Росія заблокувала сайт Cxid.info, пов'язаний з луганським колаборантом Родіоном Мірошником

Росія заблокувала сайт Cxid.info, пов'язаний з луганським колаборантом Родіоном Мірошником

1 Травня 2024
1117
1 Травня 2024
17:29

Росія заблокувала сайт Cxid.info, пов'язаний з луганським колаборантом Родіоном Мірошником

1117
Родіон Мірошник працював прессекретарем Януковича та гендиректором Луганської ОДТРК, а після 2014-го став заступником окупаційного голови Луганщини і сьогодні має посаду при російському МЗС. Сайт Cxid.info доступний в Україні, але, схоже, визнає окупацію та існування «Л/ДНР».
Росія заблокувала сайт Cxid.info, пов'язаний з луганським колаборантом Родіоном Мірошником
Росія заблокувала сайт Cxid.info, пов'язаний з луганським колаборантом Родіоном Мірошником

У Росії заблокували доступ до луганського сайту Cxid.info, який до війни контролював пропагандист-колаборант, колишній генеральний директор Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ЛОДТРК) Родіон Мірошник, підозрюваний у пособництві захопленню державної влади.

На те, що сайт потрапив у Росії до реєстру заборонених, звернув увагу російський ресурс «Роскомсвобода». Як повідомила представниця ІМІ в Луганській області, до війни Cxid.info був «підопічним» ресурсом Родіона Мірошника, який сьогодні обіймає посаду «посла з особливих доручень з питань злочинів київського режиму» при російському МЗС.

До війни редакція медіа базувалася в Луганську за тією ж адресою, що й ЛОДТРК, яку очолював Мірошник. В ефірах телеканалу ЛОТ і радіо «Пульс», що входили до складу ЛОДТРК, виходили спільні зі Cxid.info пресконференції.

На самому сайті Cxid.info зараз немає інформації про власників медіа. «Детектор медіа» у 2013 році писав, що власником Cxid.info був ТзОВ «Схід Медіа Холдинг». За даними YouControl, засновником цієї компанії є сестра Родіона Мірошника Наталія Романова. Вона також працювала на ЛОДТРК.

Регіональна представниця ІМІ зауважує, що Cxid.info нічого дискредитаційного про окупаційну владу не писав. При цьому, судячи з формулювань у публікаціях, сайт визнає окупацію, а також існування так званих «ЛНР / ДНР». Сайт писав про псевдореферендум, організований в окупованому Луганську, але жодним чином не згадав про окупацію. Також на сайті є публікації-лякачки, що українців переслідують в інтернеті через перегляд російських ресурсів.

Зараз, як повідомляє представниця ІМІ, новинна стрічка Cxid.info максимально аполітична: рецепти, поради, реклама, поради садівникам і жодної новини про Луганськ чи про Україну.

Водночас у розділі «Про нас» Cxid.info позиціонує себе як головний сайт новин у Луганську та Луганській області. В Україні ресурс доступний, публікації на ньому досі ведуть російською мовою.

Родіон Мірошник у 2005 році був прессекретарем «регіонала» Олександра Єфремова, коли той був головою державної адміністрації Луганської області. У 2006–2007 роках Мірошник працював прессекретарем тоді голови опозиційної Партії регіонів Віктора Януковича. Двічі керував Луганською ОДТРК: із 2006 року по 2010-й та з 2011-го по 2014-й.

Деякий час після початку російської агресії у 2014-му Мірошник переховувався в Москві, а потім повернувся в окупований Луганськ. У грудні 2014 року його призначили заступником керівника окупаційної адміністрації захоплених територій Луганщини Ігоря Плотницького. 

У 2017 році українські правоохоронці оголосили Мірошника в розшук. Його підозрюють за ч. 1 ст. 109 (умисні дії, спрямовані на пособництво насильницькому поваленню конституційного ладу і захопленню державної влади), ч. 2 ст. 110 (умисні дії, спрямовані на зміну меж території і державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України), ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації) КК України.

У травні 2022 року проросійські бойовики, які тимчасово окупували Луганськ, призначили Родіона Мірошника своїм представником у Росії. У серпні 2023 року глава МЗС РФ Сергій Лавров призначив Мірошника «послом з особливих доручень щодо злочинів київського режиму».

Як з’ясувала «Реальна газета», навесні 2023 року луганський колаборант Родіон Мірошник приховав український паспорт, щоби балотуватися на псевдовиборах РФ на окупованих територіях. Влітку 2023-го дружина Мірошника, ексзаступниця гендиректора з питань телебачення ЛОДТРК Ольга Мохова долучилася до проєкту підозрюваного в держзраді пропагандиста Кирила Вишинського «Типичная Новороссия».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1117
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду