«Євробачення» по-українськи: ноти протесту у склянці бурди

28 Лютого 2009
29280
28 Лютого 2009
11:57

«Євробачення» по-українськи: ноти протесту у склянці бурди

29280
«Євробачення» по-українськи: ноти протесту у склянці бурди
Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко втягують у новий скандал — попсовий (у зв’язку з Євробаченням). Мало цим людям проблем газових і передвиборно-конкурентних, то навалили ще й шоу-бізнесову купу.
 
Але вже летять гінці у всі кінці — і на столи ясновельможних осіб лягають стоси паперів, на яких дівочим почерком виведено «відкриті листи».
 
«Дорогі В.А. і Ю.В., негайно рятуйте репутацію країни! Терміново втрутьтеся у неподобство навколо Євробачення по-українському (скандальних результатів півфіналу)!»
 
І ці перші особи, котрі, практично, доморозили кілька найбільших мегаполісів країни, напевно, негайно на «музон» відреагують. Вони взагалі можуть миттю вимести «сміття з хати», пославши на горе-конкурс, наприклад, свого улюбленого «єдиного кандидата» — Леоніда Михайловича... Чоловіка, котрий співає. Мера, який заснути не дає (своїми вибриками). А що, іншим можна вити в тернику, то хай і цей потужиться «за честь мундира». Адже слухають, мліють...
 
Тим часом «жарти гумору» у зв’язку з попередніми результатами Євробачення-2009 (а-ля Ukraine) взагалі якісь саркастично-трагічні. На проміжних мелоперегонах і раніше «труси» (співаючі) перемагали. Цього ж разу в хід пішла практично вся «спідня білизна».
 
На форумах інколи трапляються тверезі думки. І пише одна людина на «Детектор медіа» під розлогою статтею: «Панове телеробітники та критики! Вам здається, що вся ця тусня якось впливала на людей країни, яку представлятимуть ці «мистці»? Більшість взагалі це не дивилися. Мені жаль, соромно, що країну, в якій я живу, представлятимуть «відібранці» стьобу вузьконаправлених продюсерів. Вже після Руслани це все ставало все ганебнішим. А тепер і дивитись не варто. До того ж усі так занижують значимість Євробачення, коли програють… І так завищують, коли раптом опиняються в першій десятці. А диски народ не купляє. Тож цей відбір — лише пропозиції для корпоративів…»
 
І нічого додати. Все так і є.
 
Але ж не ми з вами цей захід до неба підносили. І не ми його насаджували як «іміджеформуючий» — для «гордості країни».
 
Тож нічого й відвертатися. Співають — і співають. Ниють — і виють. Отож знову туди, де море вогнів. (Нам ось не завжди й інші вибори до душі, але ж ходимо, голосуємо, делегуємо, потім, щоправда, лупаємо чолами стіни: і кого ж вибирали?)
 
Тільки за минулий період, нагадаю, батьківщина досить розмаїто проявляла себе у справі зміцнення «іміджу» в рамках європейського хору. Демонстрували... І вокал по-українськи (іноді), і енергію «дику», і чобітки червоні, й ідеали майданні, і треш по-полтавськи, і гламур по-кіркоровськи... Оце рвонули! «Нас не догонят!»
 
А ось що чекає обивателя-глядача на черговому рейтинговому видовищі вже в середині травня 2009 р. («від нашого столу» — «їхньому столу») — можна лише розчулитися...
 
Якщо хтось бачив так званий півфінал, записаний Першим каналом, а затим виданий населенню, той великий молодець. Оскільки мало який птах долетів до середини телевізійного жаху. І вже потому усвідомив, що це було.
 
А було ось що. Вульгарний, цілеспрямований, безпардонний, містечковий корпоративний непрофесіоналізм. Практично в усьому (за поодинокими артистичними виявами). І в «телекартинці», і в манері так званого ведення, і в нездатності команди Василя Ілащука зібрати хоча б щільний натовп статистів, які б штучно тішилися відібраним «геніям» із нетрів.
 
…Щороку ближче до весни загострюються такі телеогляди художньої самодіяльності (напередодні Євро). І рік у рік саме в цей період (про це неодноразово вже доводилось писати) нам щедро пропонують видатні досягнення місцевого трешу. Тож не звикати. Кожен «співак» вважає, що він «артист». А кожен слухач не сумнівається, що хтось збожеволів.
Загалом, нічого особливого. Усе — за «правилами».
 
Тільки нинішнього року якісь «правила», виявляється, злісно порушили… (див. окремий блок — «Пісня на біс»).
 
Я ж, даруйте, розглядаю цю трагікомічну ситуацію трохи спектральніше. Оскільки в цій справі порушене головне — смислоутворуююче — і чітко прописане одне «правило» Євро. Як відомо, це конкурс — на найкращу пісню. А ось пісень — як виду і жанру — тут не спостерігалося в природі (за поодинокими вкрапленнями).
 
Були ноги, були руки. Були труси. Були муркотіння, скиглення, стогін. Було посмикування, завивання і в ноти регулярне невлучання.
 
А ось пісень — цільних, осмислених художніх композицій — наполягаю, практично не спостерігалося.
 
Якби представник «Русского радио», що засідав у непідкупному журі, надумав узяти фінальний мелотреш і забити ним свій гордий ефір, — то ця людина відразу й прогоріла б. Його б миттю московські боси вигнали з роботи — за профнепридатність. Оскільки сприймати такі «пісні» й танці немає фізичної можливості. Зразу хочеться переключитися на «Дискавері» — й дивитися «про тварин».
 
І отримуємо в сухому залишку: місцеве журі вочевидь порушило найважливіше правило євроконкурсу — не пісні відбирали, а здебільшого помітні тулуби.
 
Далі про інші порушення (тих-таки «правил»). Якщо не згадати бодай одну прем’єрну композицію (претендента на Євро), то що ж ці люди робили десять днів поспіль, «підраховуючи» та «обговорюючи» якісь результати відбору?
 
Цікаві вони громадяни... Те, що можна виокремити й визначити за десять секунд — три сосни, одна береза, — виявляється, треба «зондувати» і глибокодумно «вивчати» практично два тижні. Чи в цьому «професіоналізм»...
 
Хіба є в цих білямузичних товаришів слух (а особливо — совість), якщо десять діб мучилися-тужилися над дилемою буття: чи зараховувати до європейського модного руху такі надзвичайні прожекти, як «Заклепки», Tori Joy, «4 kings», Лобода, Nikit і співака GODO, який пристав до них?
 
У задачці також запитується: а конкурсантку Маню навіщо засунули, з корабля за борт скинувши, вона ж чим гірша за переможний колгоспний контингент?
 
Тільки далі — знову про ознаки порушення «правил». Чому це артист Олег Скрипка публічно (на всю Україну) на 5 каналі — зронив загадковий текст, нібито навіть після геніального півфіналу, який визначив «найкращих», він, бачте, досі продовжує сепаратні переговори з НТКУ про можливу участь... Порушення!
 
Такий волюнтаризм теж «правилами» не передбачений. Домовилися вже, мабуть? Упросили прошеного? Отож декого — з голосом і хоч якоюсь, але творчістю, — можна, з корпоративної примхи, «за борт», а фольклорний елемент — знову на «трибуну». І це не дивно. Після участі цього колись шанованого артиста в поточних «шабашах» (у районі мерії) можливий будь-який інший «космічний» результат його подальшого музичного життя.
 
І наступне відверте порушення (тих-таки «правил» євроруху). В якому параграфі записано, що дорослі чоловіки (у вигляді журі) зобов’язані озброюватися секундомірами, не думати про секунди звисока, а фіксувати кожну переспівану мить...
 
Мені тут напередодні примарилося взагалі жорстоке видиво: а що якби з того світу на український відбір повернулася фантастична Квітка Цісик (із великим голосом), що як сюди ж прибула б жива-квітуча Ніна Матвієнко (з якоюсь геніальною піснею) — і в кожної з них була б чудова композиція, тільки на 30—40 «сантиметрів-секунд» довша, ніж у груп «Заклепки»...
 
І що ви собі гадаєте — секундомір на такому «змаганні» переможе! Як і в недавньому — ганебному — випадку.
 
Хоча тут-таки (і знову — порушення!) один із суддів привселюдно заявляє: «Що стосується тривалості треків, то першим і останнім місцем, де це важливо — це буде фінальний телепродукт у Москві, коли ці пісні будуть суворо загнані в одне музичне колесо…».
 
Виходить, самі ж і розписалися у власному «злочині», коли вигнали втришия одну з потенційно сильних учасниць. А це, не приховую, обдарована дівчинка з Києва Настя Приходько, протеже найкращого на сьогодні мелодиста Костянтина Меладзе, який краще тямить на модній музиці, ніж Бебешко або навіть Кузін. Хіба справа у «простроченні» композиції, котру прийняли оком не кліпнувши... Справа — у стереотипі, у «форматі». У художній неадекватності.
 
Чим мають керуватися вожді телеканалів і «люди від музики», котрі сидять у президіях із секундомірами? Здавалося б, художнім смаком (якщо такий є).
 
Навіщо взагалі збиратися теплою компанією, якщо для суддівства «такого Євро­бачення» можна запросити сторожа НТКУ — і той врубав би той-таки «секундомір» із кабінету Василя Ілащука.
 
Формулюю ексклюзивно і членороздільно: усі можливі «правила» на таких розважальних музичних заходах — не середньовічна догма, не статут в армійській казармі, а лише керівництво до дії для пошуку цікавого художнього результату. І всі запропоновані оргкомітетами «канони» мають слугувати єдиній меті — виявленню творчого результату, а не «трусів».
 
Бездара в трусах — і так проб’ється. А талант — якщо це дар Божий — можна і треба підтримати, підбадьорити, дати шанс. Тим більше що параграфи в документації Євробачення — не Конституція України (хоча й ту, до речі, у нас тричі на день порушують).
 
Отож те, що сталося на недавньому містечковому півфіналі УТ-1, — свавілля подвійне і обурливе.
 
Серед трьох десятків музичних претендентів (із їхніми ж піснями на додачу) якщо й було три одиниці творчих, самобутніх, неординарних, то одну з них (зрозуміло, кого маю на увазі) «зрізали» й викинули — свідомо, корпоративно. Прикрившись «секундоміром», на кону лишили обурливе «нотоневлучання» — улюблений формат нашого «бізу».
 
І так же — скрізь. Тільки-но проклюнеться десь людина з голосом або харизмою — так відразу на неї й «чадру» нап’ялити, щоб не відсвічувала контрастним світлом і не підкреслювала убозтво поточних «хіт-парадів». Де, до речі, Катя Чилі — самородок з того ж «цеху», котрому не так просто переефірити «труси» в порочному колгоспі?
 
Де інші цікаві голосисті особи, що колись спалахнули, а потім були затоптані об’єднаними нікітинськими «арміями»?
 
Але знову про порушення. Якщо уважно прозондувати у ЗМІ деякі крилатості від людей, котрі «журили» цей дивовижний «природний добір», то виникають цілком крамольні підозри... Хто це там з «музикознавців» так бадьоро мовить про «творчість» по закінченні бою? Може, якісь масні відвідувачі борделю з роману «Нана»? Чи хтиві «папіки» в одній із саун Кончі-Заспи? Агов?! «Ми чекали хабарів. Криза. Ніхто нічого не приніс. Ми дуже розчаровані. Тягнули до останнього», — масно посміхається один член (журі). «Я був не проти, щоб цей фізіологічно-творчий проект опинився у фіналі…» — жартує інший (член журі, що з «Русского радио»).
 
...Нарешті самі обмовилися! І обмовки ці — не тільки за Фрейдом. Фізіологічно-творчі «проекти» — ось чого їм, виявляється, бракує для повного тілесного (музичного) блага.
 
Ось і вибрали те, що треба для збудження ерогенних плацдармів. А чого не треба — виперли. Правда, характеристика «творчі» вжита членом журі, швидше, для красного слівця. Адже концепт тут — «фізіологія». Фізіологічний шоу-бізнес — їхня мета, їхній смак.
 
І подальша програма таких дій очевидна.
 
У конкретному випадку ці люди й виконували вже не функції «художніх експертів» (навіщо?), а якихось лікарів-проктологів... Фізіологія ж. Ось і вибрали — за десять тяжких днів — усе те, що підходить під «глибину» їхнього бачення...
 
І керівники НТКУ вдали, буцімто «всі в білому».
 
Втім, тепер хоч ясно — це виключно «справа лікарів». А не музикантів.
 
І нічого, крім огиди, і ці дії, і ці люди вже не викликають. Розігнати їх усіх. Негайно зробити ротацію. По лікарнях їх... Хай не ганьблять ні каналу, ні країни. Хай займаються «фізіологією» — відповідно до власного (творчого) бачення.
 
* * *
 
А насамкінець скажу, навіщо взагалі кинув несмілий погляд на цю «складну» проблему... Дівчинку жаль. Зрозуміло? (Тільки не заплачте...)
 
Річ у тому, що, за давніми театральними історіями, добре знаю цю сім’ю. Знаю її бабусю — театрального журналіста Людми­лу Олексіївну Приходько (колись працювала в журналі «Укра­їнський театр», тепер на пенсії). Вона сама й тягне двох онуків. Часто не спить ночами, переживаючи за їхнє майбутнє й нарікаючи на кривду, яка нині не лише в шоу-бізнесі, а скрізь...
 
На УТ-1 вже знахабніли до того, що в підводках тріщать — «ця учасниця співала на дні народження Кучми!». Та вона ще пішки під стіл ходила, коли ви всім своїм УТ цього Кучму облизували й оспівували, безстидники!
 
І якби у справді обдарованої дівчини була всесильна «волохата рука» або якась «міцна спина», ну й гаразд, якось склалося б... Але є те, що є — голос, темпе­рамент, бажання, дар. Голос, не схо­жий на інші. Дивний, низький, надривний, густий, драматичний, місцями «давньогрецький» вокал... Добрий чоловік із Грузії — Меладзе — цей вокал розчув. Спробував «розчистити» їй, уже як міг, шлях на продажну «відформатизовану» естраду (де білих ворон у зграї не приймають). Але й цей грузин не всесильний. Всесильні «шестерінки», які крутять заржавілий механізм ефіру, вершать чиїсь долі, топчуть природні таланти, а потім у тих-таки саунах «гогочуть», підбиваючи свої бариші. Цей світ придуманий не нами... Тільки дівчинку, як і раніше, жаль.
 
А от на майбутнє Євробачення — після такого відбору-ганьби — тепер просто зобов’язаний поїхати й заспівати наш «єдиний кандидат» Черновецький. По-перше, йому «закон» точно не писаний. По-друге, на відміну від «бідного» Скрипки, у мера є гроші на розкрутку.
 
…А по-третє, це вже давно не «пісня» — це ж саме ваше життя. Вслухайтеся — жахніться. Прокиньтеся.
 
ПІСНІ НА БІС
В український фінал Євробачення-2009 вийшли: Tori Joy, «Гарячий шоколад», Тетяна Брянцева, «Заклепки», Наталя Волкова, «4 kings», Kishe, ANA, NikitА, Олександр Панайотов, Денис Барканов, Іра Пойзен, GODO, Lenara (Ленара Османова). У складі журі: Василь Ілащук, Роман Недзельський, Олександр Пономарьов, Володимир Бебешко, Сергій Кузін. Привід для скандалу — спірні рішення журі і виліт із фіналу (він відбудеться 8 березня в Палаці «Україна») однієї з найобдарованіших конкурсанток — Анастасії Приходько. Її продюсер Олена Мозгова каже про очевидні порушення під час конкурсу, про необ’єктивність суддівства. Йдеться навіть про звернення в судові інстанції — з метою перегляду результатів півфіналу. На цей час поширено відкритий лист конкурсантки Приходько до В.Ющенка, Ю.Тимошенко, а також до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням усе-таки дозволити виступити у фіналі й дати право вирішити самим телеглядачам — так чи ні?
 
Одним словом…
 
— Мені особисто прикро, що Настя не пройшла. Я її вважаю талановитою співачкою, з харизмою і сильним голосом. Але правила одні для всіх. Коли не знаєш, що робити, — дій за законом. А її пісня вже звучала на «Фабриці зірок-7», до того ж хронометраж композиції — 3 хвилини 46 секунд. (Василь Ілащук, президент НТКУ. З коментарів ЗМІ.)
 
* * *
 
— Як має відбуватися відбір на Євробачення, кожна країна повинна вирішувати сама. Немає єдиного правила для всіх. На останньому відборі взагалі було мало пісень, які б відповідали якимсь критеріям. Коли мені доводилося займатися організаційною роботою в рамках таких відборів, то ми шукали інші підходи — давали можливість талановитому виконавцеві показати себе з найкращого боку… Радили, доречні та або інша пісня, чи, може, варто (якщо людина талановита) змінити не тільки аранжування, а й усю композицію. Євробачення — живий творчий процес. І питання не в комах, не в секундах. А в кінцевому результаті — або ми хочемо цікавого представника, або ж хочемо просто поставити галочку «на замовлення». (Олена Мозгова, музичний продюсер. Коментар для «ДТ».)
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29280
Читайте також
10.03.2009 07:57
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
46 584
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 746
20.02.2009 13:36
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 760
05.02.2009 18:44
Мария Иванова
, для «Детектор медіа»
17 809
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бабушка телевидения
5527 дн. тому
Мы страдаем отсутствием вкуса во всем. От нас удачно выступили подряд три девушки и Сердючка. Ну неужели трудно догадаться, что хватит баб? Что, нет юношей или ансамблей? Тот же Панайотов, Козловский (обыграть фамилию), Пиккардийская терция (А что? Каас же от Франции!), Олег Скрипка - да навалом же прикольных вариантов! Нет, опять девки классом похуже, ценою подешевле плюс грязнейшие скандалы. В любом случае - так нам с Россией и надо, гавнюкам.
Катя
5532 дн. тому
Звичайно, конкурсанти відстійні. Але Приходько нічим не краща... Відверто слабий неприємний голос, хай як вона надривається. Єдиний пристойний вокал - Панайотов. Я його терпіти не можу, але найменше позорисько - це перемога Панайотова.
читач
5535 дн. тому
Господи, я ніколи в житті не бачив такої НУДНОЇ статті. Переливання з пустого в порожнє, в кожному абзаці одне й те саме! Взагалі, хто така Приходько? Проведіть опитування - 40-50% громадян навіть не знають про таку. Як може така людина представляти нашу державу на тому злощасному конкурсі? І ще, задрали ви вже зі своєю Русланою. Як вона трусами світила на прес-конференціях, залізши на стіл, так це нормально, а як хто-небудь інший - то це вже скандал! Подвійні стандарти? З Матвієнко ви загнули. Це не пісенний конкурс, якщо ви ще не зрозуміли. НЕ ПІСЕННИЙ.
kj
5535 дн. тому
Да... Вергелис деградировал. Как его возбудили "трусы"! Словесный понос какой-то, а не статья для некогда уважаемого издания. Хотя Илащук и иже с ним - конченные.
хтось
5535 дн. тому
Гарна дівчина! Гарно співає! Але!... Говорити про упереджене ставлення (яке можливо й мало місце) можна говорити лише за однієї умови! - ВИКОНАТИ ВСЕ БЕЗДОГАННО І ДОТРИМАТИСЯ УСІХ ПРАВИЛ!!! Ну скажіть, люди добрі, навіщо ж було порушувати ТРИ з ЧОТИРЬОХ правил-умов допуску!!! Дурість, провокація чи … на грубость наривалісь? – От і нарвалися! А що тепер? – Через Гаазький суд повертатися в конкурс, чи - ҐУДБАЙ – РАША???!!!... І до чого тепер Президент і Прем’єр???!!! – Вже цілком поїхали…
дедушка крылов
5536 дн. тому
Господа.Ссвоей критикой вы жестоко обижаете директора творческого объединения музыкальных программ НТКУ Е.Загороднюк.Попробуйте сами в пенсионном возрасте тащить груз самодурстваинтриг и наушничества на 10-м этаже.Добавьте толпу бездарных приближенных.Не забудьте про климакс.А каково изучать гаммы с инженерно-техническим образованием.Не судите строго,господа хорошие.Беда,коль пироги начал тачать сапожник.
ната
5537 дн. тому
...а чому Черновецький, а не Поплавський?
Титова
5537 дн. тому
Олежка! Ты когда-нибудь научишься писать по-делу, без поноса слов и запора мысли? Тебе, что, платят за количество знаков? Сомневаюсь. Мостовые выглядят вполне разумными. Тем более, Рабинович не замечен в транжирстве своей копеечки. ВЫХОДИТ, это у тебя заболевание такое. Хоть немного постарайся писать с умом и кратко, ты же, поговаривают, способный мальчик. Женись, что ли!
5537 дн. тому
Мені не зрозуміло одне - коли ПРИЙМАЛИ дло участі пісню Анастасії, організатори НЕ БАЧИЛИ, що там хронометраж більший чи пісня вже звучала? Вони прозріли саме на півфіналі? Маячня! Просто Меладзе не з "їхнього(Бебешка, Нікітіна і т.д.) пісочника, він вище за них, краще за них. ТО хоча б в такий спосіб вони спромоглися "піднятися" над талановитим продюсером. А бідна дівчина потрапила у ці "жорнова". Крім того, на етапі півфіналу спокійно можна було корегувати виступи співаків, якщо головним для журі був би ПРЕСТИЖ країни, а не власні ниці амбіції! Що можна порадити Анастасії? Та забути про цей дурнуватий конкурс, а співоче майбутнє в неї точно є!
маргарита
5537 дн. тому
все це схоже на виправдання власного правового нігілізму, який так глибоко в"ївся в нашу свідомість. якщо є правила - їх треба дотримуватись, якщо вони недосконалі - змінювати в законний спосіб, але ж не порушувати! хай навіть задля "обдарованої дівчинки". а взагалі українське євробачення давно перестало пропонувати щось цікаве, крім якихось скандалів. нудно й прикро.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду