Футбол і Шевченко

26 Травня 2009
22069
26 Травня 2009
23:28

Футбол і Шевченко

22069
, або Спортивна журналістика в ногах у олігархів.
Футбол і Шевченко

Іноземців можна поділити на тих, які асоціюють Україну із Шевченком-генієм і тих, які знають про Шевченка-футболіста. Звісно, ще є Чорнобильська катастрофа та помаранчева революція, але класифікація за Шевченками - певніша і, як віднедавна я зрозуміла, стосується не тільки іноземців, а й українців.

 

22 травня мій патріотизм отримав підживлення - в Центральному Будинку Вчителя в Києві на творчому вечері «Двері до Шевченка» зібралася повна зала людей, щоб ушанувати день перепоховання праху Шевченка (початку виконання Заповіту).

 

Шевченкове слово у піснях, віршах і образах постало через спогади й розповіді Євгена Сверстюка і Василя Овсієнка, спів Ніни Матвієнко, Ольги Ступак, Кирила Булкіна, Лесі Матвійчук, Тараса Компаніченка, Тараса Пушкаря, гурту «Сад» і багатьох інших.

 

Найбільше вразило два моменти. Перший, коли на сцену вийшло десятеро китайців - п'ять дівчат і п'ять хлопців - студентів одного із київських навчальних закладів і застпівали «Реве на стогне Дніпр широкий» китайською, а потім українською - це було щось неймовірне. Шалені оплески! Цікаво а чи знають наші сучасні вожді, олігархи-депутати хоча б один куплет «Реве та стогне Дніпр широкий!» Однак коли уже в виконанні українських учасників вечора на сцені зазвучав «Як умру, то поховайте» весь зал встав, віддаючи шану великому поету. Це не просто вірш. Це гімн! Було так зворушливо, що хотілося плакати!

 

І ось уже ввечері того ж дня в ефірі програми «Шустер live» на ТРК «Україна» усі співали оди футболістам та голові «Шахтаря». І тут Савік сказав: «Таїсія Повалій совершила подвиг - она в самолете выучила гимн «Шахтаря» и сейчас его споет». Всі присутні на ефірі встали під час виконання такого гімну ...

 

Я почала роздумувати про інтернаціоналізацію цього виду спорту і про майбутнє саме українського футболу - саме таке запитання поставив відомий спортивний журналіст Гливинський в прямому ефірі Рінатові Ахметову, для якого не важливо, хто грає в його команді - українець, нігерієць, поляк чи румун, - на полі повинні бути лише сильні учасники. Дійшла висновку, що для мене перемога «Шахтаря» не є 100% перемогою України, бо команда, в якій лише 5 українців - не українська команда. Перемагають гроші. І якщо наступного разу виграє команда олігарха Абрамовича? То чи це буде перемога Абрамовича над Ахметовим? І Україна тут ні до чого.

 

Але народу як і в древньому Римі треба видовищ. А от щодо хліба, то цікаво. Чи хтось із уболівальників, котрий бідно живе в багатій країні запитав себе: чому він живе так негідно і хто отримує фінансові й політичні дивіденди від його підтримки футболу?

 

Ейфорія від успіху пройде. Успіх клубу чи успіх України - питання часу. Головне, щоб політику не замінили спортом, бо футбол - як наркотик, який здатен стерти з пам'яті, хто є хто в українській політиці.

 

Сподіваюся, що українські вболівальники дотиснуть українську владу і дитячі спортивні школи не закриватимуться, а на місці незаконних новобудов з'являтимуться спортивні майданчики. Але мені просто щиро болить, коли історична пам'ять стирається під тиском видовищ, які нам нав'язують нових героїв і нових псевдолідерів.

 

В країні, де слабка спортивна журналістика, футбол, як і його власники, можуть стати новими ідолами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Захмарна
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22069
Читайте також
26.06.2009 10:51
Валентин Ткач, для «Детектор медіа»
15 408
18.06.2009 10:53
Валентин Ткач, для «Детектор медіа»
3 710
25.05.2009 17:44
Алексей Фурман, Reklamaster.com
28 142
05.05.2009 11:35
Світлана Кореновська
52 347
29.01.2009 06:47
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
38 446
26.01.2009 12:52
Игорь Лопухин, Business & FM
30 790
25.12.2008 15:50
Галина Лебединська, «День»
15 233
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
fanat
5449 дн. тому
a mne kazetsa, sho avtoru nado bylo kopnut glubshe... i vzat' primery iz dugix stran. K primeru, kto takoj Servantes dlia ispanzev i chto dlia nix futbol
вболівальник
5449 дн. тому
сподіваюся, що українські вболівальники поповертаються із-за кордонів, цю - дотиснуть, а іншу владу - виберуть
митці
5450 дн. тому
Боже, какой снобский бред!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду