Атіс Климович: Світ почав би жити зовсім інакше, якби була дана відповідна оцінка радянському режиму

19 Грудня 2008
30690
19 Грудня 2008
14:15

Атіс Климович: Світ почав би жити зовсім інакше, якби була дана відповідна оцінка радянському режиму

30690
Із журналістом провідної газети Латвії Diena Атісом Климовичем нам вдалося поспілкуватися під час його чергового приїзду в Україну. За нами він спостерігає ще з початку 90-х. «Дню» журналіст розповів про шлях Латвії до декомунізації і про те, як поступово на його очах змінюється Україна.
Атіс Климович: Світ почав би жити зовсім інакше, якби була дана відповідна оцінка радянському режиму
На думку Атіса, визнання Голодомору геноцидом важливе не тільки для Європи, а й для всього світу.
 
— Атісе, з чого розпочалася ваша журналістика?
 
— Моя журналістика почалася в 1991 році з роботи у відділі зарубіжних новин провідної газети Diena. Тоді відбулася моя перша поїздка — до Грузії, де обрали Звіада Гамсахурдію. Це була перша, і, певною мірою, випадкова поїздка. Тоді я зрозумів, наскільки важливо часто бувати в тих країнах, про які пишеш. Саме з цього все й почалося. Зараз у мене за плечима вже багато що: Чечня, Ірак, Афганістан, Середня Азія, Балкани...
 
— У вас журналістська освіта?
 
— Історична.
 
— Деякі експерти вважають, що якісна журналістика зараз переживає спад, своєрідну кризу. Як ви думаєте?
 
— Я думаю, зараз по пресі може сильно вдарити економічна криза. По газетах вона вже вдарила. А внаслідок інтернетизації молоде покоління вже не бажає отримувати інформацію в паперовому вигляді. І Diena цього року відійшла від свого дуже респектабельного формату та зменшилась. Набагато менше зустрічається хороших матеріалів, і вони коротші. А я переконаний, якщо хочеш зробити серйозний матеріал, наприклад, написати щось про Голодомор в Україні, то зробити це якісно в трьох тисячах знаків проблематично. Інтернет, звичайно, дає інші можливості.
 
Крім того, я нещодавно читав про те, як у світі відбувається відбір новин. Це має значення: подія сталася в такій країні, як Грузія чи в такій, як Англія.
Беззаперечно можна сказати, що рівень журналістики сильно знизився в Росії у зв’язку з тим, що журналісти не можуть бути об’єктивними, працювати належним чином.
 
Якщо раніше я поважав канал «НТВ», то з певного часу я побачив, що мій колега повністю може нехтувати історичними фактами, називаючи Калінінградську область істинними російськими землями. В Росії ми не бачимо вільної та нормальної мас-медіа. Крім, напевно, маленьких газет, таких, як «Незалежна», де працювала Анна Політковська. Підневільні мас-медіа впливають не тільки на населення Росії, а й на всі території, де їх розповсюджують. Це дуже погана справа.
 
— До речі, ви були знайомі з Анною Політковською, адже ви обоє були в Чечні?
 
— Перетинався, але знайомий не був.
 
— Стежите за судовим процесом з приводу вбивства Політковської? Справжніх убивць покарають?
 
— В Росії немає вільних судів. У це я не вірю.
 
— Чи співпрацюєте ви з вільними російськими журналістами?
 
— Ні, в мене немає таких знайомих.
 
— Звертаючись до вашого інтерв’ю з міністром Грузії з питань реінтеграції Темуром Якобашвілі, яке було опубліковане ще в травні нинішнього року в Diena, представник влади Грузії висловив припущення: «Грузією це не закінчиться, наступна — Україна, потім — Балтія». Ось ще одна цитата: «Варто визнати, що нам би хотілося більшої ясності від НАТО, яким чином вони могли б надати військову підтримку країнам-учасницям?» Це говорить держсекретар міністерства оборони Латвії Едгар Рінкевич вже після серпневих подій. Чи відчуває Латвія себе в безпеці після грузинських подій?
 
— На це запитання дуже складно відповісти. Я сподіваюся, відповідь є у людей, що перебувають у тій структурі Латвії, яка у вас називається Радою з національної безпеки.
Ніхто не скасовував п’ятий параграф: напад на одну країну НАТО означає напад на всі країни НАТО. Інша сторона, в якій я не настільки впевнений — це те, наскільки ми можемо розраховувати самі на себе. Це має першочергове значення. Мені самому було б цікаво знати, наскільки ми готові, але поки я не зустрічався з такими інформованими військовими. Зате я бачив те, що відбувалося в Грузії. Я пересвідчився в тому, що було б набагато краще, якби уряд і збройні сили Грузії були готові до такого повороту. Вони повинні прораховувати різноманітні варіанти. Вони не були готові.
 
— А чи міг Саакашвілі в тій ситуації діяти інакше? І, з іншого боку, чи могла реакція Заходу бути більш істотною? Чому європейці так швидко «здулися»?
 
— Зараз можна було б піти за багатьма й кидати каміння в Саакашвілі. Мені б не хотілося цього робити. Але навіть такий, на мій погляд, обережний грузинський політик як Ніно Бурджанадзе говорить про те, що рано чи пізно ця провокація була неминуча. Я також дотримуюся думки, що це мало статися.
 
Що стосується реакції Заходу, то мені також здається, що вона була дуже слабкою. Я принаймні чекав на більше.
 
Зараз є побоювання розвитку в Росії настроїв реабілітації режиму Сталіна. І з цим росте нове покоління 20-річних росіян. Чи не виллється це в щось небезпечне, важко сказати.
Якщо говорять конкретно про серпень, то час було вибрано дуже розумно. 8 серпня — день відкриття Олімпіади. Для політиків — це час відпусток. У штабі НАТО в Брюсселі перебував лише амбасадор НАТО від Словаччини. Вмить зібрати когось, щоб якось реагувати було просто нереально.
 
— Ви вже багато років спостерігаєте за Росією і добре знайомі з політикою її влади. Чому навколо цієї країни постійно відбуваються конфлікти? У чому глибока причина? І чому в новому поколінні ці настрої знаходять продовження?
 
— Я гадаю, це небажання облаштувати Росію, розвивати технології. Там стільки території, з якою можна було б працювати. У Середній Азії є невдоволення щодо Росії. Хоча вони вважаються союзниками, насправді з боку Таджикистану існує велика неприязнь за поблажливе ставлення до них Росії. Це ж саме ми спостерігаємо в Грузії, Україні, Польщі. Це — несучасна політика. Те, що ми бачили в Грузії, — це політика XIX століття. Я згодний із тими, хто говорить, що це не на користь громадянам Росії, адже основна частина країни живе в бідності.
 
— А ось звідки ця політика? Чому до влади приходять лідери, які цю політику продукують?
 
— Однією з причин такої влади може бути та економічна криза в Росії кінця 90-х, яка дала можливість критикувати відносних демократів. Це дозволило прийти до влади тим, хто керує державою зараз. Це так. Але я не хочу говорити про те, що це наперед визначене якимись надзаконами історії та природи. Це залежить від обставин.
 
— Росія зможе стати демократією?
 
— Скоріше потрібно думати про те, які для цього є передумови. У зв’язку з економічною кризою очікуються протести в Росії. Хоча, починаючи з 1991 року на демонстрації в Москві виходило не більше тисячі-двох людей. Для Росії це дуже мало.
Мене дуже непокоїть те, що сьогодні в російських художніх фільмах, у серіалах монструозний режим Сталіна показується хорошим. Я більш песимістичний щодо змін у Росії в найближчі роки. Добре було б, якби я помилявся.
 
— Як Латвія проходила шлях декомунізації? Наскільки нам відомо, окремі люстраційні закони не приймалися. Але чи були якісь законодавчі обмеження в інформаційній сфері? Чи брали участь ЗМІ в поверненні ідентифікації та національної пам’яті Латвії?
 
— З приводу люстрації в Латвії: на мою думку, все пішло в правильному напрямку. У нас не було «полювання на відьом». З іншого боку, є досить великий шар політиків, які вийшли з тих часів. Сподіваюся, що з приходом іншого покоління щось зміниться.
 
— Яких конкретно змін ви чекаєте?
 
— Так само, як і в Україні, народ Латвії втратив віру в ту сотню представників влади (яких у вас 450). Там ми також бачимо неспроможність думати про майбутнє, про державу. Мені здається, що з приходом іншого покоління все зміниться.
 
Але щодо історичного минулого великих дискусій не було. Було віддано данину пам’яті національним партизанам, які як УПА чинили опір радянському режимові, мас-медіа та історики включилися до роботи з відкриття закритих за радянських часів сторінок історії. Дуже багато хто на це звертав увагу. Звичайно, є багато питань, в яких ще потрібно розібратися, піти від міфів, які є в кожного народу, якісь історичні факти потрібно переоцінити.
 
— Для українців було дуже важливо, що 22-го листопада в день шанування жертв Голодомору нас приїхав підтримати ваш президент Валдіс Затлерс. В одну з неділь згаданий вами «Перший канал» транслював фільм про Радянський Союз латвійського журналіста, в якому в тому числі йдеться про Голодомор в Україні. Може скластися враження, що латвійці перейнялися нашою трагедією більше, ніж самі українці...
 
— Європа і світ могли зажити абсолютно по-іншому, якби було дано відповідну оцінку радянському режимові, сталінським злочинам, якби Голодомор було визнано геноцидом у світовому масштабі. Поки що цього не відбувається, що заважає нам іти далі. Говорити про Голодомор потрібно, тому що ця тема була закритою скрізь до 1991 року. Принаймні, в колишньому Союзі.
 
Хотів би додати з приводу кризи: за цих умов наш уряд дійшов поспішного висновку, що потрібно підвищити ПДВ для преси та книговидання в 4 рази. Окрім того, що це завдасть великого удару, виникає таке запитання: чи немає бажання у керівної еліти вплинути на свободу слова?
 
— Коли з’являються подібні законопроекти, мабуть, відразу ж відчувається сплеск опору. Влада на це реагує?
 
— Влада мало реагує. У нас є проблеми з мораллю серед політиків. Вони досить часто роблять речі, за які в нормальному світі, наприклад, міністр повинен був би подати у відставку. А в нас ніяких відставок не було і немає. Таким чином деградує і населення. І що я можу чекати від нового покоління? Вони ж також вчаться в попереднього. Ось такий приклад: у нас міністр закордонних справ якимось хитрим чином може незаконно мати приватний будинок у заповідній зоні, за 300 метрів від моря. І це — міністр!
 
— Чи існує у вас формат суспільно-політичного ток-шоу. В Україні такі програми є майже на всіх каналах і це стимулює заполітизованність суспільства. У Латвії немає такої проблеми?
 
— Таким ток-шоу є де розвинутися в Україні, яка за європейськими і світовими мірками — доволі велика держава, тут можуть існувати телеканали з великими грошима. Ця арена і сприяє розвитку таких ток-шоу. У Латвії серйозне ток-шоу є на суспільному каналі.
 
У нас є ще два основних канали. Один з них — це цілком приватне «Латвійське незалежне телебачення», на якому є місце для дешевих фільмів і розваг, у тому числі й шоу «Співай із зіркою», «Танцюй з зіркою» і так далі. На жаль, власник каналу зі свого боку не відчуває зобов’язань робити щось для підвищення рівня суспільства.
 
— Але у вас є альтернатива...
 
— З альтернативою зараз також є великі проблеми. Правляча коаліція, очевидно, хоче взяти під свій контроль громадське телебачення і звільнити канал від суспільно-культурно-освітніх передач. Вони висувають тезу про те, що канал має заробляти гроші, показуючи фільми про Бетмена. Таке нерозумне висловлювання зміг собі дозволити генеральний директор громадського телебачення. Освічена ж частина суспільства наполягає на тому, що громадське телебачення не має конкурувати з комерційним. У нього інші цілі та завдання.
 
Звідки дме вітер важко сказати, але дуже можливо, що комусь не подобається, що поступово суспільство, і в тому числі професійне громадське телебачення, стає більш розкріпаченим і вільним. Якщо ми 45 років були в радянській окупації, то маємо 45 років прожити, розвиваючись, щоб позбутися цього, стати дійсно якимись іншими. Я раніше був дуже наївний, гадаючи 1991 року, що ми раніше від цього звільнимося.
 
— І, напевно, дуже важливо, щоб про це говорили ЗМІ, щоб люди над цим замислювалися. Латвія все ще переживає наслідки комуністичної окупації, але проте відразу після розвалу Союзу всі країни Прибалтики зробили свій однозначний європейський вибір. Україна ж не встигла. Як ви оцінюєте недавній самміт НАТО, коли Україні і Грузії відмовили в ПДЧ, замінивши його на національні програми? Які, на ваш погляд, євроатлантичні перспективи нашої країни?
 
— Я дуже тішусь, що країни Балтії, так само як і Польща, і США, були серед тих, хто голосував за те, щоб ПДЧ було надано Україні й Грузії. Проте восени я не чекаю жодного позитивного просування. Ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт нещодавно сказав мені, що навіть США не зробить для цього більше, ніж самі українці.
 
— Наскільки в цьому розумінні важлива інформаційна кампанія? У Латвії вона проводилася протягом двох років. І зрештою, коли 2004 року ви вступили до НАТО, близько 65 % населення було за вступ.
 
— У нас із цим було легше, тому що ми чудово розуміли, що вступ до НАТО — це порятунок від Росії. Треба називати речі своїми іменами. Поляки бачать в НАТО це саме, також як і Україна та Грузія.
 
— Ви говорили про політиків і їхні низькі моральні якості. Сьогодні у світовій політиці бракує яскравих особистостей. Таких як Маргарет Тетчер, наприклад. Кого б ви назвали політичною зіркою сьогодні?
 
— Я почну з поганих прикладів. Безумовно, напевно, найяскравіший поганий приклад — це колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер. Я бачу серед таких політиків і італійського лідера Берлусконі. У Західній Європі зараз обрано вельми прагматичну політику. Багато речей там не розуміють, наприклад, наскільки важливий культурний простір Європи, що він не закінчується на східному кордоні. Там недостатньо розуміють і якісь геополітичні речі, зовсім не усвідомлюють, яким був радянський режим. До активних лідерів зараз можна зарахувати екс-прем’єр-міністра Швеції Карла Більда, естонського президента Тоомаса Хендріка Ільвеса, литовського президента Валдаса Адамкуса, який активно працює з Україною.
 
— Ще одне непросте питання. У Латвії 30% російськомовних. Декілька років тому ми чули про досить гучні речі, пов’язані з громадянством цього населення. Зараз ваша влада бачить Латвію національною державою чи політичною нацією?
 
— Дуже важко бачити себе політичною нацією, коли велика частина населення ідентифікує себе невідомо з ким. Мені важко зрозуміти, з чим себе ідентифікує російськомовна частина населення. З колишнім Союзом, якоюсь надією на відновлення імперії? Після того як ми приєдналися до Шенгенської зони, можна сісти в машину в Ризі та без паспорта доїхати до Португалії і назад. Це стосується й негромадян Латвії. Для них також не треба отримувати візу для поїздки в Росію. Вони живуть в якихось дійсно тепличних умовах, коли їм надано все, а жодної відповідальності за ту територію, де вони мешкають, вони не несуть.
 
Я не знаю, чому в Україні хтось не вчить українську мову. Я не знаю, як можна жити тут і взагалі зрозуміти, що це за країна, якщо не вміти читати українською мовою. Це стосується і Латвії. Без цього повноцінним життям жити не можна.
 
— Спостерігаючи за Україною протягом багатьох років, які плюси і мінуси ви б відзначили в її розвитку?
 
— Наведу такий цікавий приклад: починаючи з 90-х років я досить часто прилітав, і завжди це було пов’язано з досить неприємними процедурами в аеропорту «Бориспіль». Але в очікуванні виборів 2004-го року після прильоту, коли я проходив огляд, українська працівниця митниці мені посміхнулася. І коли я спитав, що буде на виборах, вона відповіла, що все буде нормально. Тоді це мене дуже здивувало, як і те, що відбувалося далі — помаранчева революція.
 
В Україні сталися зміни, але вони могли бути великими в багатьох планах. Можна говорити, що ми були дуже наївні й даремно вірили у великі зміни, але я не думаю, що події кінця 2004-го року насправді були великим поворотом. Зміни є і напрям правильний, але десь, як говорить ваш головний редактор Лариса Івшина, ви справді ходите по колу.
 
Фото: «День»
 
Маша Томак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30690
Читайте також
10.02.2009 17:04
Олег Кашин, OpenSpace.ru
23 356
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду