя Алли Борисівні й компанії. І добре, якщо саме Алли Борисівни – існують куди більш, скажемо так, ніякі, але гламурні персонажі.
 
Ось такі маємо справи. Зменшення числа читабельних професійно зроблених текстів преси та інтернету. Не кажучи вже про телепрограми. Хтось скаже, що я перебільшую, але повторюся ще раз: схоже, жупел кризи дуже добре став у нагоді для чергової «зачистки» інформаційного простору України. «Зачистки» дуже хитрої – такої, що вигідна й основній масі господарів мас-медіа, і більшості журналістської братії, і навіть частині редакторату, який може розслабитись і звертати увагу тільки на якість фотографій та вмілий дизайн сторінок. Всі щасливі, крім невгамовних кількох відсотків аудиторії та купки авторів, які чогось скандалять і вимагають якоїсь Істини.
 
Але кому потрібні ці людці та їхні прихильники? Якби ще у медіасекторі «крутилися» зайві гроші, то можна було б подумати і про охоплення цих кількох відсотків аудиторії, а так... Бабель там чи Бебель, Лем чи Лец – яка різниця, аби ЗМІ ревно виконували поставлені перед ними завдання! Крім збирання «бабла», зокрема, - традиційне для України завдання мобілізації певних груп електорату навколо тих чи інших передових партійних ідей.
 
Що ж, це все речі об’єктивні й органічні, тим більше за кризових часів.
 
От тільки чи не повернемося ми всі, йдучи таким шляхом, до часів, коли простолюд щиро вважав, що Конституція – це ім’я дружини «хорошого» претендента на престол?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20802
Читайте також
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 891
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 004
30.12.2008 10:08
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 253
26.12.2008 13:31
Мар'яна Закусило
18 532
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналіст
5612 дн. тому
Шкода "милих телепанночок із числа «молодої гвардії», але саме Радянська школа телебачення робила ставку не на ведучих, а на голови, що говорять (дикторів)! От і виходить, що за редакторські та журналістські "ляпи" отримали на горіхи саме ті, кого ми бачимо в кадрі. А вцілому, щодо безграмотності та, вибачте на слові, жлобства на ТВ, цілком погоджуюсь з автором.
Хто хто?
5612 дн. тому
Чотире роки потому цей Грабовський бівся в істериці, такого ганебного каналу як 1+1 не знало українське ТБ, а Піховшека називав кучмівським підтиралом та прастітуткою...а зара за ним сумує? Та хто тоді прастітутка?
greta
5613 дн. тому
qw // 20.12.2008 03:27:49 Извините за тупой вопрос, но как правильно говорить вместо "заступником президента"? Віце-президент
Євген
5613 дн. тому
Браво, Грабовський! Все правда. Владі не потрібні думаючі журналісти, як і представники інших професій. Навіть із "інтелектуального" "Дня" зникла аналітика, вона не потрібна його теперішнім власникам. Три роки тому мене перестали друкувати в тому виданні, а моя аналітика в Україні виявилася нікому не потрібною. Ось і викладаю зараз спецкурс в університеті Загреба, вже й до Словенії запрошують. Мізки Україні не потрібні, бо вони заважають красти!
5613 дн. тому
Треба не забувати де ви ставилии наголо в темниках та джинсі.Звикайте до ЕКС!) Грабовського шкода- клімакс це важкй период.
Екс-випусковий
5614 дн. тому
Спеціально для таких, як оті , шо "ниасилил..."! Читайте різні розумні книжки, читайте вголос, "довгими сумними вечорами", як закликав Подерв"янський, читайте разом зі своїми жалюгідно-тупенькими катеринчучками, безлюдними та іже з ними. Може, хоч колись до вас, юних псевдозірочок, випханих тими нещасними на високі позиції спецкорів та ведучих тижневиків, дійде, що не можна робити вісім дурних помилок у наголосах за одну підводку у якихось "головних програмах країни". Про фактографію і стиль взагалі мовчу - сюжети такого олігофренічного рівня, які зараз "буйно квітнуть" на ТСН чи "Інтері", я свого часу часу навіть не брався переписувати, а відправляв на радикальне доопрацювання (разом з авторами).
унд психоаналитик
5614 дн. тому
Грабовський скучив за Піховшекелем... Це вже маразм із клімаксом
грабовському
5614 дн. тому
Що ви хочете від "дітей", які під дамокловим мечем скорочення мають погодитись на нелюдські умови: 20 сюжетів на місяць.
qw
5614 дн. тому
Правильно казати: віце-президент Національної академії наук України.
qw
5615 дн. тому
Извините за тупой вопрос, но как правильно говорить вместо "заступником президента"?
Прохожий
5615 дн. тому
Разве Соля не 1959-го года рождения?
Грабовскому
5615 дн. тому
Сергей, детишки "обновленного" ТСН с нетронутым мозгом мигом заплюют вас с юношеским энтузиазмом. Они вряд ли поняли о чем вы, сообразили только, что их ругают, теперь не успеете утираться, из реакция мгновенна, незатейлива и непосредственна. Не спорьте с ними - не ваш уровень. Скорбные разумом как умеют играют в телевизор, какой с них спрос?))))
5615 дн. тому
Ця заказуха дійсно для «барбосоподібних», що не пам"ятають про темники,джинсу на геть корумпованому каналі 1+1 разом з Бреховшеком.
колись взірцево-інтелігентних «Плюсів»
5615 дн. тому
Колись взірцево-брехливо-джинсових "плюсив"- так точніше буде))
Vitaliy
5615 дн. тому
А чого ви хотіли від вчорашніх студентів, які, в кращому разі, прочитали кілька детективів Донцової ? ;)
Алегарф
5615 дн. тому
Главное, чтоб "людци", как Вы их называете, не перепутали ЕЦ с ЕС, НАТО с Организацией Красного Креста, а проституцию со свободой совести и вероисповедания...
ниасилил...
5615 дн. тому
...но понял- пиховшек нашел теплое место в за...це Грабовского)))))
Бабель там чи Бебель
5615 дн. тому
Гробовский, ти вже не знаеш про що поскаржитись...піди попей персену на троїх разом з Піховшеком, Лапикурою.Прихваті Далганова четвертим)
Наталія
5615 дн. тому
А ніжки Чейні все ще бігають по КиєвуЧКРЛ
mr. Чейни
5616 дн. тому
Опять про НАТО ни слова... вы меня разочаровываете всё больше и больше, господин-пан Грабовськый. Вы же ещё не отработали полученные деньги, почему прекратили рекламу НАТО? Где упоминание про УПА? Вы что решили брать пример с НУ-НС, почему нет ничего о нападении России на Грузию? Те непостижимо похерили "заяву по Грузии", подписали коалицию, нарушив все демократические нормы (заявления по Грузии от БЮТ ведь так и не состоялось!) тепрь вот вы соскочили. Уволю!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду