GFK-Ukraine вважає, що вимірює всю Україну, а Попенко каже, що ІТК не має претензій до панелі

29 Жовтня 2008
5663
29 Жовтня 2008
17:49

GFK-Ukraine вважає, що вимірює всю Україну, а Попенко каже, що ІТК не має претензій до панелі

5663
GFK-Ukraine вважає, що вимірює всю Україну, а Попенко каже, що ІТК не має претензій до панелі
Те, що у вибірку панелі GFK Ukraine не потрапляє близько 40% населених пунктів із населенням до 50 тисяч мешканців, не впливає на якість телевимірювання. На цьому наголосила керівник медіадепартаменту GfK Ukraine Ольга Росманова.
 
Нагадаємо,голова технічного комітету асоціації «Індустріальний телевізійний комітет» Орест Білоскурський, коментуючи результати аудиту панелі, висловив  сумнів щодо того, що GFK Ukraine вимірює телеперегляд усієї України, зважаючи на те, що 40% сіл, зв’язок із якими є ускладнений, не мали можливість потрапити до вибірки.
 
«Як мені здається, Орест Білоскурський представив свою особисту позицію, а не позицію технічного комітету та висновки аудиторів. Методологія відбору населених пунктів у вибірці 50 тис.- і принцип їх заміни були узгоджені з технічним комітетом ІТК завчасно, - зазначила Ольга Росманова. - Відповідно, за випадкового відбору могли бути замінені важкодоступні для дослідження населені пункти (нерегулярне транспортне сполучення, низький рівень мобільного зв’язку тощо)».
 
За її словами, це загальноприйнята практика проведення подібних досліджень, оскільки в іншому випадку дослідження може бути проведене неякісно або вимагатиме значно більших витрат.
 
Голова ІТК Олег Попенко також наголосив на тому, що GFK-Ukraine проводить дослідження з вибіркою, погодженою з асоціацією: «GFK вимірює те, що ми сказали GFK вимірювати. І панель стоїть там, де ми погодились, що вона стоятиме. І якщо хтось із ІТК не згоден із вибіркою чи тим, як ця вибірка побудована, то це питання не стільки до GFK, скільки до ІТК. Тоді його потрібно виносити на «великий ІТК» і вносити зміни вже в параметри панелі, які ми передаємо GFK».
 
За словами Ольги Росманової, аудит компанії CESP підтвердив, що побудова нової вибірки завершена (панель «50 тис. -» підлягала більш детальному аудиту). Однак, за її словами, метою аудиту був не пошук недоліків у роботі системи, а вироблення рекомендацій  щодо її вдосконалення. Зокрема,  серед таких рекомендацій є побажання щодо розширення кількості нетелефонізованих домогосподарств у вибірці «50 тис. -» до показника, зафіксованого установчим дослідженням (тобто заміна близько 200 домогосподарств зі стаціонарними телефонами на домогосподарства без телефонів) та запровадження щорічної 5%-вої ротації домогосподарств, які вже тривалий час беруть участь у дослідженні.
 
Тепер, за словами Олега Попенка, ІТК має вирішити, чи потрібно виконувати рекомендації аудитора, і чи справді вони призведуть до покращення якості досліджень. «Це вже не перший аудит, і, звісно, рух до ідеалу є нескінченним. Завдання кожного аудиту - дати рекомендації для покращення роботи. Кожного разу ми отримуємо такі рекомендації, далі розглядаємо їх на «великому ІТК» та вирішуємо, наскільки доцільним є їх виконання. Позитивний ефект від виконання таких рекомендацій не завжди є значним».
 
Як повідомив «ТК» Орест Білоскурський, найближчим часом на сайті ІТК можна буде ознайомитись із текстом звіту про аудит загальнонаціональної панелі GFK-Ukraine.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5663
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду